Karin Janson med sin nya bok, "Jul längs Norrskensvägen".
Karin Janson, från Stora Skedvi, har gjort sig ett namn i feelgoodgenren med sin Byvalla-serie och serien om bh-bussen där den tredje (och sista?) boken “Jul längs Norrskensvägen” släpps nu på onsdag, den 15 november. “Det brukar vara lagom med tre böcker per serie, sedan brukar jag tröttna på mina karaktärer. Men jag stänger inga dörrar”, svarar Karin Janson på frågan om detta var den sista boken i serien om bh-bussen.
Foto: Printz Publishing/Maria Hansson

Karin skriver om bh-bussen på nytt

STORA SKEDVI. Efter äventyr på vägarna i Härjedalen, Dalarna, Jämtland och Gotland åker Skedviförfattaren Karin Jansons huvudperson norrut på nytt i tredje boken i serien om bh-bussen. I och med äventyren i bland annat Tornedalen går bussen och bokserien i mål. Eller? “Jag tänker mig att detta blev sista boken i serien”, säger Karin Janson.

Författaren och frilansjournalisten Karin Jansson, från Stora Skedvi, har de senaste åren skrivit flera böcker i feelgoodgenren. Det har bland annat blivit tre böcker i den populära Byvalla-serien och den 15 november kommer den tredje boken om bh-bussen.
– Den första boken om bh-bussen utspelade sig i Härjedalen, Dalarna och Jämtland och den andra på Fårö på Gotland. Den här gången har jag förlagt handlingen till norra Sverige, från Västerbotten och norrut till bland annat Tornedalen, berättar Karin Jansson.

Författaren Karin Janson
Karin Janson, från Stora Skedvi, släpper sin nya bok “Jul längs Norrskensvägen” nu på onsdag, den 15 november. Samma dag signerar hon boken på Hedemora Bokhandel, vilket hon även kommer att göra på Ica Maxi i Falun den 25 november. Foto: Maria Hansson

I den nya boken “Jul längs Norrskensvägen” får läsaren följa hur huvudpersonen Annie åker norrut med sin pappa Hilding till Vännäs för att hitta Hildings syster Elvy. Detta efter att Hildings julkort till systern kommer tillbaka med informationen om att adressaten i fråga har flyttat.
– Det blir en roadtrip med far och dotter, där de bland annat åker på Norrskensvägen. Den vägen finns i verkligheten. Jag intervjuade en kvinna från Övertorneå en gång som nämnde Norrskensvägen och det lade jag på minne. Vägen i fråga är riksväg 99 och går mellan Haparanda och Karesuando men riktigt så långt åkte varken jag eller huvudpersonerna, säger Karin Janson.

Författaren Karin Janson på Norrskensvägen.
I december 2022 var Karin Janson på reserachresa i norra Sverige. Här har hon stannat längs Norrskensvägen. Foto: Privat

För snart ett år sedan åkte Karin själv längs Norrskensvägen för att göra research inför boken.
– Det är en fördel jag har som författare där huvudpersonen kör en buss som hon säljer underkläder i, jag kan placera huvudpersonen på platser som jag själv vill besöka för att göra research. Men det var lite skillnad på att vara på Fårö mitt i sommaren och Tornedalen i december, säger Karin Janson.

I boken hamnar huvudpersonen bland annat på ett julfirande för ensamma i Röda korsets regi i Övertorneå.
– Inspirationen från detta hämtade jag från Röda korset i Hedemora där jag besökte och skrev om ett sådant julfirande för många år sedan. Det är en fin tillställning, för att de som är ensamma ska få lite gemenskap till jul. Det är lite temat i hela boken, inte så glättigt utan det handlar med om vad som är viktigt; att slippa vara ensam och att få vara tillsammans med andra på jul, säger Karin Janson.

Karin Janson på researchresa i Norrbotten.
“Lite kallt vid Kukkolaforsen” skriver Karin Janson om denna bild som togs under researchresan längs Norrskensvägen (riksväg 99) som går mellan Haparanda och Karesuando. Foto: Privat

Är detta sista boken om bh-bussen?
– Jag tänker mig att detta blev den sista boken i serien. Det brukar vara lagom med tre böcker per serie, sedan brukar jag tröttna på mina karaktärer. Men jag stänger inga dörrar, säger Karin Janson.

På onsdag, den 15 november, blir det boksläpp med signering på Hedemora Bokhandel.
– Ja, jag kör vidare med det konceptet. Det är viktigt för mig att stötta den lokala bokhandeln. Dessutom kommer jag att signera böcker på Ica Maxi i Falun den 25 november, säger Karin Janson.

Boken "Jul längs Norrskensvägen" av Karin Janson.
“Jul längs Norrskensvägen” ges ut på förlaget Printz Publishing. Foto: Printz Publishing

Har du nya bokprojekt på gång?
– Nej, nu blir det en liten paus där jag inte riktigt vet vad jag ska göra. I en tidigare intervju (med Lokalt i) pratade vi om att jag kanske skulle skriva en deckare och det ligger kvar i bakhuvudet. Det brukar komma idéer när jag är julledig. Samtidigt har jag kört på rätt hårt med minst en bok om året de senaste åren, samtidigt som jag jobbar som frilansjournalist, så det ska bli rätt skönt med en paus, säger Karin Janson.

Karin Janson
Ålder: 41 år.
Bor: I Stora Skedvi och i Stockholm.
Familj: Sambon Johan.
Yrke: Frilansjournalist och författare.
Intressen: Hästar och djur. Sedan gillar jag att se på film och läsa böcker.
Aktuell: Släpper den 15 november boken “Jul längs Norrskensvägen” med signering på Hedemora Bokhandel.

Facebook
Församlingen distribuerar även julgåvor till behövande.
Arrangörerna hoppas att den mysiga stämningen ska bestå ändå.
"Hoppas att det blir lagom kallt och någon snöflinga"

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS