ANNONS

OK Kåres Isac von Krusenstierna (bilden) samt Eskil Kinneberg och Lisa Risby begår nu tuffa VM-tävlingar i tjeckisk terräng.
Foto: Lars Rönnols

Kårekrigare redo ge allt i orienterings-VM

FALUN/DOKSY. 2021 års VM i orientering är nu en snabbfotad realitet. Falun är tungt representerade. Lisa Risby, Isac von Krusenstierna och Eskil Kinneberg placerar OK Kåres krafter i landslagskulörer. Formkurvan beskrivs som toppad i trippelformat. – Tror att vi kan ha något bra i görningen, säger Lisa Risby.

Tjeckiska Doksy är till invånarantal tämligen blygsamt.
Dryga 5 000 själar poststämplar på orten, vilket i storlekssammanhang positionerar den snäppet över Grängesberg och Säter, men en bra bit under Gagnef.
Kommunens totala yta om 75 kvadratkilometer inhyser emellertid skog, mark och terräng alldeles ypperlig för löparprövningar med karta i högsta hugg.
Knappa fem mil bort återfinns Terezín, på svenska mer känt som Theresienstadt.
Där etablerade nazisterna under andra världskriget judiskt getto och koncentrationsläger.
Grannstaden ruvar således på en mörk historia.
I Doksy står nu emellertid idrottens ofta förbrödrande banér i fokus, och områdets skogar samt stadsomgivningar är föremål för strapatser i regi av världens bästa orienterare.

Här ska navigationsförmåga färdas fortast möjligt i symbios med steg stöpta i konditionens mest krutglada kraftcentra.
OK Kåres Lisa Risby, som förra helgen presterade starkt och vann genrepet i Idre, har siktet inställt på maximal prestation.
Vilket förhoppningsvis genererar framskjutna placeringar.
Hon konstaterar att den berömda formkurvan för egen del likväl som för Krusenstierna och Kinneberg alltmer banar sig väg mot yttersta toppkänning.
– Ja, jag har en känsla av att vi är något bra på spåren, och min bedömning är att det gäller oss alla tre.
Lisa, sambon tillika världsmästaren Kinneberg (född i Norge och springer VM i norska färger) samt likaledes genrepssegrande Isaac von Krusenstierna har under veckans gång styrt kosan mot nordvästra Tjeckien.

Lisa Risby utvecklar med avstamp i nämnda genrep:
– För egen del är det svårt att genomföra det hela bättre än så, vilket känns lovande inför ett stort mästerskap. En väldigt bra värdemätare.
– Under veckan har jag också kört några för mig viktiga intervallpass, och steg för steg har den här speciella tävlingskänslan etablerat sig på allvar i både kropp och tanke, förklarar hon.
Känslan som åsyftas beskrivs koppla ett helhetsgrepp om nerver, muskler, medvetande och övriga faktorer med tongivande position när ett VM nalkas.
Under mästerskapsveckan tävlar man i såväl sprint som medeldistans och långdistans samt stafetter.
Konkurrensen bedöms av Lisa Risby som brutal, men att en stark vinnarinstinkt också går hand i hand med något för orienteringen framträdande.
– Det finns många orienterare som tränar och tävlar för klubbar i andra länder, precis som hos oss i OK Kåre.
– Man har lärt känna varandra genom många år på tävlingar världen över, så det finns en mängd löpare man unnar framgång i dessa landslagssammanhang, förklarar hon.

Lisa Risby och Eskil Kinneberg. Foto: Svenska Orienteringsförbundet/Håkan Carlsson

Förarbetet – som för Lisa Risby bland annat innefattar fyra veckors träning i den terräng och miljö tävlingarna nu ska avgöras – är avklarat.
Nu råder skarpast möjliga läge.
Vissa tävlingsdagar ståtar med kvalheat under morgonen och final framåt kvällen.
– Man kommer nog att vara lite mör. Dessa dagar gäller det att man försöker ladda om med mat och vila.

I strävan att rusta sig för utmaningar av orienteringsvärldens konditions- och mentalt krävande natur är dynamik ett ledord i Lisas strategi.
Övning ger färdighet när teori blir till verklighet.
– Så är det för mig. Därav är det viktigt att jag utsätter mig för många olika tävlingsformer. När jag sedan står där i själva allvaret är jag förhoppningsvis väl förberedd, redogör världsstjärnan Risby som på tisdag och mitt under pågående mästerskap också passar på att fylla 28 år.
Redan innan VM denna lördag dundrar i gång, äger Lisa vetskap om den lika sluga som slagkraftiga insats som sannolikt krävs för att landa i tävlingarnas toppskikt.
– Känner mig ganska trygg i mina förberedelser, men den här tjeckiska terrängen är väldigt utmanande. Det kommer att krävas mental iskyla för att bemästra den, berättar hon.

Terrängen åsido möter blågula atleterna Risby och Krusenstierna samt norska lagets storstjärna Kinneberg, en uppsjö vassa kombatanter från både egna och andra landslagsled.
– Vi har en superstark svensk trupp där många har medaljchanser. Därtill är också just Norge och även Finland, Schweiz, Danmark och hemmalöparna i Tjeckien otroligt duktiga, förklarar Lisa.

Eskil Kinneberg, Lisa Risby, Isac von Krusenstierna. Foto: Sonny Jonasson

Orienteringens förankring är i Falun ytterst genuin.
En allians som manifesteras av Isac von Krusenstierna, Lisa Risby, Eskil Kinneberg samt en rik förening idrottsvurmare bestående av både tränare, tränande och tävlande.
I en lägenhet med Risby/Kinneberg som rubrik över brevinkastet snackas det av förklarliga skäl en hel del orientering.
– Ja, nog blir det väldigt mycket sport, det är en så pass stor del av vårt liv. Inte minst inför VM. Men det finns annat i livet också, så vi skiftar samtalsfokus när vi känner att det behövs, säger Lisa.

Och lämnar en känslomässigt illustrerande rapport från VM-taggandets epicentrum.
Där en lång uppladdningsfas ska utmynna i ett veckolångt idrottsligt fyrverkeri.
– Det gäller att behärska den här balansen, att vara glödhet och iskall på samma gång.
– Inte sällan handlar idrott och tung prestation om att ha panik så pass nära bristningsgränsen som möjligt, men fortfarande känna att man har kontroll, skrattar OK Kåres och svenska landslagets Lisa Risby.

Lisa Risby. Foto: Lars Gustafsson

Världsmästerskapen i orientering 2021
▪ Var: Doksy, Tjeckien
▪ När: 3–9 juli
▪ Sveriges trupp damer: Lisa Risby, Tove Alexandersson, Sara Hagström, Hanna Lundberg, Karolin Ohlsson, Lina Strand, Johanna Öberg
▪ Sveriges trupp herrar: Isac von Krusenstierna, Gustav Bergman, Max Peter Bejmer, William Lind, Jerker Lysell, Albin Ridefelt, Emil Svensk
▪ Reserver: Emma Bjessmo, Axel Granqvist, Simon Hector
▪ SVT sänder samtliga VM-tävlingar
(Källa: Svenska orienteringsförbundet)

Facebook

ANNONS

ANNONS