“Som målare har jag alltid tänkt mycket på ljuset, jag är känslig för mörker”, berättar Maria Wahlström, konstnärinna hemmahörande i Svärdsjö. Från den 8 december till och med den 31 januari visas hennes verk på Galleri Or under samlingsnamnet “I gläntorna”.
Foto: Eva-Lisa Lindgren

Känslostarka Marias målningar visas i Svärdsjö

SVÄRDSJÖ. Maria Wahlström har boet i Svärdsjö. Sin själ investerad i paletten. Den uttrycksfulla konstnärinnan ställer nu ut på ortens pittoreska Galleri Or.

– Jag söker alltid ljuset i mörkret, framhåller hon.
Det fysiska rummet hittas i ateljén på Nisserska i Falun, huset i Svärdsjö och bland solens tappert kämpande strålar i moder naturs skogstokiga famn.
Maria Wahlströms pensel skänker bild till hjärtats önskan att resonera med livet. Högt och lågt, starkt och skört, skarpt, fritt flytande. Kontrastrikt. Blicken söker ljuset, och handen hänger på.
Som målare har jag alltid tänkt mycket på ljuset, jag är känslig för mörker, berättar hon.

Härav hittas ett dynamiskt förhållande där det ena ger det andra.
– Jag söker alltid ljuset i just mörkret. Den här utställningen bär också namnet “I gläntorna”, utvecklar Maria och drar paralleller till de väna glimtar som förmår glänta på dörren i dova skalor skapade av trädens tak.
I Maria Wahlströms liv finns även ett känslomässigt mörker, långt bortom det bildliga.
– Vi förlorade en dotter för några år sedan.
– Det kanske inte alltid syns i det jag målar, men jag kan fastna i de känslorna.
Direktkontakt med den ohyggliga upplevelsen är oundviklig.
– Det är känsligt för mig att gå tillbaka till det. Ofta känner jag en viss befrielse att måla mig ur dessa känslor, berättar Maria förtroligt.

Inspiration till de personliga konstyttringarna hämtas från egna betraktelser, skogen och livet i stort snarare än hos namnkunniga målare genom konsthistorien. Resultat av de på senare tid samlade intrycken kommer att visas i både Hofors och Gävle, vilket också knyter an till Marias barndomsrötter i Hedesunda.
Men överst på agendan står Galleri Or (beläget vid 30-årsjubilerande Svärdsjö Guld), och det är en tilldragelse av starkt positiv karaktär för konstnärinnan själv.
– Visst, det är alltid lite nervöst med vernissage och vad folk ska tycka, men jag har blivit bra på att skaka av mig det där.
– Och att ställa ut hos Eva-Lisa är alltid givande, hon är en härlig person som ger så mycket god energi, anför en glad Maria Wahlström.

Alstren som utgör “I gläntorna” är 17 till antalet och presenteras i storlekar från mindre kreationer till meterhöga oljepjäser. I arsenalen återfinns även gicléetryck, och en målad mångfald och rik inre färgskala är något som tilltalar Svärdsjötösen som finner vägar till harmoni genom att kanalisera kulörer i den sedan 21 år tillbaka frizonen tillika målarlyan i Nisserska huset.
– Vi är ett helt gäng konstnärer som håller till där, man kan snacka lite och utbyta idéer, men det är fantastiskt att ha sin egen lilla vrå. Det är lite gammalt och slitet, vilket passar oss kulturarbetare bra, skrattar hon.

Passar henne bra gör också just Svärdsjö, denna av 1 251 invånare välputsade pärla nordost om Falun.
– Vi byggde vårt hus här för många år sedan, nästan mitt i centrum.
– Närheten till den vackra naturen, människorna… här finns mycket som jag tycker mycket om, säger Maria Wahlström.
Vernissage för “I gläntorna” går av stapeln söndag den 8 december på Galleri Or. Utställningen hänger sedan till och med den 31 januari.

Facebook
Kämpar för funktionshindrades delaktighet
"Vi ligger efter så det sjunger om det"
Stora framsteg i kampsportens tecken
Stora värden i stark samvaro

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS