ANNONS

I Finnbo, 12 kilometer bortom Bjursås, arrangeras den 30 maj en tonsatt afton i naturens rigorösa regi. Max 50 personer kan intill den rustika skogssamekåtan och enligt hälsoriktlinjer ta del av ett framträdande signerat välrenommerade singer-songwritern Mattias Lies. “Att vi kan göra det här känns väldigt bra och betyder mycket”, framhåller arrangören Victoria Törnqvist.
Foto: Victoria Törnqvist

“Kan bli en väldigt fin kväll”

FINNBO/BJURSÅS Livemusiken för en tynande tillvaro i pandemins tidevarv. I Finnbo satsar nu friska styrkor på att faktiskt fixa ett fysiskt framträdande. Sköna toner i sköna miljöer.

Av hälsoskäl är världens konserthallar, klubbar och intima källarhak tämligen obokade till följd coronavirusets åverkan.
Livet går först. Många upplevelser tillhör en framtid som förhoppningsvis tillhör så många som möjligt.
I det vidsträckta landskap som omger skogssamekåtan i Finnbo utanför Bjursås, riggar nu dynamon Victoria Törnqvist en tilldragelse som tillåter toner, publik och voluminösa vyer att förenas.

Den 30 maj tar Faluns melodisäkre singer-songwriter Mattias Lies plats mitt i ett själavårdande sceneri.
– Han känns helt rätt för det här, och Mattias har själv vistats mycket i dessa skogar, berättar arrangören och den i Finnbo hemmahörande Victoria Törnqvist.
Finnbo ruvar på en i sammanhanget populär och för kultur och rekreation ofta nyttjad skogssamekåta.

I den stämningsrika exteriör landskapet bjuder utanför denna så byggs för ändamålet en scen, och Mattias baxar själv också med sig högtalare och diverse soniska nyttigheter i syfte att fylla luftrummet med klanger hämtade från album som “Still believe in Lies”, “Arvet” och senaste singeln tillika bitterljuvt förföriska “Deadliest of stars”.
Sistnämnda sprungen ur nya plattan “Highs & lows” som passande nog frigörs just den 30 maj och alltså föräras releasefest i skogens betagande barm.

Victoria Törnqvist:
– I och med att livescenerna varit mer eller mindre avstängd ett tag så är nog folk lite avvaktande, men jag hoppas att de styr stegen hit för vad som kan bli en väldigt fin kväll.
– Det är stort här ute och vi kommer också att ha anslag som påminner lite extra om avstånd, omtanke och även fixa så det finns handsprit på plats, utvecklar hon.
Publiken – som meddelar sin tänkta närvaro via förköpsbiljetter och ej blir fler än 50 till antalet – insuper den akustiska grannlåten under bar himmel vilket tillför ytterligare en dimension till begivenheten belägen en bra bit bortom Bjursås.
– Det är grusväg 12 kilometer ut hit, och vi är bara 6-7 personer som är permanent bofasta i Finnbo, redogör Victoria Törnqvist.

Victoria framhåller en sinnesro som präglar platsen i stort och området för konserten i synnerhet.
Hon uppför det hela i egen regi, och hyser en kärlek till de skapande uttryckens många kompassriktningar.
– Har ganska gott om strängar på min lyra, det gäller att vara mångsysslare när man arbetar med kultur, skrattar hon.
Och poängterar den positiva känsla som etsar händelserna inför pingstaftonens konsert. Med samtidens virusrelaterade disharmonier i åtanke.
– Att vi ändå kan göra det här känns väldigt bra och betyder mycket.

Facebook

ANNONS

ANNONS