ANNONS

Kickflip, ett av skejtvärldens mest klassiska trick, etablerades under 80-talets början av brädlegendaren Rodney Mullen. Här exekveras det på stilsäkert manér av 14-årige faluskejtaren Kail. Nästa snäpp på trickbarometern är treflip, även känt som 360 flip. “Det är svårt, men jag har satt det en gång”, berättar Kail.
Foto: Sonny Jonasson

Kail är en av betongens kungar

FALUN Falun fostrar framtida flipfantaster. 6 000 kvadratmeter betong står värd. För brädburna barn, unga och oldtimers

Kail och kumpanerna håller skejtfortet intakt.
– Jag började hänga här när jag var liten och åkte sparkcykel, minns han.

Gamla “ytan” blev park och återväxten är tämligen stark.
Sedan invigningen 2012 har Faluns högkvarter för skateboard fortsatt vara trogen förmedlare av en ljudkuliss präglad av uretanhjul mot betong, tygellöst tricktrollande och öppensinnad mentalitet.
En sommarkväll kan åldrarna hos de aktiva i runda slängar innefatta allt från 3-åringar till blivande 50-taggare, och primära färdmedel är skateboard, bmx och sparkcykel.

14-årige Falukillen Kail har hängt här sedan barnsben, och då nyttjades sparkcykeln för att bekanta sig med parkens många möjligheter tillika oförlåtande underlag.
– Man såg de äldre åka bräda och det peppade mig att själv börja.
– Nu har jag skejtat i typ 1,5 år och oftast är jag här tillsammans med polarna och kör. Det skulle kanske kunna finnas några fler trappor att göra tricks på, men i stort sett är det här en bra skatepark, recenserar han.

Skateboarden som sådan har närmare 70 år på nacken som fenomen. I flera generationer av profilstarka utövare märks exempelvis Stacy Peralta, Tony Alva, Rodney Mullen, svenske Tony Magnusson, Jamie Thomas, Tony Hawk och många fler.
Den i dag 51-årige, gänglige Tony Hawk betraktas av många som skateboardens gudfader. Hans åkning och genomslagskraft har påverkat även Kail, vars främsta fokus ligger på streetåkning och tillhörande trickuppsättning.
– Skulle kanske kunna kalla honom för en förebild. Han är gammal men fortfarande cool, konstaterar Kail och får medhåll av intillsittande vapenbröder.
Nämnde Rodney Mullen var därtill den förste att initiera det för skateboarden så signifikativa tricket kickflip – då kallat magic flip. En av Kail hårdslipad manöver som i dag därför är en flip som sällan floppar.

Vilken är nästa stora utmaning på trickfronten?
– Treflip, när brädan snurrar ett helt varv samtidigt som man gör en vanlig kickflip. Det är svårt, men jag har satt det en gång, säger Kail.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 35 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS