Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Golf. Pro.
Jonas Osterman anser att många golfmotionärer tränar för lite på övningsområdet innan de beger sig ut på golfbanan.
Foto: Anders Hansson

Jubilerande golfpro på Samuelsdals GK

FALUN. I år gör Jonas Osterman sitt 25:e år som golfpro (golftränare) vid Samuelsdals Golfklubb. – Det är helt galet och jag har samma drivkraft i dag som för 25 år sedan, säger Jonas Osterman som tycker att de flesta motionärer tränar för lite på övningsområdet.

Jonas Osterman har blivit något av institution på Samuelsdals Golfklubb. Han är ofta där för att lära folk slå med driver samt hantera järnklubbor.
Så har det varit i 25 år.
Men Jonas Osterman vet inte hur många han lärt spela golf.
– Minst ett tusental, förmodligen flera tusen. Det skulle jag naturligtvis haft koll på. Man har haft så många trevliga möten med människor som nu spelar golf. Det är roligt, säger Jonas Osterman.

Golf. Pro.
Så ställer du upp dig på bästa sätt inför en putt. I 25 år har Jonas Osterman varit golfpro i Samuelsdal och lärt många människor att spela golf. Foto: Anders Hansson

Han kommer från en golfintresserad familj. Därför var det naturligt för Jonas att utbilda sig till golfpro efter sin aktiva tenniskarriär. När hans bror slutade som golfpro på Samuelsdals GK tog Jonas över. Det var för 25 år sedan.
– Här vill jag verkligen betona att jag gör det med samma energi och driv i dag som då. Jag känner fortfarande lika starkt för jobbet. Annars kan någon annan ta över, säger Jonas Osterman och berättar att han hela tiden sett vikten av att fortbilda sig för att hänga med i utvecklingen.
– Under dessa år har det skett en stor utveckling av den moderna svingen. Man lär sig lite för varje säsong. Här får jag inspiration från andra spelare och tränare.

Vad är din drivkraft?
– Det är möjligheten att få andra människor att lära sig något. Att få uppleva möten med människor. Dessutom är det så vackert på en golfbana, svarar Jonas Osterman.
Varje år har nybörjarkurserna avlöst varandra. Jonas klargör att han aldrig varit osäker på om någon av kursdeltagarna ska kunna lära sig spela golf.
– Jag har inte det tankesättet. Jag är en positiv person och känner att alla ska kunna lära sig att spela golf. Golf handlar om teknik. Det gäller bara att få lite bättre rörelse för att få det att flyta, redogör han.
Och ger samtidigt många golfmotionärer en känga:
– De flesta tränar för lite golf på övningsområdet. Skriv det. Folk har av någon anledning en förväntan att kunna spela bra. Men de tränar inte. Det förvånar mig.

Golf. Pro.
Jonas Osterman. Foto: Anders Hansson

Hur vanligt är det att folk köper framgång genom att investera i nya klubbor i tron att man ska kunna sänka sitt HCP?
Jonas Osterman skrattar.
– Det är vanligt. Såg nyligen när en person testade nya klubbor samtidigt som personen redan hade klubbor så det räckte och blev över.
Hur länge kommer du att fortsätta lära folk spela golf?
– Jag kommer att hålla på så länge jag har energi. Det är så roligt samtidigt som det är härlig stämning här på golfbanan, säger Osterman.

Fakta Jonas Osterman
Aktuell: 25 år som golfpro (tränare) på Samuelsdals GK.
Ålder: 49 år.
Bor: Falun.
Familj: Femårig dotter.
Fritidsintressen: Snooker (en form av biljard), biljard, tennis, fiske, musik (gärna Bruce Springsteen), vin.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!