“Det bästa trädgårdsrådet jag kan ge är att låta det ta tid, stressa inte”, säger Johanna Bergblomma och erkänner att hon gjort just det misstaget själv.
Foto: Pär Sönnert

Johanna vill hjälpa fler att skapa vackra trädgårdar: “Bästa tipset: Låt det ta tid”

GARPENBERG Trädgårdsintresset har hon ärvt från sina föräldrar. Nu vill Johanna Bergblomma, från Garpenberg, hjälpa fler att göra sina trädgårdar vackra och hållbara i sin nya roll som trädgårdsarkitekt. “Det bästa rådet jag kan ge är att låta det ta tid, stressa inte”, säger hon och erkänner att hon gjort just det misstaget själv.

Hennes efternamn låter som att det skulle vara taget just för hennes trädgårdsintresse men så är inte fallet.
– Faktiskt inte, även om det passar väldigt bra. Jag hette Holmberg tidigare och min man hette Blom. Ingen av oss ville ta den andras namn när vi gifte oss så vi slog ihop namnen och då blev det Bergblomma, förklarar Johanna.

Hon, maken Marcus och sönerna Malte och Hugo bor sedan 5,5 år tillbaka i Garpenberg, dit de flyttade från Västeråstrakten.
– Min man fick jobb på CTEK i Vikmanshyttan och det blev bråttom att hitta ett hus i närheten. Det här var till salu så vi slog till, berättar Johanna.

Har ni gjort mycket med trädgården sedan dess?
– Minst sagt. När vi flyttade hit så bestod trädgården i stort sett bara av en stor gräsmatta och ett äppelträd. Jag gjorde själv misstaget att stressa med att få ordning på trädgården, jag ville så snabbt som möjligt komma igång med mina odlingar, men det blev ju ändå bra till slut.

Är det ett vanligt misstag som folk gör?
– Absolut. Man stressar och vill få allt klart på en gång. Mitt bästa råd, som jag alltså själv inte följde, är att “bo in dig/er” så att man hinner lära känna sin trädgård och ser var det till exempel finns kvällssol och vilka växter som finns. Helst rekommenderar jag att man väntar ett helt år innan man gör något större, så att man har upplevt trädgården under alla fyra årstiderna.

Johanna Bergblomma i en del av sin trädgård som så smått börjar vakna till liv igen efter vintern. Snart är det betydligt mer färggrant på den här platsen, se bilden nedan. Foto: Pär Sönnert

 

…och så här ser samma del av trädgården ut sommartid. Foto: Johanna Bergblomma

Till vardags jobbar hon som förskollärare i Smedby och nyligen startade hon eget som trädgårdsarkitekt där hon vill hjälpa andra att anlägga eller få ordning på sin trädgård.
– Jag tittar på helheten och lyssnar på vad kunden vill ha. Det är bra om kunden vet lite vad man är ute efter, om man vill ha sittplatser, lekyta eller plats för odling. Dessutom tittar jag på hur huset ser ut, så att trädgården passar med stilen på huset. Jag vill även designa hållbart genom att utgå från det som redan finns i trädgården. Det är dumt att riva upp precis allt och plantera allt nytt samtidigt, säger Johanna Bergblomma. Oftast finns både växter och olika material i trädgården som man kan använda på ett nytt ställe eller på ett annat sätt.

Ett tips hon har är att plantera växter på hösten, så att de etablerar sig innan vintern kommer.
– Då slipper man vattna så mycket i början också, eftersom fukten kommer naturligt på hösten. Man kan givetvis plantera på våren eller sommaren också men om man planterar mitt under en torr sommar så måste man vattna jättemycket för att växten ska klara sig.

Johanna Bergblomma om sitt efternamn: “Jag hette Holmberg tidigare och min man hette Blom. Ingen av oss ville ta den andras namn när vi gifte oss så vi slog ihop namnen och då blev det Bergblomma”, förklarar hon. Foto: Pär Sönnert

Det verkar som att fler och fler blivit intresserade av odling och att påta i trädgården under pandemin, upplever du också det?
– Ja, det verkar som att intresset har ökat. Och många verkar tänka på biologisk mångfald, att man tänker på insekterna och att det ska gynna klimatet. Många tycker dock att det är dyrt att anlägga en trädgård men det behöver inte vara det. Man kan dela med sig av växter, fröså, återbruka material och köpa begagnat. Perenner, till exempel, mår bra av att bli delade efter några år, säger Johanna Bergblomma.

Själv grävde hon upp flera växter ur sina föräldrars trädgård och flyttade dem till Garpenberg och återanvände material som redan fanns i trädgården, till exempel gamla plattor.
– Det gav mig en bra grund i den här trädgården. Jag har ärvt mitt trädgårdsintresse från föräldrarna, berättar hon.

Johanna Bergblomma har flera odlingar inomhus. Foto: Pär Sönnert

Var bör man börja någonstans om man vill börja påta i trädgården?
– Förutom att ha tålamod då så är det bra att utgå från det som redan växer i trädgården och så komplettera det. Att göra en bas i rabatterna med olika vintergröna växter och växter med vackra blad som funkia är smart. Sedan kan man alternera med blommor som man kan byta ut om man tröttnat på färgen. Då slipper man också gräva upp hela rabatten.

Har du någon drömväxt som du inte har planterat i trädgården ännu?
– Ja, en finsk rödbjörk. Den ser ut som en vanlig björk men med röda blad som ger en tydlig kontrast mot den ljusa stammen. Men vi har planer på att flytta ut på landet så jag väntar med den tills vi flyttat. Annars gillar jag rödbladiga växter, favoriten är smällspirea. De ger en snygg kontrast till allt grönt och det blir mer harmoniskt med en röd tråd genom hela trädgården, i mitt fall är det rödbladiga växter. Även smultron och funkia återkommer på flera ställen. Ett plus är att de är ätliga och goda!

Johanna har även odlingar utomhus, i stora plastlådor på altanen. Foto: Pär Sönnert

Dessutom odlar Johanna mycket som är ätbart, vilket hon gör både inomhus och utomhus på våren. Bland det som står på tillväxt finns bland annat tomater, paprika, chili, kronärtskocka och kål.
– Mitt bästa råd kring odling är att man ska odla det som man själv tycker är gott. Och så ska man inte läsa allt för många råd, då finns risken att man blir avskräckt. Det finns så många måsten när man läser råd. Visst är det bra att läsa på lite grann, bland annat när det gäller vilken sorts näring man ska använda, men man måste även våga prova sig fram, säger Johanna Bergblomma.

Företagsnamnet “Den Goda Trädgården” syftar bland annat på att hon vill att trädgården ska innehålla mycket ätbart samt att den ska vara hållbar och bidra till biologisk mångfald.
– Jag vill gärna få med odlingen också till kunderna. Det finns många växter som både är vackra och goda som funkia, daglilja och kungsmynta och man kan plantera bär och frukt istället för prydnadsbuskar och prydnadsträd. Det går att få in mycket ätbart i trädgården, utan att man behöver ha en stor köksträdgård, säger Johanna Bergblomma.

Johanna Bergblomma
Ålder: 43 år.
Bor: I Garpenberg, kommer från början från Västerås.
Yrke: Förskollärare och trädgårdsarkitekt.
Familj: Gift med Marcus. Vi har sönerna Malte (snart 13) och Hugo (snart 11) samt hunden Hampe (drygt 2 år), som är en dansk-svensk gårdshund.
Intressen: Trädgården tar ju det mesta av min tid, förutom på vintern. Men annars gillar jag att promenera, läsa böcker, rita och teckna samt att vara ute i skogen med familjen.
Aktuell: Har precis startat företaget Den Goda Trädgården för att hjälpa människor att få vackra trädgårdar eller komma igång med odling. Bilder från hennes trädgård finns på Instagramkontot @dengodatradgarden samt på hemsidan www.dengodatradgarden.se 

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 18, 2022

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,372509" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS