Johan Hallberg, från Garpenberg, i ett av rummet på Galleri Fridhem i Stjärnsund. Ett självporträtt av honom själv ses i bakgrunden. “Hatten är densamma men jag ju bara måste ha rätt skjorta på mig på vernissagen”, säger han. Vernissagen för utställningen “Down The Rabbit Hole” sker på söndag, den 19 mars.
Foto: Pär Sönnert

Johan ställer ut på Galleri Fridhem

STJÄRNSUND/GARPENBERG. ”Down The Rabbit Hole” är namnet på Johan Hallbergs utställning som hålls på Galleri Fridhem i Stjärnsund med start den 19 mars. – Det blir mycket människor i min konst, jag fascineras av ansikten, säger konstnären som sedan två år tillbaka är bosatt i Garpenberg.

När Lokalt i besöker Galleri Fridhem på tisdagsförmiddagen är utställningen i stort sett redan färdighängd.
– Vi blev nöjda så här. Nu återstår det att ordna med spottarna i taket och att ordna snacks till vernissagen, så klart, säger Johan Hallberg.
Galleriet består av flera rum där Johans konst kan delas upp i olika teman.
– Den här lokalen passar mig jättebra, att jag kan ha människor som tema i ett rum och så schamanism som tema i nästa. Schamanism är ett spännande ämne som jag är intresserad av, säger Johan Hallberg.

Johan Hallberg har börjat måla människor som han känner. Närmast kameran ses hans moster och hennes man, målade som paret i “American Gothic”. I bakgrunden ses ett nytt konstverk föreställande Christopher Polhem, som var verksam i Stjärnsund.

Han ställer även ut konstverk föreställande lokala kändisar, i form av Christopher Polhem och Gustaf de Laval.
– Tavlan med Polhem gjorde jag med tanke på att han var verksam här i Stjärnsund. Jag tog mig friheten att lägga in ett par referenser till ”Alice i Underlandet”. Det är ju en kanin som har dille på klockor med där, säger Johan Hallberg.
Att använda den konstnärliga friheten till att göra parafraser av kända konstverk är något som tilltalar honom.
– Det är tacksamt. Jag har bland annat tolkat ett konstverk som föreställer Jesus på dödsbädden men där han i stället är vid liv och någon kittlar honom under fötterna.

“Här har jag tolkat närings- och energiministern Ebba Busch (KD) som madonna. Till vänster har jag målat Hasses Kiosk i västgötska Vara, men flyttat den till Ganges i Indien”, berättar Johan Hallberg.

Det berömda konstverket ”American Gothic” har fått en egen tolkning av Johan.
– Jag har börjat göra specialbeställningar på målningar, där jag målar folk som jag känner. Här har jag målat av min moster och hennes man, som paret i ”American Gothic”, berättar han.

Johan Hallberg kommer från Grästorp i Västergötland och har även tolkat en lokal kiosk – Hasses Kiosk i Vara.
– Men den har jag valt att flytta till Ganges med en helig ko i förgrunden. Jag gillar att resa och har varit i Indien flera gånger, säger Johan Hallberg som har bott i Garpenberg i två år.
– Jag trivs här, det är en intressant bygd. Och det är kul att ställa ut på hemmaplan.

Johan Hallberg har gjort en tavla föreställande Christopher Polhem. “Den gjorde jag med tanke på att han var verksam här i Stjärnsund. Jag tog mig friheten att lägga in ett par referenser till ´Alice i Underlandet´. Det är ju en kanin som har dille på klockor med där”, säger Johan Hallberg.

Har du ställt ut i trakten förut?
– Ja, jag medverkade i en sommarsalong här på Galleri Fridhem i somras. Och i somras hade jag även en utställning på det lilla trevliga galleriet Galleri Norberg, i Norberg. Merparten av konstverken som jag visade upp i Norberg är med igen men några är helt nya, säger Johan Hallberg.

Människor och ansikten är något som fascinerar Johan Hallberg. Så här ser det ut i ett av rummen på Galleri Fridhem.

Vernissagen för utställningen ”Down The Rabbit Hole” sker på Galleri Fridhem söndagen den 19 mars, med start klockan 17.00. Utställningen pågår sedan dagligen fram till och med den 13 april.

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!