Jan säger att han är travtokig och han har jobbat på V75-guiden, varit sportchef på Bollnäs- samt Rommetravet och på senare tid varit travsportchef på Norska travsportsförbundet.
– Jag har jobbat med trav, på kontor, under hela mitt liv utan att röra en häst.
För 14 år sedan flyttade Jan och en hästintresserad kvinna till gården i Hedemora och skaffade sig häst. Nu varvar han odlingsarbetet med konsult och redigeringsuppdrag.

Odlingsintresset har Jan haft sedan barnsben och han har odlat själv sedan lågstadiet, men det är först nu intresset har fått blomma ut på riktigt. I höstas byggde Jan ett större växthus.
I 28 svartmålade pallkragar planerar han nu årets odling.
– Jag har grundat med gammalt hö, löv och annat organiskt material i botten. Ovanpå det har jag lagt hästgödsel och matjord.

Planer finns även för vinrankor, persikor-, nektarin- och mangoträd i växthuset.
Säsongens plantor började Jan så i mitten av november.

– Sedan har jag sått något varje dag. Hela vintern har jag pysslat med odlingar inne i källaren under lysrör.
I Jans källare trängs plantor i olika stadier; gurka, rödbetor, kålplantor, stockrosor, tagetes, pelargoner, 15 olika sorters chiliplantor samt 52 olika sorters tomatplantor. Bland annat vintertomater som håller sig upp till ett halvårs tid. Tomaten får ett väldigt tjockt skal och kan stå ute tills det blir frost.
– Då kan man klippa ner halvmogna klasar och ta in dem så de mognar.
Trots alla tomater är jordgubbar Jans passion. Han odlar dem i ett stort uteland samt har ett eget växthus där han drar fram de röda dyrgriparna.
Det är varmt inne i växt-huset. Förra året flyttade Jan in skott från jordgubbarna som har växt utomhus.
– De här ska flyttas över till amplar och sedan ska de säljas i tunnelväxthuset.

Jan odlar tre olika jordgubbssorter; Zephyr som är tidig, Korona som är mellan och Malwina som är en sen sort.
– Jag kan äta jordgubbar från juni till september. Är våren tidig kan jag börja äta i slutet av maj. Malwina är supergod. Man får vänta länge på den, men den har superkraftig smak och är hållbar.
Jan har lyckats övervintra både chili och paprika denna vinter.
– Utan den här växtbelysningen hade jag aldrig haft så här fina växter.
Vissa plantor är inte till salu eftersom Jan ska ta frön från dem.
– Det här är mina ”bebisar”, erkänner han.


För att hålla reda på alla olika växtsorter har Jan ett nummersystem.
Nu börjar det bli dags för Jan att acklimatisera växterna med utomhusklimatet. Då får de stå inne på natten och i växthuset på dagen.
– Det blir ett jäkla bärande nu alltså. Det blir ett jättejobb och man måste vara försiktigt så de inte bryts av.

En kund dyker upp, men hon vill inte köpa några tomater.
– Det har jag hemma.
Christina Lundvall fick tips om Heddas Frukt & Grönt via Jans annons på Facebook.
– Jag försöker driva upp lite plantor själv, men jag har inte lyckat så bra med gurkor, förklarar Christina.
Jan tycker att det är jätteroligt när det kommer kunder. Intresset för hans odling har varit stort.
– Det har kommit jättemycket folk och vi har fått 500 följare på Facebook på bara någon månad.

Jan rekommenderar alla att odla sin egen mat för att spara pengar och få tillgång till nyttig mat.
– Det kan vara lite att lära sig, men det är inte svårt, tycker Jan som erkänner att han trots allt har misslyckats med en hel del.
– Då gör man på ett annat sätt och lär sig. Man måste vara modig och nyfiken. Då blir det bra i slutändan.
Fotnot: Lördagen den 20 maj arrangerar Heddas Frukt & Grönt en odlarlunch med ekologisk mat och föreläsning.