ANNONS

Jakten på volfram pågår i Bergslagen

GRÄNGESBERG. Nu pågår ett inmutningsrally i Bergslagen efter bristmetallen volfram mellan finska Sotkamo och irländska Trancred , och hårdast står duellen om Yxsjöberg söder om Gränges.

Båda har samma dag begärt hos bergsstaten undersökningstillstånd för Yxsjöbergsgruvan nära Grängesberg på andra sidan länsgränsen och de vill undersöka en rad områden i Bergslagen stort som 43 000 fotbollsplaner i volframduellen.
I Sverige var Yxsjöbergsgruvan väster om Grängesberg känd sedan 1700-talet, men endast koppar utvanns under de första tvåhundra åren. Scheelitutvinningen som ger volfram kom i gång först under 1900-talet. Gruvan lades ner 1989.
Vid nedläggningen i Yxsjöberg fanns fortfarande en inte utbruten mineralisering kvar. Vid platsen finns även två sandmagasin omfattande 2,4 respektive 2,2 miljoner ton med kanske utvinningsbar volframrest.
I dag är det en åtråvärd bristmetall för hårdmetalltillverkare som Sandvik som också undersökt den nedlagda gruvan mellan 2006 och 2012 och bland annat borrade 17 hål och tog 85 analyser.

Huvuddelen av all volfram som producerats i Sverige kommer från ett begränsat område runt Ludvika och Kopparberg. Yxsjöbergsgruvan som gav 15 000 ton volfram stod för 92 procent av all utvunnen volfram i Sverige.
Senast har Tasman Metals undersökt Yxsjöbergsgruvan. Men de saknade riskkapital och de kastade in hannduken för ett år sedan trots att de hade fått med sig ett internationellt projekt där utvinningsmetoder av metaller ur gammalt gruvavfall studerades. Det är ett samarbete mellan tre länder i det Europeiska nätverket ERA-MIN. Luleå tekniska universitet, Universitetet Porto i Portugal och Research and Development National Institute for Metals and Radioactive Resources i Rumänien deltar och har stöd av statliga Vinnova och EU.

Nu är det börsnoterade finska Sotkamo Silver AB och irländska Trancred Resources Ltd. som båda vill undersöka Yxsjöbergsfyndigheten och deras ansökan hos Bergsstaten är registrerade samma dag och omfattar samma område på 683,36 hektar.
Båda företagen har därutöver gjort gigantiska inmutningar som gäller just volfram i Bergslagen som motsvarar ytan av 43 000 fotbollsplaner.

Sotkamo Silver AB har ansökt och börjat beviljas tillstånd för området runt Yxsjöberg, Sandudden, Hörken, Högfors, Gänsen och Gubbo i Ljusnarsberg Ludvika och Smedjebackens kommuner och dessa omfattar tillsammans 10 013 hektar eller 20 000 fotbollsplaner

Irländska Tancred Resources Ltd har sökt eller redan bevljats undersökningstillstånden Öraberg nr 1,2 och 3 i Ljusnarsberg och Ludvika kommuner, Hällsjögruvan nr 1 i Faluns och Säters kommuner, Bispberg nr 2 i Säters kommun, Tjärns nr 1 i Smedjebackens kommun, Snöån nr 1 i Ludvika och Smedjebackens kommuner och Laggarudden1 och 2 i Ludvika kommun. På 11506 hektar vill de bedriva sin volframjakt på.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 10 2019

Facebook

ANNONS

ANNONS