ANNONS

Iva och Ludvika firar 100 år tillsammans

LUDVIKA. ABBs 1 100 kilovoltstransformator, världens första, Ludvikauppfinnaren Gunnar Asplunds elväg mellan Arlanda och Rosersberg lyfts fram av IVA som mästeruppfinningar 2018.

100-års firande Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVA:s, vd Tuula Teeri höll sitt traditionella högtidstal om framsteg inom forskning, teknik och vetenskap under 2018 när hon gästade 100-årsfirande Ludvika och Samarkand 2015.
Tuula Teeri konstaterade att hon kom till Ludvika där ABB kommer att få japanska Hitachi som ny ägare och att hon möttes inte av oro utan av ett positivt och optimistiskt konstaterande att man får nya möjligheter.

Hon gick igenom ett 30-tal innovationer som gör att Sverige intog andraplatsen 2017 efter Sydkorea. I publiken visste man dock att Finland erövrat den platsen under 2018.
Visst var det en spännande teknologiresa hon bjöd på, Ludvikas supertransformator som levererats utan transformatorlåda till Kina var naturligtvis med i berättelsen som Samarkands vd Lars Lindblom kunde tillägga ska bli ett nytt landmärke för Ludvika i Sockenstugeparken.

När ABB:s mästeruppfinnare inom HVDC Gunnar Asplund slutade på ABB så började han utveckla elvägen, Elways, med elskenor i vägen.
– Under 2018 invigdes världens andra elväg i Sverige. Den första året innan utanför Sandviken, berättade Tuula Teeri som med talet konstaterade att Asplunds elväg kan användas också till personbilar och då blir trafikens klimatavtryck mycket lägre.

I publiken konstaterade Hans Gleimar att omställningen till allt mer el/batterier i fordonsflottan motsvarar tre kärnkraftverk av Forsmarksstorlek och Tuula replikerade:
– IVA har jobbat med energifrågor i 100 år, vi lider inte brist på energi utan på teknik att transportera den. Så vi behöver kärnkraft än ett tag till innan vi kan gå över till fossilfritt.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 07 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS