ANNONS

Fotbollstalangen Sara Berglund med alla fina priser hon fått under de fyra åren hon spelat i USA.
Foto: Veronica Rigtorp

Italien nästa för fotbollstalangen Sara

BORLÄNGE//BERGSLAGSBYN. Italien nästa för fotbollstalangen Sara Berglund. Efter fyra succéår i USA, är det först lite familjeumgänge och sommarjobb hemma i Borlänge, innan hon augusti drar till Italien för spel och studier. – Jag tror på det här och jag lever drömmen.

När Sara Berglund var liten var det sparka boll som gällde i alla lägen. Det är det än.
– Jag började nog spela när jag var tre år och alltid med grabbarna, tills jag var 13 år, berättar Sara, där hon sitter bekvämt nersjunken i trädgårdsmöblerna i Bergslagsbyn.
Sedan blev det Forssa BK:s damlag ett år, innan hon började spela med tjejer i sin egen ålder. Hon kände efter ett tag att det var dags för någonting nytt och började som 15-åring spela med Kvarnsvedens IK:s tjejer.
Där spelade hon fram tills hon gick ut gymnasiet. Sara läste på Soltorgsgymnasiet.

Maffig ring som Sara Berglund fick när hennes laget 2018 vann womens soccer National Champion division II i hela USA.

På hösten efter studenten flyttade Sara till USA för att spela fotboll och gå på college.
– Det var pappa som kom med idén och jag kände att jag ville utmana mig själv och tänkte varför inte. Min farbror Thomas Berglund hade varit över, när han var aktiv inom friidrott.
– Vi tog kontakt med olika agenter och jag fick bra hjälp av Emil Kumlin som fixade med stipendier och bra skola åt mig.
De två första åren var Sara i Bridgeport, Connecticut. Första året var det 22 nya spelare i laget och de fick lägga tid på att spela ihop sig.
– Andra året där vann vi hela Nationell Championship-serien över hela landet i vår division. Vi gick hela vägen, det var det största man kan göra. Det var helt fantastiskt, berättar Sara med stolthet och glädje.

Att skippa träningen är inte aktuellt, den går före allt, förklarar Sara Berglund och Sara bolltrixar för skojs för kameran.

Trots framgångarna med hennes lag som vann, var det inte helt perfekt spelmässigt. Sara ville ha mer tid och bytte efter andra året, skola och lag, till Mount Olive i North Carolina.
– Det var det bästa jag kunnat gjort, det var fantastiskt. Vi spelade hela säsongen utan förluster och återigen var det de nationella slutspelen. Det har bara hänt ett fåtal gånger i skolans historia.
Där och då visade hon verkligen vilken talang hon är.
Tredje året i USA fick hon även det individuella priset All American, som bästa spelare i divisionen, som framröstas av tränare från hela nationen.

Pokal för vinsten i Womens Soccer National Champion 2018 i division 2.

Sara är offensiv mittfältare och forward och även tredje året blev det serievinst och laget tog sig vidare till nationella slutspelen.
I sista seriematchen skadades Sara som fick en spricka i smalbenet, då målvakten hoppade in i henne.
– Men jag gjorde mål. Men jag fick inte spela slutspelsmatchen. Hade jag varit skadefri hade jag varit med.
Det fjärde året blev som för alla andra ett annorlunda år, då pandemin spred sig över världen.
– Vi fick inte spela vår höstsäsong, men på våren spelade vi och vann även serien det här året.
– Det har varit fyra fina år, jag har varit med och vunnit serien tre av fyra år.
Det är hon nöjd med och vem skulle inte vara det. Det gjorde säkert också att talangscouter fick upp ögonen för denna bollkonstnär. Speciellt efter priset All America, blev hon kontaktad för spel i Italien.

Sara kommer att flytta ner till Italien i augusti men fram tills dess spelar hon med IK Brages damlag plus kör själv försäsongsträning inför spel i italienska akademin, där hon också kommer att läs en masterutbildning i Coaching and sportmanagement.
– Genom skolan får jag spela fotboll i akademin som ger möjligheter att spela inför agenter och har möjlighet till proffskontrakt. Vilket har varit målet under de här åren, förklarar Sara Berglund medvetet.
Under åren utomlands har hon också fått prova på att bo själv och fått livsvana. Inte vara fast i Borlänge, som hon själv uttrycker det.
– Jag tror på det här och jag lever drömmen.

I Italien kommer hon att bo i Rom, och även gå kurs i Italienska, främst fotbollsitalienska termer, för att förstå snacket på planen och för att i längden kunna gå till italienska klubbar.
Som en annan fotbollsspelare från Sverige, som för närvarande spelar i italienska Milan (Zlatan) har även Sara provat på kampsport och märkt att hon blev smidigare och mindre skadebenägen av träningen.
Taekwondo blev en träningsform som hon gärna fortsätter med. Inte bara för att Zlatan har utövat den utan för att hon känner att hon blev mer flexibel av träningen.
– Bra träning som bygger styrka och flexibilitet, avslutar Sara och tillägger:
– Det kan man ju se på ”Zlatans konstsparkar”.
Så den som väntar på något gott, väntar säkert inte förgäves, utan får säkert snart se Sara göra spektakulära mål hon med.

Sara Berglund
Ålder: 23 år.
Bor: Uppvuxen i Borlänge, bott fyra år i USA.
Aktuell: Flyttar till Italien i augusti.
Yrke: Fotbollsspelare.
Position: Offensiv mittfältare och forward.
Lag: Forssa BK, Kvarnsvedens IK, Ornäs BK och IK Brages damer (under sommaren, i väntan på Italienska akademin).
Utmärkelser: Vinster i National Campionchip i USA, All-American individuellt, All State individuellt i North Carolina, All tournement.

Facebook

ANNONS

ANNONS