Landskapet kring slagghögarna bjuder majestätiska vyer, och om några veckor tar den sju ton tunga tillika nyskapade Kårebocken området i symbolstark besittning. “En stor händelse för hela Falun”, säger gruvans verksamhetschef Anna Björkman.
Foto: Sonny Jonasson

Invigning nalkas för nya Kårebocken

FALUN. Ett monumentalt monument står snart redo. Som symbolstark bjässe för Falun och världsarvet reser den sig ur askan av dess stolte föregångare. På ny kulle och med än större lokal kraft investerad. Om tre veckor invigs den nya Kårebocken. – Allt går enligt ritning och plan, och det känns otroligt spännande att snart få inviga det här monumentet för Falun, konstaterar en glad Anna Björkman, verksamhetschef för Falu gruva.

I mer än 1,5 år har tomheten talat sitt ödesmättade tungomål vid södra infarten till centrala Falun.
Intill slagghögarna och gruvan bugar ingen bastant bock i kulturstark kontext.
Ett litet hål i stadens kollektiva hjärta?
Kanske.

Nu stundar dock en storstilad återkomst. Passande nog i samband med att det är 20 år sedan Falun fick världsarvsstatus.
Såväl Falubo som gäst ska åter hälsas välkommen av stadens mest voluminöse entrévärd.
Nya Kårebocken närmar sig färdig form och invigning är blott tre veckor bort.
– Ja, nu börjar det närma sig verklighet. Invigningen går av stapeln söndag den 12 december 18.00, upplyser Falu gruvas chef Anna Björkman.
Hon utvecklar gällande vad som planeras bli ett kulört utropstecken i kalendern över viktiga tilldragelser på 023-territorium.
– Allmänheten är inbjuden, och ett mycket spännande invigningsprogram är nu i görningen. Utan att säga alltför mycket kan jag lova att det blir pompa och ståt. Det känns väldigt roligt att få genomföra det här tillsammans med Faluborna.

Den nya Kårebocken närmar sig färdig form. Foto: Confetti

Den tidigare Kårebocken eldhärjades i april 2020. Cirka ett år senare, i våras, offentliggjordes att den hädangångne 80-talisten i trä ska få en arvtagare.
Den nye giganten mäter sju gånger tio meter i fråga om höjd och bredd. Matchvikten landar på cirka sju ton.
En mäktig pjäs, vars kropp skapas i cortenstål. Materialet återfinns även i såväl hoppbackar som eldstäder på Lugnet. Den tåliga strukturen och rustika patinan syns också i den mindre upplaga av bocken som sedan en tid tillbaka har sin hemvist i Falu centrum.
Anna Björkman framhåller arbetet som planenligt fortlöpande över tid. Via bilder och filmklipp har hon och kollegorna tagit del av den omfattande insats som realiserats bakom väggar tillhörande Dala Svets & Smide.
– Vi har känt att ett projekt av det här slaget får ta lite tid i anspråk för att bli så bra som någonsin möjligt. Och vi är flera delaktiga i det här, klargör Björkman.
– För mig är det viktigt att framhålla det goda samarbete som möjliggör detta. Gruvan, kommunen, länsstyrelsen, Falu Rödfärg och Visit Dalarna har arbetat nära varandra.

Hon omnämner också värdet av formgivning och filmat material signerat projektets kommunikationsbyrå Confetti samt det fysiska framställandet hos nämnda smidesaktör.
I förenandet av kraft och engagemang hittas en betydelse som av Anna Björkman förklaras utgöra guldkant på det hela.
– Känner mig glad och stolt över hela processen. Drivet från de inblandade är fantastiskt att se, och det är roligt att kommunen nu också tar större plats i det här.
Nya Kårebockens position är på en nyskapad kulle modell större, belägen strax intill den förra kullen som nu jämnats med marken. Den innehöll därtill pigment som kommer till användning i framställandet av en signifikativ rödfärg.

Den nya tronen är väl tilltagen och med höjdparametrar tänkta att agera avvisande mot icke behöriga i bockens direkta närvaro.
På toppen vilar nu en rejält tilltagen grund som ska bära den flera tusen kilo tunga kreationen.
Björkman upplyser att det för henne personligen inledningsvis inte kändes självklart att monumentet skulle bli just en ny Kårebock, men att hon gläds att så blev fallet.
– Ja, och det är mäktigt att den snart är plats. Troligtvis fraktas den hit med lastbil någon dag innan invigning för att säkra att det gjutna fundamentet håller.

Kostnadsmässigt landar uppförandet av ståljätten på drygt en halv miljon kronor. Ekonomiska medel som säkrats av Falu gruva och med bidrag från Falu Rödfärg och kommunen.
Investeringen som kan kläs i andra termer – lokalt engagemang, kulturbärande, historik och gemenskap – betonas vara långt mer värdefull.
– Kårebocken är en välbekant och stark symbol för gruvan och världsarvet. Och världsarvet är även så mycket mer än bara gruvan. Det är byggnaderna, staden, landskapen vi har här.
– Därför känns det här som en otroligt rolig och stor händelse för hela Falun, säger Anna Björkman.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS