Under mycket uppståndelse och med stor koncentration hjälptes unga och gamla åt att klippa invigningsbandet till Gyllegårdens förskola, särskilda boende, trygghetsboende, dagverksamhet och lokaler för hemtjänsten.
Foto: Karin Diffner

Invigning med extra allt

BORLÄNGE. Musik, tårta, ballonger och glass ramade in den sensomriga invigningen av Gyllegårdens förskola och särskilda boende. Här bor nu 54 äldre Borlängebor som kan glädjas åt att se lekande barn varje dag. – Aldrig trodde jag att jag skulle bo på ett sådant boende på min ålders höst, säger Laila Norelius, en av dem som klippte bandet.

Ringblommorna lyste ikapp med barnens reflexvästar och Körv-Åkes glassdräkt när Gyllegården nyligen invigdes med tal, sång och massor av deltagare. Gyllegården ligger nästan vägg i vägg med gamla Gyllehemmet och är både Borlänges nyaste äldreboende och nyaste förskola.
– Att ha en så här fin trädgård och höra barnens lek – det är livskvalitet, utbrister den före detta politikern Laila Norelius.

Vendela Wärnevall, Sigge Göthe Saxvall, Emma Trogens Solfbergs och Ralf Danielsson är några av de snart 124 barn som lyser upp på Gyllegården. “Jättespännande att vara granne med ett äldreboende”, tycker pedagogen Martina Bodving. Foto: Karin Diffner

Förutom att berömma de splitternya lokalerna och den blomstrande trädgården lyfte flera möjligheten till samarbete mellan äldreboendet och förskoleavdelningarna.
– Det är en fantastisk idé att ha de allra yngsta och de allra äldsta på samma plats. Det skapar förutsättningar för fina möten, menar Robert Hellström, förste vice ordförande i omsorgsnämnden.

Körv-Åke bjöd bland andra Elin Andersson, Birgit Andersson, 102 år, Mikaela Gjerdet och Britt-Marie Walldén på glass. Foto: Karin Diffner

Boendet togs i bruk i maj och förskolan i augusti så än har det inte blivit mer än spontanmöten och prat över staketet.
– Barnen kan komma med ärliga frågor och de äldre svarar rättfram, säger rektorn Bea Nylander.
De framtida samarbetena kommer dock att planeras noga.
– Det kan vara gemensamma fika, att sjunga eller måla tillsammans och kanske göra något med trädgården.

Nu har Gyllegårdens särskilda boende och förskola invigts Ingrid Astemark gillar att träna på Gyllegårdens gym och blev därför lika glad som cheferna Amanda Sandh och Linda Öster (till höger) över träningsredskapen som Marianne Henriksson (M) gav i inflyttningspresent från omsorgsnämnden.
Foto: Karin Diffner

Hittills är barnen mest i lära känna-fasen, berättar pedagogen Martina Bodving, och har inte hunnit fundera så mycket på att de nu är grannar med ett äldreboende. Men på en direkt fråga om hur det är svarar Vendela Wärnevall på förskolans avdelning Havet så här:
– Konstigt och roligt och mysigt.

Facebook
"Fler och fler vill skydda sina värden".
"Det är jätteroligt att åka runt i gårdarna"
"Vi behöver verkligen inte leta efter lämpliga vinnare".

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS