MiaMarie Bolling inspireras av den historiska miljön på Fornby folkhögskola och av Augusta Tonning som satte sitt avtryck där för över 140 år sedan.
Foto: Karin Diffner

Inspirerad av kvinnorättskämpe på Fornby

BORLÄNGE. Den historiska miljön på Fornby folkhögskola inspirerar, liksom kvinnorösträttskämpen Augusta Tonning som satte avtryck där för över 140 år sedan. – Det är häftigt att se sig själv i ett sammanhang, både nu, bakåt i tiden och att försöka tänka framåt, säger läraren MiaMarie Bolling.

Något släktskap med Borlängeprosten Bolling har hon inte, MiaMarie Bolling.
– Nej, men han satt med i skolans styrelse på sin tid, berättar hon över en kopp kaffe i skolans foajé.
MiaMarie Bolling kom till Fornby 2014 från komvux i Säter för att undervisa i sfi, svenska för invandrare.
– Jag kände mig direkt hemma när jag kom in på gården. Och det är det fler som gör. Många elever som kommer från bondesamhällen i andra delar av världen, känner igen sig i Fornbys lantliga miljön. Igenkänningen i sig ger en bra grund för att ta till sig nya kunskaper.


På senare tid har hon bland annat undervisat i svenska och arbetat med att få igång Yalla Borlänge, ett arbetsintegrerat kvinnokooperativ.
Möjligheten att studera på folkhögskola tycker MiaMarie är ett utmärkt komplement till annan utbildning.
– Det är litet och familjärt; man blir en person här. För alla är det inte rätt tid att studera när man är tonåring, men här kan man få kompetens när det funkar bättre i livet.
– Här handlar det inte bara om att certifiera eleverna till ett yrke utan att växa både med kunskap och som människa i mötet med andra människor som kanske inte alltid är lika en själv, fortsätter hon.

 

Fornby Folkhögskola är en av Sveriges äldsta. 1877 invigdes den under namnet Dalarnes Folkhögskola. Första föreståndaren var Pär Tonning och hans fru Augusta. På den tiden fick bara pojkar, eller unga män, gå på folkhögskolan, men paret Tonning kämpade hårt för att även flickor skulle få utbilda sig.
– På sommaren 1882 tilläts de hålla en kurs i räkning, bokföring och slöjd för konfirmerade flickor, men de fick inga anslag och motståndet var hårt, berättar MiaMarie.


1885 flyttade paret till Falun och öppnade Hästbergs kvinnliga folkhögskola, men Pär Tonning dog kort därefter.
– Då försökte Augusta själv, men hon fick utstå så mycket spott och spe att hon till slut flyttade tillbaka till Blekinge där hon kom ifrån.
Kanske inspirerad av motståndet i Dalarna engagerade sig Augusta Tonning i stället som en av Sveriges första och ivrigaste kämpar för kvinnlig rösträtt.
– Tänk så många år som de kämpade och orkade tro på en förändring, säger MiaMarie beundrande.

Tack vare Augusta Tonning och hennes medkämpar har Sverige sedan 1919 lika rösträtt för kvinnor och män. Kvinnor har numera samma möjlighet att utbilda sig, men för många invandrarkvinnor är situationen en annan, säger MiaMarie Bolling.
– Om du kommer till Sverige från ett samhälle där du inte fått studera blir det svårt att lära sig både vad ett skriftspråk är och samtidigt lära sig ett nytt språk.
I sitt arbete har hon däremot märkt att det blir mycket lättare för dessa kvinnor att lära sig språket om undervisningen utgår från en konkret verklighet, till exempel arbete inom olika hantverk.
– Vi vill försöka utgå från det praktiska kunnandet och bygga svenska språket utifrån det. Då får man en relation till orden och upplever att skriften är något annat än bara små krumelurer.


Här kan folkhögskolor ha en viktig roll, menar MiaMarie. En språkkurs som utgår från praktiska färdigheter planeras på Fornby till hösten med stöd från Folkbildningsrådet.
– Då kommer vi till och med att ha möjlighet att några timmar i veckan kunna prata på två språk, både på modersmålet och på svenska.
– Vi hoppas på så sätt att deltagarna ska kunna få en djupare förståelse för hur språken hänger ihop med varandra och med verkligheten omkring oss, fortsätter hon entusiastiskt.
MiaMarie fyller 65 i år men tänker inte pensionera sig.
– Nej, den här kursen vill jag verkligen vara med på.
Vad tror du om folkhögskolan i framtiden?
– Den har ju funnits i 145 år och hela tiden förändrats efter de behovs som finns i samhället, så det tror jag att den gör i framtiden också.

Fakta/MiaMarie Bolling
Ålder: 64 år.
Bor: i Stjärnsund
Familj: En son, 22 år gammal.
Yrke: Folkhögskolelärare.
Intressen: Vandringar i naturen, musik, föreningsliv.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS