ANNONS

Projektgruppen för Lilla Säter träffades i Säterdalen med den kommande lekplatsen i miniatyr (i förgrunden). I bakgrunden ses ävern de trämodeller av byggnaderna som visar vilken storlek de får. Från vänster: Mats Nilsson, Mats Westerberg, Lasse Karlsson, Per Wallnor, Christer Gröning, Ivar Inkapööl och Hans Johansson.
Foto: Pär Sönnert

Innerstaden byggs upp i mindre skala i Säterdalen

SÄTER.Lekplatsen Lilla Säter ska byggas i Säterdalen. Det handlar om flera byggnader från Säters innerstad som byggs i skala 1:10. – Spännande att bygga en lokal lekplats, säger Ivar Inkapööl från Lekplatsbolaget som hjälper till med projektet.

Till nästa sommarsäsong är det meningen att Lilla Säter ska stå klart i Säterdalen.
Nyligen var projektgruppen för arbetet på plats i Säterdalen med skalenliga modeller till byggnaderna.
– Byggnader från trästaden Säter blir till en lekplats. Det påminner lite om Pelle Svanslös-parken i Uppsala, säger kommunalrådet Mats Nilsson (S).
Stockholmsbaserade företaget Lekplatsbolaget hjälper till med att ta fram rekvisita.
– Vi gör bara specialbaserade lekplatser, gärna med lokal förankring. Här finns det lokala i trästaden Säter. Det är spännande att kunna vara med och bygga en lokal lekplats så här, säger Ivar Inkapööl som driver Lekplatsbolaget tillsammans med kollegan Mats Westerberg.

Miniatyrmodellen av den kommande lekplatsen visar flera kända byggnader och byggdetaljer från Säters innerstad.

Han passade även på att berömma naturen i Säterdalen.
– Nog för att vi har sett många vackra miljöer i Sverige, när vi har jobbat med lekplatser, men naturen här i Säterdalen är nog det finaste hittills. Det toppar allt annat, säger Ivar Inkapööl.
Själva byggnaderna ska byggas av Christer Gröning från Solvarbo.
– Vanligen så brukar vi göra allt själva, men här i Säter är kommunen så engagerad att de vill fixa mycket själva. Det känns väldigt förtroendeingivande att det byggs på plats i kommunen, säger Ivar Inkapööl.

“Nog för att vi har sett många vackra miljöer i Sverige, när vi har jobbat med lekplatser, men naturen här i Säterdalen är nog det finaste hittills. Det toppar allt annat”, säger Ivar Inkapööl, från Lekparksbolaget.

Bland byggnaderna som ska ingå i Lilla Säter finns Tullhuset, Stadshotellet, portalen vid Kungsgårdsskolan och trappan vid Rådhuset.
– Sedan sätter vi upp skyltar med information om de olika byggnaderna. Det blir lite mer pedagogiskt då och är något för både stora och små, men det är viktigt att vi läser på om byggnaderna så att alla detaljer blir rätt, säger Ivar Inkapööl.

Kommunalrådet Mats Nilsson gestikulerar vid miniatyrmodellen av Lilla Säter.
Projektgruppen var på plats i Säterdalen för att ställa trämodellerna rätt, så att det skulle stämma överens med miniatyrmodellen.
“Skeletten” till de kommande byggnaderna som ska bilda Lilla Säter. Lekplatsen ska vara klar till nästa sommarsäsong.
Facebook

ANNONS

ANNONS