Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Krylbo AIS flickor 07. Bakre raden: ledarna Jacob Boman, Johnny Hallin (ledare 08/09) och Per Lind. Mitten: Elicia Landberg, Nora Söder, Fireuvs Younus, Molly Zäterbergs, Julia Rönnlund, Lovisa Lind, Maja Lindholm (08) och Majda Brolin. Längst fram: Emilia Axelsson, Alice Eklöf, Saga Jåfs, Ida Magnusson och Natalie Holmqvist Boman. Saknas gör Hedvig Skinnrason, Lowa Jåfs och Nellie Fredin-Sjökvist.
Foto: Kenneth Johansson

Innebandytjejer föder framtidshopp

AVESTA. Daminnebandyn i Avesta är inne i en svacka. I dag finns inget representationslag. På flicksidan finns det däremot ett lag i seriespel, och det är Krylbo AIS F07.

Krylbo AIS har inget representationslag på damsidan och för Avesta kommuns andra innebandyklubb, IBF Lokomotiv Avesta, så slutade säsongen alldeles för tidigt då föreningen på grund av spelarbrist tvingades att dra sig ur damernas division 2 när blott halva serien var spelad.

Hur ser då återväxten ut på flicksidan? Den är relativt tunn.
I KAIS finns dock ett lag med tjejer som till största del är födda 2007 och som är med i seriespel.
– Förra året hade vi en större träningsgrupp med ett spann från -06 till -10, och då var det ibland nästan uppåt 30 stycken på träningarna. I år splittrade vi gruppen till två grupper, 06/07 och 08/09, förklarar Jacob Boman.

Tyvärr räcker nu inte antalet spelare till för att hålla i gång två lag i seriespel, och klubben efterlyser därför fler tjejer som vill testa att spela innebandy.
– Vi i 06/07 är uppemot 15 stycken, och det är bra. Men 08/09:orna är kanske runt fem, sex stycken på sina träningar och de skulle behöva vara fler tjejer. Johnny Hallin är ledare för dem, fortsätter Jacob.

För den närmaste framtiden får återväxten i första hand förlitas till KAIS F07 men det är några år bort innan de är mogna för A-lagsspel.
– Vi (F07) är det enda flicklaget i kommunen nu. Jag hoppas att 08/09 kan få ihop spelare till ett lag i framtiden så det i alla fall blir två lag.
F07 spelar i serien Flickor Blå medel/lätt och den innehåller totalt sju lag.
– Det skulle ha varit två serier men det blev för få lag, så det blev bara en serie. Det är bara slutresultatet som rapporteras in, inga målgörare. Vi har ingen fokus på tabellen utan vi har bara haft fokus på att få ett grundspel, att lära sig spelet, säger Jacob.

Ledarna är även noggranna med att tjejerna får spela lika mycket och känna sig delaktiga.
– Första halvan av serien var jättebra, men nu på slutet har det blivit lite sämre resultat.
– Men tjejerna har kämpat hela tiden och försökt. Vi försöker se till att alla får spela lika mycket i matcherna och att alla blir delaktiga i passningsspelet.
Tjejernas säsong avslutas den 24 mars med Knattespelen/Ungdoms-DM.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 11 2019. 

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!