ANNONS

Ulla Kleberg är en av alla de som kämpar för att få stopp på utvisningen av afghanska ungdomar. Hon säger att det är inhumant och en lagändring måste till så att barn och ungdomar som Tanner ges amnesti och får möjlighet att stanna.
Foto: Mikael Eriksson

Inhumant att utvisa unga till Afghanistan

STJÄRNSUND. Ulla Kleberg vill ha ett stopp på utvisningen av afghanska ungdomar. Hon pekar på att UD avråder från resor till landet. Det gör även UNHCR, Röda Korset och Rädda Barnen.

Ulla Kleberg i Stjärnsund är en av de som engagerat sig i Tanner och frågan om utvisningen av afghanska ungdomar. Hon har reagerat mot att regeringen valt att förlänga den tillfälliga lagen som tagit bort begreppet skyddsbehov i ytterligare två år. Hon säger att det är inhumant och att en lagändring måste till så barn och ungdomar som Tanner ges amnesti och får möjlighet att stanna. Och att det är regering och riksdag som bestämmer om en lag ska ändras.
– Det innebär inte att vi släpper invandringen fri som svenskarna luras att tro, säger Ulla Kleberg.
– Vi är väldigt skeptiska till hur Migrationsverket och domstolarna agerar.

Hon öppnade dörren till sitt hem på Tanner 18-årsdag och lät Tanner flytta in. Annars skulle han ha flyttats till Norrland utan några kontakter eller god man. Tanners bror hade då precis mördats.
– Han har blivit som en son i huset, säger hon.
Hon berättar att när Tanner flyttade in fanns en förhoppning att det skulle bli en snabb process.
– Hans situation var ju solklar, i allra högsta grad skyddsbehövande, säger hon.
– Nu har jag hunnit förmedla åtta stycken avslag och sett honom krympa ihop oh bli alltmer grå och uppgiven. Det här sätter sig i min kropp också.

Ulla Kleberg berättar om Tanners utveckling, om hur han för ett år sedan var en strålande glad ung man med många framtidsdrömmar. Hur han hade knäckt koden och börjat uttrycka sig fint på svenska och matte som han aldrig studerat tidigare kändes enkel. Självförtroendet hos Tanner växte.
– Vi är jättemånga i runt om i Sverige som härbärgerar de ensamkommande utan att få någon ersättning, de flesta var barn när de kom och nu hunnit fylla 18 år och betraktas i lagens mening som vuxna.
– Vi håller dem under armarna, stöttar och puffar, läser läxor. I gengäld får vi hjälp med diverse sysslor som snöskottning och gräsklippning.

Hon pekar på att de får lära känna en ny kultur som berikar, knyter vänskapsband och även får möta tonårsrevolter.
– Vi har trott och hopas men just nu är det blytungt. Det känns som om att allt går åt fel håll.
Ulla Kleberg är även kritisk mot massmedia och den bild som de målar upp av afghaner, en bild som svartmålar afghaner.
Hon vill trycka på att man i Afghanistan inte går trygg någonstans eftersom självmordsbombare, regeringsstyrkor och talibanangrepp turas om att ödelägga landet. Säkerhetsläget i Afghanistan beskrivs vara värre än i Syrien och Jemen, UD avråder från resor till landet, samma bedömning gör också UNHCR, Röda Korset och Rädda Barnen.

Det finns även uppgifter om att fler afghanska ministrar som bett om att ungdomar inte ska skickas tillbaka.
Migrationsverket säger gång på gång att i Herat och Masar al Sharif skulle det vara mindre farligt för Tanner att leva och bo. Att där kommer det inte märkas att han blivit ateist och att familjens fiender inte kommer at hitta honom. Något som hon inte håller med om då det var i Herat som brodern hittades och mördades.

Hon tillbakavisar även Migrationsverkets påstående om att den konflikt som Tanners familj är indragen skulle var över.
– För ett halvår sedan mördades Tanners tolvårige systerson. Han sköts framför ögonen på sin mamma sedan hon inte ville berätta var Tanner befinner sig.
– Sedan dess är systerns familj spårlöst försvunnen. Tanner känner skuld över det och att han inte heller kan hjälpa resten av sin familj.

Läs även: Riskerar att bli mördad om han avvisas.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 34 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS