ANNONS

Ingen tycks ha ansvaret för det lilla huset på holmen.
Foto: John Leander

Ingen ansvarar för lilla huset på ön

AVESTA Den lilla röda modellstugan på holmen vid Kyrkbron i Avesta har hamnat på sniskan när till synes hela ön har vält. Om någon ska göra något åt det så är det oklar vem.

För många har den röda stugan i Dalälvens strömmande vatten intill Avestaforsens kraftstation blivit något av ett ofrånkomligt landmärke. Den står på en liten holme ovanpå ett gammalt brofäste och sattes dit för omkring 15-20 år sen av en snickarlärling i samband med att kraftstationen byggdes om.

Men nu lutar alltså den populära lilla modellbyggnaden fundamentet tycks ha skadats så pass att också alla träd på ön har hamnat i kraftig lutning och ser ut att riskera att försvinna ner i älven. Ett tungt isblock lär vara boven i dramat efter att ha rammat den lilla holmen.

Frågan som följer är om man kommer att låta naturen ha sin gång eller göra någonting åt det. Och i så fall vilka ”man” är som ska göra det. Fortum som driver kraftstationen frånsäger sig ansvaret meddelar företagets kommunikationschef Per-Oscar Hedman.
– Den står på kommunens mark. Den gjordes som en kul grej och var ingen planerad eller beställd installation, så den bör betraktas som en privatpersons initiativ. Vi känner inte att vi har ansvar för att hålla den i bra skick.

Hos kommunen känns man inte vid något ansvar för att rädda det lilla röda huset i älven.
– Huset är inte vårt ansvar. Vi har inte byggt det. Sen har vi ingen aning om vad en räddningsaktion skulle kosta och det finns heller inget politiskt uppdrag. Så vi har inte lagt någon prioritering på det, säger Avesta kommuns tekniske chef Mikael Jansson.

Från Fortums sida lämnar man ändå en liten öppning. Ifall någon driftig privatperson är beredd att ta ett eget initiativ och tar noggrann hänsyn till riskerna som finns i den kraftiga strömmen intill kraftstationen
– Om någon privatperson säger ”Jag vill åka ut och räta upp huset”, så vill vi att den tar kontakt med oss först. Då vi kan säga att det är lugnt i vattnet under en period. För att minska riskerna.

Facebook

ANNONS

ANNONS