ANNONS

Åfesten räknar nu ned till festivallördagen den 5 juni.
Foto: Sonny Jonasson/skärmdump från Stiko Pers gig i Stockholm under vandringturnén 2018

Inför lördagens digitala gratisfestival: “Det blir fullt ös”

FALUN. I takt med tid och pandemitaktik – festivalen flyttar hem till sin publik. Åfesten sätter scen och sätter musiken i centrum. Ett digitalt höjdarhullabaloo fyller nu strupen med sommarluft. – Det blir fullt ös, fastslår evenemangskapten Per Staffas.

Den 5 juni är datumet. Digitala är domänerna. 17.00-24.00 är klockslagen.
Åfesten hoppas på storpublik i vad som nu blir stadsfestens första upplaga i livesänt format.
Det populära citygalejet styr 2021 om alla framträdanden till livestreamade konsertscenarion.
Evenemangssamordnaren Per Staffas redogör för ett av samtiden präglat, men med musikaliskt pepp i fokus, arrangemang.
– Ett datum för alla livesugna musikälskare att pricka in. Vi kommer att bjuda på livemusik och annat spännande från nio digitala scener samtidigt.
– Självklart är allting gratis som vanligt, fortsätter Staffas, rutinerad i gamet från många år som bas för Granny Goes Street och sedermera alltså även Åfesten.

Artistuppbådet frestar med tunga namn av såväl etablerad börd som fräsch uppstickarmentalitet.
I fjol sattes Åfesten på vänt på grund av coronapandemin, men i år drivs evenemanget av en övertygelse där möjligheter trumfar hinder.
– Jag tycker det känns både kul och intressant att prova konceptet med en hel festival digital. Det är inte många som har gjort det tidigare, säger Staffas.
Från arrangörshåll betonas också i åskådares riktning att det gäller att vara alert och redo att prioritera i ett maffigt utbud.
– Allt är livesänt, utan repriser. Det är uppträdanden hela tiden och vi är medvetna om att det kommer att bli tuffa krockar. Det är upp till var och en att prioritera vad man vill se, framhåller Per Staffas i en kommuniké från festivalen via Falu kommun.

På programmet märks också Wolf-FM som ska göra radio med bild i sändningar som rullar hela Åfesten, där gästlistan innefattar namn som bland andra Peter Carlsson, John Lindberg och Mats Ingels.
Stora scenens akter är Tjuvjakt, Eva Eastwood, Stiko Per Larsson (med band) och Dolly Style.
Per Staffas:
– Tjuvjakt är väl Sveriges populäraste hiphopband just nu. Nu gör de en exklusiv spelning på Åfesten, faktiskt den enda de gjort hittills under pandemin. Eva Eastwood har en bred och trogen publik och jag har jobbat länge med att få henne till Åfesten.
– Det finns alltid önskemål om att Dolly Style ska vara med och Stiko Per Larsson är Dalarnas bidrag på den stora scenen, upplyser han i entusiastiska ordalag.

Därtill blir det drag under galoscherna då Larz Kristerz, Popnix och Blender via digitala dansmanövrar bjuder publiken att skaka sina lurviga och kurviga till en bred genrerepertoar.
Musik i Dalarna presenterar Timo Räisänen, som tillsammans med sitt band och Dalasinfoniettan framför Ted Gärdestad-material. Dalasinfoniettan framför därtill även en konsert i egen regi.
Dalapop har också de en egen scen där flertalet profilstarka combos lirar live. Däribland Dotty Blue, Mattias Lies, Niklas Rapp och Petra Mases. Därtill presenteras musikvideos med Stiko Per Larsson, Anna Ihlis, Broder Henrik Rapp och publiken får också en närmare titt på nyare bekantskaper som Alva, Happy Landings och Diket.

Per Staffas omnämner även ett spännande program signerat Folkmusikens hus.
Utöver det musikaliska fyrverkeriet uppbådar Kulturskolan allsång för barnen, biblioteken bereder ”Bibblans barnhörna” med sagostunder, sång och digitalt pyssel.
Världsarvet styr från sin scen upp en tur till sommarmuseer och en närmare titt på storheter som Linné, Thunström, Vass Brita och Ernst Rolf. Programdetaljer och mer information står också att finna på åfesten.se.

Facebook

ANNONS

ANNONS