ANNONS

Tack vare bybornas ideella arbete och ett stort engagemang från bygden hålls Tjärnsjöbadet i Gagnefs kyrkby i fint skick. Nu har också splitternya bryggor invigts av bland andra sommargästerna Loke Nordesjö, Ville Edqvist, Ida Nordesjö och Elis Bergman.
Foto: Karin Diffner

Ideella krafter håller liv i badplats

GAGNEF. I 22 graders värme och strålande sol invigdes i måndags de nya bryggorna vid Tjärnsjöbadet i Gagnef. Ett stort engagemang från bygden har fått badet i toppskick. – Det märks vilken viktig plats det här är för byn, säger David Rönnegård, sekreterare i föreningen Tjärnsjöbadet.

David Rönnegård bor i närheten av badplatsen och har badat där sedan han var liten. Den här dagen står han i vattenbrynet bredvid sonen Eli, 1,5 år, som plaskar i den lilla tjärnen.
– Jag är uppvuxen med den här tjärnen och jag vill ju att den ska vara kvar för både barn och vuxna, säger David.

När kommunen för några år sedan valde ut ett antal badplatser som skulle prioriteras i Gagnef hamnade Tjärnsjön inte på den listan.
Men då bildade ett gäng ideella krafter en förening för att få ha badplatsen kvar.
– Vi röjer sly, vårstädar, ordnar med flytbryggan och har köpt in en pump och ett pumphus, berättar Martina Bergman, i styrelsen.
– Det är väldigt många besökare här, fortsätter hon.

Att byta alla bryggorna som höll på att falla för åldersstrecket blev en lite tuffare uppgift. Då sökte – och fick – föreningen Tjärnsjöbadet 40 000 kronor från Leksands sparbank.
– Det är precis den här typen av projekt vi vill stötta, projekt som engagerar bybor, föreningar och företag och som gynnar hela samhället, säger vd:n Björn Rinstad.
40 000 kronor samlade medlemmarna in. Men det räckte ändå inte, så föreningen vände sig Gagnefs kommun som bidrog med 80 000 kronor. Markägare och företagare har också dragit sina strån till stacken.
– Vi är jätteglada över pengarna och över allt ideellt arbete som lagts ner och vill lyfta alla som hjälpt till, säger Martina Bergman.

Martina och David klippte på måndagen bandet tillsammans med Jan-Erik Berg och ordföranden Lars-Ove Peters.
Ordförande berättar att badet har väldigt gamla anor och att han själv gick på simkurs där som 7-åring, år 1949. Nu hoppas han att badet blir kvar i minst lika många år till.
– Det ligger så bra till här, som i en gryta, så det blir varmt och kan användas redan tidigt på våren och långt in i på hösten, säger han.

Men något premiärbad vid de nya bryggorna blev det varken för honom eller kommunalrådet, tillika badkrukan, Fredrik Jarl (C) som också höll ett litet tal.
– Jag har klarat mig hittills i år, berättar han och lockar publiken till skratt.
– Men vi uppskattar det ni gör både för människor och djur och därför vill vi möta upp och dubbla den insamlade summan, fortsätter han.
Pengarna tas dock inte från övriga badpengar utan hör till kontot utvecklingspengar, betonade Jarl.
Nu hoppas föreningen att det blir en liten slant kvar till att återställa marken efter arbetet – och kanske till ett hopptorn.

Facebook

ANNONS

ANNONS