ANNONS

Gunilla och Roger Berg håller liv i bangolfen i Norberg men själva hinner de inte spela. “Det kan bli någon enstaka gång men ofta har vi fullt upp med att sköta verksamheten”, säger Gunilla.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Ideella krafter håller igång bangolfen

NORBERG. Strax intill vårdcentralen i Norberg ligger bangolfbanan som nyttjas av både barn och vuxna. Gunilla Berg har skött verksamheten sedan 2010 och nu tillsammans med maken Roger Berg som har koll på grönytor och underhåll. – Vi har fått stöd för aktiviteter under sommaren och nu får barn spela gratis på tisdagar, säger Gunilla Berg.

Makarna Berg är på plats vid golfbanan och ser över banorna innan det är dags att öppna för besökare.
– Vi lägger ner mycket tid på att hålla igång verksamheten och det är svårt att få med ideella krafter, säger Gunilla Berg.
Nu bjuds alltså barn på gratis golfspel på tisdagar och onsdag förmiddag är det pensionärsgolf.
– Men kommer det någon yngre som vill spela brukar de få plats också, säger Gunilla.
Tidigare drevs bangolfen som en förening men sedan länge sköts den enbart med ideella krafter. Gunilla och Roger Berg berättar att de har lagt ner åtskilliga timmars jobb för att kunna hålla igång verksamheten. Här ingår också en liten servering med kaffe, dricka, glass och så Gunillas hembakade fikabröd.
– Vi har öppet så länge vädret tillåter och det brukar bli från juni till september. Förra året hade vi mycket folk och många kom utifrån så det hoppas vi på i år också, säger Gunilla.

Är det någon speciell åldersgrupp som kommer hit?
– Det är blandade åldrar och många far- och morföräldrar kommer hit och spelar med barnbarnen. En del företag samlas också för spel innan de går på semester, säger Gunilla.
Det är mycket jobb med underhåll och att fylla på med förnödenheter i serveringen. Dessutom är det öppet för spel alla dagar.
Roger och Gunilla Berg bor i hus i Kärrgruvan och på frågan om de har någon fritid blir svaret:
– Vi har ju kvällarna men det skulle inte gå om vi inte var pensionärer. Hela förra sommaren var jag själv här men sedan Roger tog förtidspension i januari är vi här båda två. Men även om det främst är vi som jobbar kan vi ta ledigt en dag.
På frågan om hon och maken brukar spela själva blir svaret nekande.
– Det kan bli en runda när tiden räcker till men det är inte ofta. Vi har ju öppet alla dagar mellan klockan 14.00 och 20.00 och om någon vill boka banan andra tider går det bra.

Gräset är nyklippt och planteringar med blommor pryder området.
– Strands i Norberg sponsrar oss med mycket blommor och det är vi så tacksamma för, säger Gunilla.
– Vi har renoverat alla banor med hjälp av sponsorer där både företag, föreningar och en privatperson ingår, säger Roger och fortsätter
– Men ibland behöver gräsklippare och andra redskap förnyas och det är också en utgift.
– Det krävs spelare som finansierar verksamheten och vi försöker hålla nere priserna och det kostar 30 kronor för vuxna och 20 kronor för barn, säger Gunilla.
Hon påpekar att eftersom de inte är en förening får de inget stöd av kommunen och de fixar det mesta själva.
– Nu har vi fått bidrag till klubbor åt barnen och det är tack vare Unkan som alltid meddelar när det är dags att söka stöd inför sommaren, säger Gunilla.

Har ni klarat er från stöld och förstörelse?
– Ja, det har vi. Det var förra året som en ruta hade krossats och även om någon, eller några, hade varit in så blev inget stulet, säger Roger Berg.
Bangolfen har en lång historia i Norberg och under 1970–1990-talet var det full aktivitet men sedan lades verksamheten ner.
– Jag vet inte exakt när allt började men jag kom med 2010, säger Gunilla Berg.
På den vägen är det och förhoppningsvis kommer bangolfen i Norberg att rulla på i många år framöver.

Uppstod i USA
Bangolf, som även kallas minigolf eller miniatyrgolf, är en variant av golf som spelas med en putter på små banor.
Benämningen minigolf är vanligast bland allmänheten och benämningen bangolf används främst i tävlingssammanhang.
Bangolf uppstod i USA på 1920-talet och några år senare kom det till Sverige. Sveriges äldsta minigolfbana finns i Vejbystrand. Namnet bangolf förekommer i svensk media från 1983.
Källa: wikipedia.se

Facebook

ANNONS

ANNONS