ANNONS

“Individuellt känns det bra, och jag har försökt finna ett sätt att vara i bra form under höstens SSL likväl som nu till VM när man ska vara som bäst”, berättar IBF Faluns och landslagets Johan Samuelsson.
Foto: Sonny Jonasson

IBF:s centerpjäs spår tuff mästerskapsdrabbning

FALUN/HELSINGFORS Nu smäller det. 51,3 mil fågelväg österut brakar bjässar samman. Sex IBF Falun-spelare bär blågult i kampen om ädla medaljvalörer. Reslige centern Johan Samuelsson är en av Falukrigarna som gräver guld i Helsingfors. – Finland, Tjeckien, Schweiz…. det här blir tufft, men det är nu man ska vara som bäst, redogör han.

I tisdags reste svenska landslaget till Uppsala (där damernas VM nu får sin dramatiska upplösning) för att träna och finslipa detaljer innan avfärd.
En avfärd som såg den svenska herrtruppen borda en väldigt många ton tung farkost för att stegra mot milshöga nivåer.
Plana ut, landa och sedermera begå Finland.
Johan Samuelsson – centerpjäs i både klubblag och landslagströja – kan flyga.
Han är inte rädd.
– Men jag var det förut. Det har lugnat ned sig med åren, berättar han.

Johan Samuelsson och svenska landslaget spelar just nu VM på finsk mark. Foto: Sonny Jonasson

Och bjuder en anekdot från tidigare landslagstripper där färdmedlen hamnat i fokus.
– Typ tio år tillbaka var jag betydligt mer flygrädd än i dag. Minns att vi skulle ned i Europa på landslagsuppdrag, och detta sammanföll med Eyjafjallajökulls utbrott på Island.
– Flyget ställdes då in, men det störde inte mig det minsta. Bodde då dessutom i Umeå vilket innebar en skaplig startsträcka, men jag var nog den enda i truppen som gladdes åt att det blev buss hela vägen ned till Zürich, skrattar Johan åt minnet.

Lagkaptensmeriterade Samuelsson har en tongivande roll i både Falun och blågult, vilket manifesteras i spelmässig förmåga likväl som vid sidan av planen.
Under hösten noterades han dessutom för flest genomförda landskamper någonsin i herrlandslaget.
Ett rekord som vittnar om tunga kvaliteter över lång tid. Där ett finkalibrerat spelsinne möter ovärderlig rutin när det nu hettar till i internationella mästerskap.
– Vi har flera VM-debutanter i truppen, och där kan vi mer rutinerade ha en viktig roll i att lotsa in dem lite extra i det hela, säger den nyblivne 33-åringen som själv gjorde debut i landslaget 2009.
Två av dessa är Faluns Omar Aldeeb och Casper Backby, två lirare i världseliten som alltså nu gör premiär i VM-sammanhang.

I allians med denna duo samt IBF-kamraterna Emil Johansson, Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström är Samuelsson medveten om de holmgångar som väntar i Helsingfors.
– Vi har Lettland, Danmark och Finland i vår grupp. Finland är givetvis tyngst, och i övrigt är bland annat Tjeckien och Schweiz alltid starka, anför Johan.

Sverige har därtill fått se sig finalbesegrade av Finland de två närmast föregående VM-turneringar som avlöpt 2016 respektive 2018.
– Ja, och för ett landslag som Sverige är målsättningen alltid att ta sig långt i ett VM. Men det blir tufft och man kan inte förvänta sig några direkta drömscenarion, konstaterar en center beredd på fight till sista skäggstrået.
På tal om debutanter så är detta även förbundskaptenerna Thomas Brottman och Niklas Nordéns första VM-åtagande i gemensam regi.
Johan Samuelsson har under några år, fram till och med den av SM-guld krönta epilogen i våras, spelat i rosasvarta Falun med just Brottman som coach.

Han bedömer nu aktiverade spelmetoder i blågult som en kombination av både bekanta inslag och nytänkande grepp.
– Lite förändringar jämfört med hur vi spelat tidigare skulle jag vilja säga att det är, både defensivt och offensivt.
– Individuellt känns det bra, och jag har försökt finna ett sätt att vara i bra form under höstens ligaspel likväl som nu till VM när man ska vara som bäst, utvecklar Johan gällande taktik för kropp och tanke som helst ska prestera på världsnivå under hela säsongen.

Han upplyser också att landslaget sedan pandemins intåg i omvärld och idrottsvärld anpassar hotellrumsfördelning och boendeupplägg enligt hälsoriktat tänk för att minimera eventuella smittorisker.
Mellan matchfokus och tillhörande total närvaro innebär ett VM även återhämtning och rekreation på personlig eller kollektiv basis.

De lediga tidsintervall som uppstår i mästerskapsschemat hanteras med ro av den rekordhållande centern.
– Ja, jag tar det lite som det kommer. Ibland kan det bli att jag går ut och ser mig omkring i staden vi är i. Eller så gör jag ingenting särskilt alls.
– Jag går in i min egen lilla zon för att landa mellan matcherna, och kanske att min personlighet till viss del präglar det här. Är på det stora hela ganska trygg, lugn och lite norrländsk, sammanfattar Johan Samuelsson.

Sverige möter hemmanationen tillika regerande världsmästarna Finland i dagens gruppspelsmatch. Foto: Dreamstime

Herrlandslagets hållpunkter i grupp- och slutspel:
▪ 3/12 14.15, Sverige–Lettland
▪ 4/12 17.55, Finland–Sverige
▪ 6/12 16.00, Danmark–Sverige
▪ 9/12 17.30, kvartsfinal (om man är kvalificerade)
▪ 10/12 14.30, semifinal
▪ 11/12 13.30, bronsmatch
▪ 11/12 16.30, final

Faluspelare i VM-truppen
Johan Samuelsson
Emil Johansson
Omar Aldeeb
Casper Backby
Rasmus Enström
Alexander Galante Carlström

Facebook

ANNONS

ANNONS