Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
IBF Faluns Jonas Adriansson och Daniel Lindkvist ser fram emot “Rosa matchen”, där klubben storsatsar på en heldag i syfte för Patrick Ekwalls initiativ till förmån för bröstcancerforskning.
Foto: Sonny Jonasson

IBF hoppas på storpublik till rosa dag mot cancer

FALUN. Hanna Ekwall avlider den 21 februari 2021 i sviterna av aggressiv bröstcancer. Livskamraten tillika journalisten Patrick hyllar nu en älskad mor och maka med “Rosa matchen”. Där idrott och hälsa, förening och individ krokar arm i kampen mot en ohygglig sjukdom. IBF Falun är en av storklubbarna som med full kraft hakar på ett livsviktigt initiativ. – En självklarhet för oss och samtliga intäkter går oavkortat till Bröstcancerförbundet, betonar IBF Faluns klubbchef Daniel Lindkvist.

Denna tagning av Rosa matchen tilldrar sig Guide arena i Falun och datumet är den 23 januari.
På programmet trängs matcher mellan sportsliga storheter och betydelsen av dagens bataljer är delvis en annan än i ordinarie tabellstrid.
Här står större frågor också på spel, och oavsett resultatmässig utgång på planen är forskningen, vården och i förlängningen själva livet de verkliga vinnarna.
– Visst, sport är viktigt. Men det här är ju på riktigt. På liv och död, säger Daniel Lindkvist om den till det yttre festliga men till det inre allvarsamt stöpta heldagen i Guide arena.

Jonas Adriansson, själv tidigare mångårig rosaklädd SSL-spelare och nu aktiv som säljare inom IBF Faluns breda idrottsverksamhet, utvecklar resonemanget.
– Hela klubbens framtoning, färgerna, känslan och epitet som “den rosa familjen” rimmar så väldigt väl med det här. En symbolstark förening för ett otroligt angeläget syfte.
Duon konstaterar att det från klubbens sida inte rådde minsta tvekan att hänga på Patrik Ekwalls starka idégods.
Arrangemanget som sådant är beslutat kretsa kring kamper mellan Faluns damer och Pixbo Wallenstam samt Falun och Växjö på herrsidan.
Dessutom spelar Falun och Storvretas team i parainnebandy en laddad match mot varandra under eftermiddagen.

Till kampen mot cancer tillför IBF Falun de ekonomiska medel heldagen resulterar i.
– Det känns bra att kunna göra en stor grej av det här, säger Daniel.
Och fortsätter:
– Spelarna har för arrangemanget unika och signerade matchtröjor som sedan auktioneras ut, och här har vi anledning att hoppas på ganska fina slantar till forskningen. Därtill går försäljningen av våra 50/50-lotter också till densamma.

Här hyser Daniel och Jonas likväl som hela klubben på stor uppslutning i publikleden för att möjliggöra så stora summor som möjligt i ett av IBF:s största välgörenhetsevenemang hittills.
Via vad man framhåller som ytterst positivt upplägg i samspel med företag och samarbetspartners kan man denna dag erbjuda gratis entré.
Man upplyser här även om möjlighet att skänka frivillig grindslant som i så fall också tillfaller det hälsoriktade ändamålet för dagen.
– Vi vill skapa en gemenskap runt det här, och det är inte en typ av arrangemang som vi säljer in för egen vinning. Det här är mycket större än så. Och det finns goda chanser att få till magisk stämning, redogör Jonas.
– Därför känns det nu väldigt bra att så många vill vara med, vi har bra snurr runt det hela. Om fler företag eller privatpersoner vill hänga på så är det bara att hojta till så styr vi upp något.

Under dagen finns Patrick Ekwall på plats som ambassadör för Bröstcancerförbundet.
Gästar evenemanget gör även Mikael Ahlerup som är generalsekreterare på Svenska Innebandyförbundet.
Nämnda matchtröjor som spelarna denna dag iklär sig har ett emblem för den rosa matchen placerat på bröstet. Ryggen uppvisar två namn; spelarens eget samt Ekwall, som visuell direktkoppling till just Hanna Ekwall och den rosa ansatsens konkret empatiska syften.

Rosa matchens initiativtagare Patrick Ekwall finns på plats i Falun den 23 januari. Foto: Pressbild

Daniel Lindkvist anför en lika olustigt anstruken som sanningsgrundad insikt att så gott som alla känner någon som har, eller haft, cancer. Alternativt själv konfronterats av sjukdomen.
En av tre får i sitt liv ett cancerbesked.
– Så är det ju. Tyvärr. Det är en otäck sjukdom som drabbar otäckt många. Men hoppfullt är i dag att två av tre som får detta besked överlever. Mycket tack vare forskningen.
– Vi är tidigt ut med det här bland elitföreningarna, och kan vi inspirera fler så är det superpositivt. Tre matcher, fullt ös och en publik helt klädd i rosa är definitivt bra förutsättningar för att bistå kampen mot cancer. Det känns fint att vi kan göra vårt lilla för ett fantastiskt syfte, understryker Daniel och Jonas samstämmigt.

“Rosa matchen” i Falun
När: 23/1 2022
Var: Guide arena, Lugnet
Matcher: IBF Falun herr–Växjö, IBF Falun dam–Pixbo Wallenstam, IBF Faluns paralag–Storvreta IBK:s paralag
Ambassadör för Bröstcancerförbundet: Patrick Ekwall
Entré: Gratis
Insamling till bröstcancerforskningen: Via bland annat auktionering av unika tillika signerade matchtröjor och lottförsäljning.
Mer information: ibffalun.com och brostcancerforbundet.se

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,282990" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!