Maria Bladlund startade sitt företag 1993 och jobben som möbeltapetserare är många, från att stoppa och klä om möbler till att fixa båt- och bilinredningar. “Det är ett kreativt och roligt jobb”, säger hon.
Foto: Rose-Marie Eriksson

I Marias verkstad blir den luggslitna möbeln som ny

AVESTA I Maria Bladlunds tapetserarverkstad i Avesta får allt från loppisfynd till en antik familjeklenod ny fräschör. Förutom uppdrag till privatpersoner gör hon jobb till både företag och kyrkor. – Nu är det mycket möbelarbeten och jobb med inredningar till både båtar och bilar, säger hon.

“Jag tycker verkligen om det här tyget”, säger Maria Bladlund om den färdiga stolen.
Så fina kan ett par stolar bli när de klätts med Josef Frank-tyg.
Efter att ha gått som lärling hos en tapetserare i Avesta startade Maria Bladlund Södra Dalarnas tapetserarverkstad i april 1993. Fyra år senare avlade hon sitt gesällbrev och verksamheten växte liksom behovet av större lokal.
– För 20 år sedan flyttade jag in i nuvarande lokal som både fungerar som butik och verkstad, säger Maria Bladlund.
Hon är medlem i Sveriges Tapetserarmästarförening och har varit ordförande i den lokala föreningen Tapetserarmästarna i Norr i 13 år.
– Numera är jag ledamot i TM i Norrs styrelse, säger Maria och välkomnar in i lokalen, strax intill Wiener-Condis.
Lokalen är rymlig med butikskänsla och med stora skyltfönster som vetter ut mot gatan. Här finns allt som hör tapetseraryrket till liksom ett stort utbud av möbel- och gardintyger till både hem och offentlig miljö.

Några särskilda tygtrender?
– Morris och Jobs handtryck är mönstrade och omtyckta tyger. Fårskinn är också populärt och många vill klä sina fåtöljer med det, säger Maria Bladlund och fortsätter:
– Jag gör allt från att sy upp gardiner, stoppa och klä om möbler till att sy båtkapell och bilinredningar. Jag gör även en del reparationer.
Efter en vägg står en soffa till en bil och Maria berättar att hon bytt ut baksidan som var skadad. I en annan del av lokalen ligger travar med dynor som ska kläs om.
– Det är dynor till en hel segelbåt. Dynorna är ju utsatta för fukt och det blir lätt mögel eftersom de är i en fuktig miljö, därför gör jag helt nya dynor med nytt skum och syr upp ny klädsel i ett tyg som kunden valt.
På arbetsbänken står en stol som ska stoppas och kläs om. Lutat mot en vägg står några isärplockade fåtöljer och karmar som hör till en tågvagn. Ett uppdrag från SKÅJ, Stockholms Kultursällskap för Ånga och Järnväg, som är en trogen kund.
– Det är mycket möbelarbeten nu, både till privatpersoner och företag och jag har bland annat gjort en del specialarbeten till Järnverket i Avesta.
Maria Bladlund har även gjort jobb åt flera kyrkor, bland annat i Ramnäs kyrka som fick omfattande skador efter en brand 2006.
– Dels är det klädsel vid altarringen och så sydde jag nya sittdynor till bänkarna.

Lagar du allt som lämnas in?
– Ja, det mesta går att åtgärda. Det är främst äldre möbler och när det handlar om antika möbler använder jag originalmaterial.
Maria förklarar att då använder hon hampsadelgjord, linnevävar och tagel. Till de moderna möblerna används mer modernt material som nozagfjädrar, kallskum och polyeter.
– Jag utför även specialarbeten på kundens begäran.
På frågan varifrån kunderna kommer blir svaret:
– Det är lite utspritt. Det är kunder från både Avesta och angränsande orter och jag har många kunder från Stockholm.

Något som förändrats över tid?
– När jag började var det främst äldre kunder men nu är det många yngre som har någon möbel de vill få omklädd. Att laga och ta hand om det man har ligger också i tiden.

Är det många yrkesverksamma i din bransch?
– Nej, det är brist på möbeltapetserare. I Dalarna kanske det finns runt åtta-tio personer som är yrkesverksamma.

Det bästa med jobbet?
– Det är kul att vara kreativ och även om kunden väljer tyg är det jag som sätter prägeln på möbeln, säger Maria Bladlund.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS