Snart lämnar Ida Lundin och Matilda Eliasson Karlfeldtgymnasiet och båda har jobb direkt efter studenten.
Foto: Rose-Marie Eriksson

I år blir det traditionsenligt utspring för Karlfeldtgymnasiets avgångsklasser

På fredag, den 11 juni, är det dags för avgångsklasserna på Karlfeldtgymnasiet att lyfta de vita mössorna och fira studenten. Förra året hölls avslutningen på Avestavallen men i år blir det utspring genom kopparportarna enligt tidigare tradition. – Ceremonin blir här på innergården och därefter får eleverna springa ut klassvis och vi kommer att spärra av Frejgatan och plattan framför, säger biträdande rektor Sandra Michols.

Sandra Michols, biträdande rektor, på plats vid Karlfeldtgymnasiet där avslutningsceremonin för studenterna ska hållas.
Foto: Rose-Marie Eriksson
Utspringet från skolan är en viktig markör för de 207 studenterna som får avsluta gymnasiet där de började. Men även i år är skolavslutningen omgärdad av vissa regler och under ceremonin får inga anhöriga närvara.
– Anhöriga får vänta utanför och endast två anhöriga per student får närvara. Sedan måste varje klass och anhöriga lämna området innan det är dags för nästa utspring. Det är viktigt alla följer restriktionerna, säger Sandra Michols.
Under avslutningsceremonin kommer studenterna att sitta utspridda och det utlovas en högtidlig ceremoni och även en del överraskningar.
– Det blir en del inbjudna gäster, stipendieutdelning, musik och så lite hemlisar som vi inte avslöjar men jag tror att det kommer att bli roligt.
Sandra Michols berättar att en nyhet är att rektor Georgios Nielsen vill utföra mösspåtagning under ceremonin.
– Det är för att det ska bli extra högtidligt. Avesta Tidning kommer att livesända utspringet och det kommer att vara öppet för alla.
Precis som för övriga samhället har pandemin påverkat både elever och lärare. På frågan hur det senaste året har varit svarar Sandra Michols:
– Det har varit otroligt tufft men väldigt lärorikt. Treorna har gjort ett fantastiskt jobb på distans och vi har kämpat oss igenom restriktionerna.
Förra året var det 187 studenter och i år det 207.

Hur det ser ut inför höstterminen?
– Det är ett enormt söktryck, både från Avesta och även från angränsade kommuner som Norberg, Sala och Hedemora. I dagsläget har vi 753 gymnasieelever och det kommer garanterat att öka.

Några program som är extra populära?
–Vård och omsorgsprogrammet har fått ett uppsving men även fordonsprogrammet. Vi har tolv nationella program och våra yrkesprogram är otroligt populära. Vi samarbetar med 130 företag och det är sällan svårt att få APL-platser till eleverna, säger Sandra Michols.

Två avgångselever som ser fram mot studenten är Matilda Eliasson, som gått fordons- och transportprogrammet, och Ida Lundin från vård- och omsorgsprogrammet.
– Jättekul att vi får springa ut från Kopparporten. Det är där man alltid har sett utspringet och tänkt att man en dag ska få göra detsamma, säger Matilda Eliasson som bor i Avesta.
På frågan hur det sista året har varit med tanke på pandemi och hemstudier svarar Matilda:
– Jag har ju haft mycket praktik och har varit i skolan två dagar i veckan så för mig har det funkat bra.
– Vi har ju också haft praktik, både under hösten och våren. Under hela tvåan var det distansstudier och det har väl varit både bra och dåligt. Det har varit svårt eftersom man inte har samma kontakt med läraren men för mig har det funkat bra, säger Ida Lundin som bor i Norberg.

Hur firar ni studentdagen efter utspringet?
– Det blir några släktingar som kommer hem till oss. Lite synd bara att det inte blir några studentflak i år heller, det hade varit kul, säger Matilda.
– På kvällen kommer vi tjejer från klassen att ses men i övrigt är det inget speciellt planerat, säger Ida.

Hur ser sommaren ut?
– Jag har tre jobb så det kommer att bli fullt upp. Jag kommer att jobba 50 procent på vårdcentralen i Norberg och 50 procent på Elsa Anderssons konditori där jag jobbar min femte sommar. Sen har jag ett eget företag där jag gör fransförlängning och jag har salong hemma, säger Ida.
– Jag ska köra lastväxlare på CEAB som ingår i Ernst’s Express koncern, säger Matilda som har alla behörigheter inom fordon och transport.
Hur framtidsplanerna ser ut efter sommaren visar sig och Matilda har jobb till augusti med hopp om en fortsättning.
– Jag har ju lastbilskort och det är lätt att få jobb om man vill göra något men jag funderar också på att utbilda mig till brandman.
– Kanske kan jag få förlängt på vårdcentralen och jag fortsätter också med mitt företag, sedan får jag se, säger Ida.
Hela nästa vecka kommer att gå i glädjens tecken innan det är dags att ta klivet in i arbetslivet. Både Ida och Matilda börjar jobba direkt måndagen efter studentfirandet och det ser de fram emot.
– Det ska bli kul och jag har längtat efter att få börja jobba, säger Matilda.
– Ja, det känns skönt att ha klart med jobb, säger Ida.
Först ska studenten firas och avslutningsceremonin börjar klockan 12.15 och sedan springer klasserna ut med tio minuters intervaller med start klockan 13.40. En studentavslutning enligt tradition men som fortfarande omgärdas av vissa restriktioner.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS