Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Mats Lindell, Petra Pilawa och Gunnar Olsson är en aktiv trio i det Källvikenstationerade engagemang som nu förverkligat en historiespäckad bok om den anrika stadsdelen.
Foto: Privat

Hundra procent Källviken i historieladdat hårdband

FALUN. Falun är en stad rik på historia, och så även dess enskilda stadsdelar. Källviken är ett av residenskommunens områden med långa anor. Nu föräras det en hel bok med hjärtat i lokalt liv och leverne från då till nu. – Otroligt intressant att komma nära både det gamla och det som resulterat i dagens Källviken, betonar Petra Pilawa som är en av författarna till rykande färska “Källvikens historia”.

Denna helg och närmare bestämt den 26 mars frigörs ett skriftligt alster med hundra procent passion för Källviken.
För det och dem som varit.
Med viktiga hållplatser i en exposé över en av Faluns traditionsrika stadsdelar.

Basen till “Källvikens historia” börjar puttra redan 1984, då lokala pennor författar handskrivna dokument med avstamp i områdets svunna tider.
Detta når emellertid ej färdig form, men tjänar som värdefull utgångspunkt och informationsplatå för likaledes Källviken-vurmande befolkning att fullfölja.
Petra Pilawa, Gunnar Olsson och Mats Lindell är trion som plockar upp den facklitterära stafettpinnen.
– Vi körde i gång för cirka 1,5 år sedan och drev det tidigare arbetet vidare in i mål, berättar Petra.

I likhet med Lindell, Olsson och många andra är hon medlem i områdets pigga villaförening.
Boken är ideellt framtagen med såväl arbetsinsats som ekonomiska resurser hämtade från nämnda förening.
En hängivenhet som skänker den historieglada utgåvan ett ramverk av autenticitet och inlevelse.
Petra klargör att Lilla Källvikens framväxande är ett annat kapitel och att just den här boken fokuserar på “gamla” Källviken.
– Så är det, och det är spännande att upptäcka vilka bedrifter, människor och verksamheter som präglat den här platsen.

Hon framhåller inte minst den industriella närvaron som påfallande.
I Källviken har bland annat funnits tegelbruk, polkagristillverkning, sågverk och fyrverkerifabrik.
Att det historiska materialet är tämligen utförligt tackar Petra och kompani den omfattande dokumentationen för.
– Vi har kunnat spåra de första skriftliga inläggen om Källviken till 1400-talets början, upplyser Petra om episoder som alltså sträcker sig dryga 600 år tillbaka i Faluns tideräkning.
Läselockelser får sina formuleringar i varsamt avhandlade händelser av historisk börd.
Däribland hur bostadshus vuxit fram i olika bebyggelsefaser, Gustav Vasa och gården Stora Källviken, framträdande individer och skeden under sekler av liv i stadens natursköna, södra flank intill Runn.

Gunnar Olsson, Petra Pilawa och Mats Lindell tar en gemensam titt i purfärska “Källvikens historia”. Foto: Privat

Petra Pilawa framhåller även en Källvikenbaserad arbetsgrupp som utöver den skrivande kärntrion bär viktig del i bokens tillblivelse.
– Vill också rikta lite extra strålkastarljus mot Gunnar Olsson. Han ska hedras för det inledande initiativet att ta kontakt med villaföreningen i den här frågan, säger hon.
Och reflekterar i ödmjuk grundton över sin roll i detta, som vid sidan av bokskapandet även sker som “junior” i sammanhanget.
– Ja, jag har bara bott här i fyra år och känner mig alltjämt ganska nyinflyttad. Jämfört med Mats, Gunnar och andra nära bokarbetet är jag lite grön, skrattar Petra hjärtligt.

De fyra år som spenderats i bevisat historieladdade Källviken är dock starten på en mycket lång relation till området, förklarar hon.
– Att få knyta an till allt detta och få inblick i dåtiden är verkligen spännande. Finner det otroligt intressant att komma nära både det gamla och det som resulterat i dagens Källviken.
Hon utvecklar:
– Det är inga små grejer som haft sina högkvarter här ute, industriavtrycket är imponerande. Vi tror och hoppas att intresset för en bok som denna kan vara ganska stort hos både unga och äldre Falubor.
“Källvikens historia” införskaffas via kontakt med Petra, Gunnar eller Mats och är ett 80-sidorsverk i hårdbandsformat.
– Det känns så skoj att det här nu blir verklighet, att vi lyckades få till en “riktig” bok om detta. Vi har även fått tillgång till mängder av fint bildmaterial.

Petra Pilawa avrundar som sig bör med siktet inställt på en lokalhistorisk veteran.
En daladestination som lystrar till latitud 60,5686 respektive longitud 15,6446.
– Källviken ligger så fint vid vattnet och vi har en fantastisk badplats som vi sköter om gemensamt. Vintertid är det nära till längdspår och Runns isiga nöjen.
– Det är överlag väldigt generationsblandat och min upplevelse är att folk hjälps åt på ett oerhört fint sätt. Det känns väldigt roligt att kunna ge ut en bok helt och hållet tillägnad en plats som denna.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,381365" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!