ANNONS

En man från Norbergs kommun dömdes i höstas till fängelse för grov misshandel, efter att ha misshandlat en man och en kvinna på en fest i våras. Nu har Svea hovrätt skärpt straffet och dömer mannen till tre års fängelse.
Foto: Dreamstime

Hovrätten skärper fängelsestraff för man som dömdes för grov misshandel

NORBERG En man från Norbergs kommun dömdes i höstas till fängelse för grov misshandel, efter att ha misshandlat en man och en kvinna på en fest i våras. Nu har Svea hovrätt skärpt straffet och dömer mannen till tre års fängelse.

Det var i våras som mannen hade fest i sin bostad i Norbergs kommun. En man och en kvinna, som uppgett att de bjudits in till festen av mannen, har berättat att det blev bråk och att mannen högg den andra mannen flera gånger i huvudet med en sax.

Kvinnan har berättat att hon försökte avstyra bråket genom att slå gärningsmannen och trycka sina fingrar i hans ögon och att han då slog henne i huvudet med en flaska. Lite senare dunkade mannen hennes huvud i ett handfat samt släpade henne över golvet genom att dra henne i håret. Andra festdeltagare har vittnat om att de såg delar av händelseförloppet.

Mannen själv förnekade brott och uppgett att han inte alls utövat något grovt våld mot mannen. Däremot har han medgett att han utdelat slag när han hade en sax i handen, men att han inte vet vem han träffade med saxen. Han hävdar att han gjorde detta i nödvärn.
Även när det gäller brottet mot kvinnan har mannen förnekat brott och uppgett att han handlade i nödvärn och att han knuffade henne samt kastade föremål på kvinnan, för att skydda sig från angrepp från henne.

Tingsrätten ansåg att kvinnan lämnat en “förhållandevis sammanhängande och detaljrik berättelse om händelseförloppet” Dessutom ansåg tingsrätten att kvinnans berättelse stämde väl överens med den dokumenterade skadebilden. Hennes uppgifter fick även stöd av flera andra vittnesberättelser. Tingsrätten ansåg även att mannen invändning om nödvärnsrätt “framstår som uppenbart obefogad”, med tanke på det som framkommit om händelseförloppet.

Vid tillfället var mannen även påverkad av hasch, eller annat cannabispreparat. Han har erkänt det brottet.

Västmanlands tingsrätt dömde mannen för två fall av grov misshandel samt ett fall av ringa narkotikabrott. Han döms till 2,5 års fängelse och dessutom undanröjdes en tidigare utdömd skyddstillsyn.
Mannen skulle även betala 45 200 kronor i skadestånd till den misshandlade mannen samt 28 450 kronor i skadestånd till den misshandlade kvinnan.

Tingsrättens dom överklagades till Svea hovrätt. Den dömde mannen ville frikännas helt och åklagaren ville att straffet skulle bli hårdare. Nu har hovrätten tagit upp ärendet. I sin dom skriver hovrätten bland annat att det inte går att bedöma hur lång tid som våldet pågick i bostaden men hovrätten anser att det handlar om en ”inte obetydlig tid”. Hovrätten anser även att brotten är allvarliga, eftersom mannen använt en sax och en flaska för att utöva våld mot hals och huvud.

Hovrätten skärper straffet för mannen och dömer honom till tre års fängelse, i stället för tingsrättens påföljd på 2,5 års fängelse. Dessutom står skadeståndskraven till målsägandena kvar.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 4, 2022

Facebook

ANNONS

ANNONS