ANNONS

Kerstin Sahlin med strutsägg – en skapelse bara vacker att titta på, under hela marknadsdagen har besökarna chansen att prova att stå på ett strutsägg.
Foto: Veronica Rigtorp

Höstmarknad som har ett mycket brett utbud

BORLÄNGE. Fågel, fisk eller mitt emellan. Stå på ett strutsägg eller gå på tå. Det mesta hittar du på Tunabygdens höstmarknad som hålls på Sahlins Struts söndagen den 5 september. Marknaden arrangeras som en del av Skördefest i Dalarna.

Den årligt återkommande höstmarknaden bjuder på ett brett utbud av lokala produkter, och i år är det fler säljare.
– Det har varit lätt att få säljare att komma, säger Kerstin Sahlin som håller i det övergripande ansvaret för att få till en bra marknad med varierat utbud.
– Mitt mål är att få både nöjda kunder och säljare, lägger hon till. I år känns det som vi har en riktigt bra uppsättning säljare och ett varierande program. Alla som kommer hit har världens chans att fylla sitt skafferi med allt som man kan tänkas behöva för att laga till den finaste måltid med närproducerat av hög kvalité, berättar Kerstin Sahlin, som driver Sahlins struts tillsammans med maken och Strutsfarmens nestorn Gunnar Sahlin.

Ett härligt utbud av höstens underbara skörd, där du träffar några av Dalarnas bästa lokala producenter under marknadsdagen. Dalahonung, Pentti Gurka med rökt fisk från Ställberg och hårt tunnbröd, Mats ifrån Hesse med kubb och kusar, Wålstedts med alla sina härliga grönsaker, Sahlins Struts, Sahlins Brygghus och Björklunds Gård ifrån Gustafs med härliga grönbetesägg. Men även Matilda Basar ifrån Uggleviken i Falun, med hälsa som passion, tar bland annat med sig sin Kombucha, Sejds Skafferi från Hedemora har sina goda marmelader och annat gott med sig, Nok ifrån Tuna Hästberg har plockat lingon och andra överraskningar ifrån skogens skafferi.
Eriks och Emriks gårdskött och lantbruk ifrån Bengtsheden säljer av sina produkter, Kryddan i tillvaron förgyller marknaden med alla härliga varor ifrån sin bod – marmelader, sylter, honung, kryddor och annat smaskigt.
Renbiten ifrån Grövelsjön har med sig av sina kvalitetsprodukter, Murboannas Ost är strutsfarmens uppskattade samarbetspartner kommer med alla sina lyxiga ostar.

Förutom detta kommer ett gediget program att ge bland annat guidad tur bland strutsarna med nestorn Gunnar Sahlin, han berättar också om solcellsanläggningen och dess betydelse i verksamheten.
Barnen kan prova lyckan i en spännande fiskedamm. Ett strutsägg öppnas. Det erfarna fäbodfolket från Västtjärnslindan i Gagnef finns på plats under marknadsdagen där de kommer att kärna smör och givetvis kan ni köpa det färskt på plats.

Träffa Föreningen Skogsriskan experter och lär dig mer om vilka svampar som är ätliga och vilka som är skogens guld.
LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) och Pirjo Gustafsson finns på plats hela dagen. Lantbrukets betydelse i hållbarhetsperspektiv är en viktig fråga som gärna diskuteras med Pirjo under marknadsdagen.
Träffa Hushållningsgillets vävstuga. Deras fina alster finns till försäljning och de berättar gärna om vävstugan. Har du provat väva? Du kanske kan prova på i höst?
Grillen är tänd hela dagen och givetvis grillas det strutsburgare. Strutsburgare men även vegetariskt alternativ och pannkakor till barnen
Medarrangörer: Stora Tuna Hushållningsgille och Studieförbundet Vuxenskolan.

Facebook

ANNONS

ANNONS