Camilla Nordholm arbetar bara med botaniska hårfärgningsprodukter.
Foto: John Leander

Hon kan bli årets ekofrisör

AVESTA z I vår koras för första gången årets bästa ekofrisör i Sverige. Och det kan bli en frisör från Avesta, för Camilla Nordholm som driver salong Gaiaa är nominerad.

Den som kliver in på salong Gaiaa i centrala Avesta lär snabbt upptäcka att det här inte bara är en salong i mängden. Färg och doft tycks skilja sig och det finns ett särskilt skäl till det.

På en hylla står hennes medel för hårfärgning. Men de är inte flaskor med tjusiga märken på. I stället är det stora genomskinliga burkar som innehåller pulver i en rad olika färger. Pulvren kommer från blommor, örter och i vissa fall lera och ingenting kemiskt har blandats i dem.
– Pulvret kan vara bark och blommor i en blandning. Eller rötter och blad. Allting jag har skulle jag kunna kasta i en kompost om det blir över, säger Camilla.

Det mesta hon har i burkarna har kommit i stora förpackningar från Indien och Mellanöstern.
– De har ju mycket sån kultur, att färga håret med örter. Vi har det egentligen i Norden också. Björk, nässla och maskros. Men det ger inte lika mycket färg.

Ett faktum som inte tycks hejda Camillas visioner. Hon pekar på en famn med torra blad uppe på en hylla.
– Det är valnötsblad som jag har plockat hemmavid. Tanken är att jag ska samla lokala växter som man kan göra hårfärg av. Det är mitt nästa mål.

Så du experimenterar?
– Ja, gud ja!

Mot den här bakgrunden finns det kanske goda skäl till att hon har nominerats till årets ekofrisör inför Organic Beauty Awards. När Camilla fick meddelandet om att hon blivit nominerad blev hon glad.
– Jo, den dagen var ju räddad kan man säga. Det känns stort.

Men samtidigt har hon ett litet förbehåll.
– Eko är ju ett luddigt begrepp egentligen. Många kallar sig det för att det är trendigt och för att de jobbar med tuber som har certifiering. Jag vill hellre kalla mig botanisk frisör som har en botanisk skönhetssalong och jobbar med växter och örter.

Men hur blev Camilla en frisör som dök ner i det här konceptet, i stället för att köra på som en ”normal” frisör?
Camillas hantverkarbakgrund är gedigen. Hennes mamma är också frisör och Camilla började hjälpa till hos mamma redan på mellanstadiet. Sen gick hon som lärling på salong direkt efter nian. Hon tog gesällbrev det år hon fyllde 20 och mästarbrev tog hon 2018.
– Jag ville bli ekofrisör redan 2004. Jag ville gå kurser då, men det var svårt med livspusslet, då jag hade tre barn.

Ett av hennes barn, en son, hade en ovanligt känslig mage och blev lätt mycket sjuk. När han var fyra år misstänkte läkarna att han hade leukemi, men de hittade aldrig något fel.
– Det var min ögonöppnare. Jag började laborera med mat och att koka vattnet hemma. Många ifrågasatte det då vi hade kommunalt vatten där vi bodde. Men min son mådde bättre av det.

Det nyvunna miljöintresset följde med henne in i frisersalongen. Hon började titta på alla produkters innehållsförteckningar noga och blev medveten om hur mycket gifter det fanns i dem. Skillnaden mellan då och hur hon arbetar i dag är monumental.
– Hade jag inte hittat det här sättet att jobba så hade jag bytt bransch. De färgningsmedel jag har här som bli över kan jag kasta på komposten.

Förutom miljövinsten ser hon och också ett annat estetiskt resultat med sitt arbetssätt. Hon säger att hon kan göra samma färgrecept 100 gånger och få 100 olika nyanser.
– Färgen påverkar pigmentet och det är precis som med tumavtryck. Man har sitt eget. Så jag är alltid trygg med att kunden får en nyans som den passar i. Med syntetiska produkter lägger man oftast slingor för att det ska bli ett mjukare resultat. Här blir det mjukt varje gång.

Och om det finns något bevis för att hon kan tänkas vara rätt ute så är det spridningen bland kunderna som besöker henne.
– De kommer lite överallt ifrån. Jag har kunder från Umeå och från Lund.

En annan bekräftelse är hur det gick för hennes son med den känsliga magen. Honom finns det sannolikt en och annan som känner till idag, då han heter Eddie Berglund, bor i Långshyttan och är flerfaldig världsmästare och världsrekordhållare i styrkelyft.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS