ANNONS

Högskolan Dalarna, här inifrån ljusgården i Falun, ökar rekordartat i ansökningar. Något som tas emot med öppna armar. “Vi ser kontinuerligt över hur vi på bästa sätt kan ta vårt samhällsansvar. Det är glädjande att vi nått ut med möjligheterna som högre utbildning kan ge”, säger Jonas Tosteby, vicerektor utbildning.
Foto: Sonny Jonasson

Högskolan Dalarna hetast i hela Sverige

DALARNA Högskolan Dalarna är landets mest attraktiva lärosäte. – Det är glädjande att vi nått ut med möjligheterna som högre utbildning kan ge, framhåller vicerektorn Jonas Tosteby.

Högskolan Dalarna har högsta ökningen av sökande till utbildningsprogram bland landets 38 lärosäten.
Det totala antalet ökar med hela 39 procent jämfört med förra året.
– Det är glädjande att vi nått ut med möjligheterna som högre utbildning kan ge och att så många väljer att ta chansen i dessa tider att söka sig till oss.
– Den stora ökningen beror framför allt på osäkerheten på arbetsmarknaden samt permitteringar och varsel i samband med coronapandemin, säger Jonas Tosteby, vicerektor utbildning, Högskolan Dalarna.

Dessutom ökar antal förstahandssökanden till utbildningsprogram med 30 procent. Allra tydligast landar högtrycket på sjuksköterskeprogrammet. Här noteras de uppåtgående siffrorna för en nivå om hela 120 procent.
Likaså socionomprogrammet, film- och tv-produktion, industriell ekonomi och lärarutbildningen visar starka formkurvor.
– Många branscher, till exempel turism och handel, har drabbats hårt. Och de som riskerar eller redan förlorat sitt arbete väljer kanske att studera i stället, förklarar Tosteby.
– Ett ökat söktryck är något vi ser i hela landet, men vi ökar mer än snittet.

Regeringen har aviserat krisåtgärder för att hjälpa dem som varslats. Detta i form av möjligheter för fler att utbilda sig och ställa om yrkeslivet.
– Syftet är att hjälpa de som drabbas av varsel och en tuffare arbetsmarknad. Vi ser kontinuerligt över hur vi på bästa sätt kan ta vårt samhällsansvar.
– Vi erbjuder exempelvis sommarkurser inom turismvetenskap och språk och det finns än så länge platser kvar inom ingenjörsutbildningarna till hösten, säger Jonas Tosteby.

Facebook

ANNONS

ANNONS