Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Ett ”runda bordssamtal” genomfördes med Dalarnas landshövding Helena Höij, Hitachi Energys Sverigechef Tobias Hansson och Ludvikas kommunalråd Leif Pettersson (S). Helena Höij förklarade att hon vill att bygden ska ’kroka arm’ med ortens företag och tog ett ordentligt grepp om Tobias Hanssons arm.
Foto: Sara Flodin

Hitachi Energy utökar kapaciteten

LUDVIKA Hitachi Energy expanderar sin fabrik i Ludvika med mer än 30 000 kvadratmeter och företaget avser att anställa ytterligare cirka 1 500 personer till Ludvika. Under ett event på Hitachi Energy denna vecka presenterade Sverigechefen Tobias Hansson företagets planer tillsammans med Bruno Melles, global direktör för Hitachis transformatorverksamhet. – Det är en spännande utmaning att få vara med om detta, påtalade kommunstyrelsens ordförande Leif Pettersson (S).

Hitachi Energy totala investering uppgår till 3,7 miljarder i Sverige varav bygget av en transformatorfabrik i Ludvika, som ska möjliggöra en ny produktionslinje, uppgår till 1,30 miljarder.
Investeringen är en del av företagets globala plan för att öka kapaciteten för att möta den ökande efterfrågan på förnybar energi i Sverige och över hela världen. På eventet deltog Dalarnas landshövding Helena Höij som lyfte att investeringen betyder mycket för Dalarna.
– Det är overkligt och svårt att greppa, sa landshövdingen som gratulerade företagets ledare till framgångarna.
Hitachi Energys Sverigechef Tobias Hansson tror att expansionen även frigör många möjligheter för både mindre och större företag.
– Detta är större än bara Hitachi Energy, anser han.

Hitachi Energy expanderar sin fabrik i Ludvika och planerar att anställa ytterligare cirka 1 500 personer, något som fått Bruno Melles, global direktör, till bygden för att prata om satsningen. Foto: Sara Flodin

Investeringen är en del av företagets globala plan för att öka kapaciteten att möta den ökande efterfrågan av förnybar energi över hela världen. Satsningen ska öka kapaciteten att tillverka stora transformatorer och påskynda leveranserna av HVDC-projekt. Hitachi Energys nuvarande byggnader i Ludvika ligger på närmare 300 000 kvadratmeter, vilka nu byggs ut med tio procent. Nybyggnationen planeras ske både norr och söder om befintliga fastigheter innanför företagets nuvarande område.
– I princip kan vi säga att vi bygger en ny fabrik i anslutning till den gamla, förklarar Thomas Wennberg, som är chef för transformatorverksamheten.
Hitachi Energy har påbörjat en kommunikation med Ludvika kommun, men något bygglov har ännu inte beviljats.
– Nä, vi har inget bygglov än. Det är klart att det är en risk att gå ut och kommunicera detta innan vi har ett bygglov, så är det ju, men vi förutsätter att vi får de bygglov vi behöver, hoppas Wennberg.
– Än så länge är det en intention att göra alla investeringar innan vi har alla tillstånd på plats.

Thomas Wennberg är chef för transformatorverksamheten i Ludvika. Foto: Sara Flodin

I Hitachi Energys framtidsplaner ingår att anställa 2 000 till företaget i Sverige. Enligt Thomas Wennberg kommer cirka 75 procent av dem arbeta i Ludvika vilket innebär att det kommer arbeta cirka 5 500 personer på Hitachi Energy i Ludvika år 2027. Tobias Hansson berättar att Hitachi Energy har 800 jobbannonser på gång i dagsläget och att det fortfarande är ett högt söktryck.
– Många är lokala personer så frågan är vart alla kommer ifrån, undrar Sverigechefen förvånat.

Chefer från de berörda enheterna, Landshövdingen, lokala politiker, press och kommunikatörer deltog på Hitachi Energys event där de nya planerna presenterades. Foto: Sara Flodin

Under den senaste månaden har Hitachi Energy tillkännagivit flera HVDC-projekt. Bland annat har ramavtal tecknats med RTE i Frankrike, RWE i Tyskland, Marinus Link i Australien, dessutom har ett serviceavtal ingåtts med Pattern Energy i USA. I företagets Sverigeplaner ingår även att investera i fabriken i Figeholm och bygga ett nytt campus i Västerås.
– Vi kan inte kommunicera det exakta ordervärdet då kunden inte vill att vi ska kommunicera det, men sammantaget kan man säga att vår andel av ordervärdet, från de avtal som vi tecknat under våren, är nästan lika stort som fjolårets rekordorder på 147 miljarder”, förklarar Charlotte Lindevall som är kommunikatör på Hitachi Energy.
I företagets Sverigeplaner ingår även att investera i fabriken i Figeholm och bygga ett nytt campus i Västerås.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!