Karin G Hästö, kultursekreterare i Säters kommun, Jon Bodin, vice ordförande i Säters hembygdsförening, Tyge Olsson, ordförande i Kulturföreningen Säterstampen, och Andreas Lindberg, skådespelare i Säterstampen, på Lindbomska gården i centrala Säter där scenerna under Stampen kommer att hållas.
Foto: Pär Sönnert

Historisk vecka med späckat schema: ”Fy fasiken så roligt”

SÄTER.Historisk vecka arrangeras åter i Säters kommun och programmet är späckat med evenemang. I arrangemanget ingår även 25-årsjubilerande Säterstampen, som i år hålls den 6 augusti, samma dag som en utställning om Stampens historia invigs. – Fy fasiken vad roligt att vi är i gång igen! utbrister kultursekreteraren Karin G Hästö.

Det var en välklädd skara som mötte pressen på presskonferensen inför årets upplaga av Historisk vecka i Säter, som hålls mellan den 31 juli och den 14 augusti.
Tyge Olsson, ordförande i Säterstampen, gestaltade Karl Erik Alm, tidigare stadsvaktmästare i Säters kommun, Andreas Lindberg, skådespelare i Säterstampen, gestaltade ”Mälarmördaren Johan Filip Nordlund från Bispberg, och Jon Bodin, vice ordförande i Säters hembygdsförening, gestaltade sin egen förfader ”Drak-Erik”.
Karin G Hästö var betydligt mer modernt klädd än trion.
– Den här klänningen bar min mor på 1970-talet, upplyser hon om och påpekar att programmet på Historisk vecka inte bara handlar om 1600-talet.
– Vi gör även flera nedslag i 1950-, 60-, och 70-talet. Det är också historia i dag, säger hon.

Glada miner hos Karin G Hästö och Jon Bodin på väg till Lindbomska gården. I bakgrunden ses Stadsvaktmästaren Karl Erik Alm (spelad av Tyge Olsson) och “Mälarmördaren” Johan Filip Nordlund (spelad av Andreas Lindberg).

Historisk vecka arrangeras av Säters kommuns kulturenhet, Säters hembygdsförening och Kulturföreningen Säterstampen.
– När vi började med detta för drygt 15 år sedan så fanns ”bara” Säterstampen och konserten vid Östra Silvbergs gruva. Vi ville göra mer än så och kände att det borde gå att sy ihop dessa arrangemang. Som vanligt blir det ett smörgåsbord i hela kommunen, förutom Gustafs som har sina Gustafsdagar. Både bandringar, berättelser och teater, säger Karin G Hästö
Vid Säterstampen, som hålls den 6 augusti, vrids klockan tillbaka 100 år. Det innebär att det i år blir fokus på 1922.
– Det var ett intressant år med folkomröstningen om rusdrycksförbud, det första Vasaloppet och så levde Spanska sjukan fortfarande kvar, säger Andreas Lindberg.
– Detta kommer att tydliggöras i våra skådespel på Säterstampen. I år blir det två scener och båda spelas på Lindbomska gården i innerstaden, säger Tyge Olsson.

“Nu är du fast, din lymmel!”. Stadsvaktmästaren Karl Erik Alm (som spelas av Tyge Olsson) griper “Mälarmördaren” Johan Filip Nordlund (som spelas av Andreas Lindberg). Nordlund, från Bispberg, mördade fem personer på ångaren Prins Carl år 1900 och blev därefter den näst sista personen som avrättades i Sverige.

I år är det även 25 år sedan som Säterstampen hölls första gången.
– Vi har rotat i arkiven och firar med en jubileumsutställning i Kulturhörnan som invigs samma dag, den 6 augusti, och pågår fram till och med den 20 augusti, säger Andreas Lindberg.
Han spelar ”Mälarmördaren” Johan Filip Nordlund, från Bispberg under Stampens skådespel.
– Men där fuskar vi lite med åren. ”Mälarmördaren” mördade fem personer och skadade flera andra på ångaren Prins Carl så tidigt som år 1900. Han dömdes till döden och blev den näst sista som avrättades i Sverige, berättar Andreas Lindberg.

Tyge Olsson är ordförande i Kulturföreningen Säterstampen. Här gestaltar han stadsvaktmästaren Karl Erik Alm.

Tio innergårdar i innerstaden kommer att öppnas under Säterstampen och erbjuda musik, kafé och loppisar.
– Det blir nästintill en traditionell Stamp. Handlarna har öppet och det blir traditionell marknad på Rådhustorget. Vi har noterat att det kryllar av barnfamiljer på Säterstampen och det är oerhört glädjande. Däremot vill vi inte ha några bilar i innerstan under Stampen så vägarna kommer att stängas av, säger Tyge Olsson.

Nils-Erik Unnerud blev inropad till pressträffen då programpunkten där han är med, “Vandring i minnenas kvarter” togs upp samtidigt som Nils-Erik passerade förbi.

Namnet till trots så pågår Historisk vecka i 14 dagar men arrangemang i stort sett varje dag. Det blir bland annat vandringar i Lodstöparbo, Skedvi kyrkby samt kyrkogårdsvandringar i både Säter och Stora Skedvi.
– Säter var den första platsen i landet där begravningsplatsen inte förlades i direkt anslutning till kyrkan. Man började planera detta på 1770-talet, berättar Jon Bodin och fortsätter:
– Jag tror att vi har haft en stadsvandring i den gamla trästaden Säter varje år.
– Det visas även flera filmer på Biograf- & TV-museet som även visar en uppsjö journalfilmer, säger Tyge Olsson.

Stadsvaktmästaren Karl Erik Alm (spelad av Tyge Olsson) och “Mälarmördaren” Johan Filip Nordlund (spelad av Andreas Lindberg).

Årets konsert vid Östra Silvbergs gruva hålls den 12 augusti då Fröken Elvis och Giganterna kommer på besök.
– Dagen efter, den 13 augusti, är det Skönviksdagen. Mentalvårdsmuseet har öppet hus och vi håller två vandringar på området, varav en sker i kulvertsystemet där vi undersöker ”sjukhusets undre värld”, säger Jon Bodin.
Veckan avslutas sedan på hembygdsgården i Stora Skedvi den 14 augusti med ”Berättarstund i ladan” som i år har temat häst. Detta avslutar även sommarutställningen vid hembygdsgården som har haft arbetshästen som tema.
– Det är viktigt att vi lyfter den lokala historien som folk är stolta över, säger Karin G Hästö.
– Och det känns fantastiskt roligt att kunna arrangera detta efter två pandemiår. Många av besökarna kommer utifrån för att uppleva Historisk vecka och Säterstampen, säger Andreas Lindberg.

Äntligen hålls Historisk vecka och Säterstampen “som vanligt” igen. Karin G Hästö, kultursekreterare i Säters kommun, Jon Bodin, vice ordförande i Säters hembygdsförening, Tyge Olsson, ordförande i Kulturföreningen Säterstampen, och Andreas Lindberg, skådespelare i Säterstampen, ses här på Lindbomska gården i centrala Säter där scenerna under Stampen kommer att hållas.
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS