ANNONS

Cirka 500 personer beräknar Hitachi ABB Power Grids behöva anställa inom två år. Merparten av de jobben hamnar i Ludvika.
Foto: Karin Diffner

Historisk order skapar hundratals jobb i Ludvika

LUDVIKA. I över tio år har företaget arbetat för att få miljardordern. På tisdagen skrevs kontrakten på i Egypten och Saudiarabien. – Det är fantastiskt roligt att den kompetens och det drivet som finns hos personalen i Ludvika har tagit oss hela vägen, säger Andreas Berthou, global chef för HVDC-enheten vid Hitachi ABB Power Grids.

Affären som nu gått i lås är värd flera miljarder kronor och en av de största genom historien för Hitachi ABB Power Grids. Det handlar om att för första gången göra det möjligt att överföra elektricitet mellan två kontinenter.
HVDC betyder högspänd likström. Genom en storskalig HVDC-länk ska Saudiarabien och Egypten kunna utbyta upp till 3 000 megawatt elektricitet genom Röda havet.
– Det är ett jättespännande projekt som bidrar till omställningen mot förnyelsebar energi. I framtiden kan det här också kopplas ihop med Europa, säger den globala HVDC-chefen Andreas Berthou.

Andreas Berthou. Foto: Jonas Bilberg

Olika enheter har bidragit till affären som bland annat innehåller transformatorer, högspänningsprodukter och teknisk rådgivning och service.
– Det är en enorm glädje för mig och hela organisationen att vi nått hit, säger Andreas Berthou.
Denna order tillsammans med andra storordrar innebär också att företaget behöver nyanställa cirka 500 personer i Sverige, varav merparten med placering i Ludvika.
– Vi behöver anställa inom alla delar, till exempel ingenjörer, projektledare och verkstadspersonal. Vi är världsledande och behöver otroligt kompetenta medarbetare.
Var hittar ni dem?
– Vi får leta lite, både lokalt, i Sverige och internationellt. Det finns många som tycker det är spännande att jobba hos oss.
När ska de anställas?
– Inom två år.
Hur ska ni fira den här ordern?
– Det kommer att bli en riktigt trevlig fest för att fira att vi har kommit i mål, säger Andreas Berthou.

En annan affär kan också bli lyckosam för företaget via kabelföretaget NKT som man har ett partnerskap med. I det fallet handlar det om en HVDC-kabel mellan Kanada och New York.
– Det gör vi också allt för att vinna, säger Andreas Berthou.
Innebär den affären ytterligare jobb i så fall?
– Nej.

Facebook

ANNONS

ANNONS