Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Fika. Falun. Café. sommar. Lugnet
“Det här är en magisk plats”, säger Zandra Gröndal som sedan december 2022 driver nya Skyttepaviljongen på Lugnet.
Foto: Sonny Jonasson

Historierik oas i storslagen miljö

FALUN. Sedan 1,5 år tillbaka driver företagarprofilen Zandra Gröndal nya Skyttepaviljongen. Det naturskönt omgivna caféet är en Faluklassiker värd namnet. Tradition möter nyheter i en orädd och ständigt nyfiken helhet. – Vi har roligt på jobbet och det är otroligt betydelsefullt, säger Zandra.

Skyttepaviljongen i Falun har anor så långt tillbaka som till invigningen 1907.
2007, under försyn av dåvarande ägaren Ola Malm, flyttades den rundtimrade byggnaden från sin ursprungsposition på Myckelmyran till Lugnetområdet.
Belägen mitt i ett naturreservat ges en idyllisk prägel.
– Det här är en magisk plats. Jag är en skogstjej, och Lugnet i sig är ju helt fantastiskt. Vi håller som sagt till mitt i ett naturreservat och vintertid har vi skidspåren utanför fönstret. Vad mer kan man begära, skrattar en lycklig Zandra gällande hennes och kollegornas dagliga arbetsmiljö.

Fika. Falun. Café. sommar. Lugnet
“Vi fick laga frukost till 300 hockeybrudar som var här för kvalet till Tv-pucken. Vi fick ta hand om dem och skämma bort dem lite, och det är något vi är bra på”, minns Zandra Gröndal ett av många muntra inslag i vardagen på nya Skyttepaviljongen i Falun. Foto: Sonny Jonasson

Gröndal – 2017 utsedd till årets företagare i Falun för arbetet med sin skobutik Twilight – berör branschbytet i entusiastiska ordalag.
– Hade nog aldrig tänkt att jag skulle jobba med annat än skor, det här var verkligen att kasta sig ut i en ny värld. Men jag har inte ångrat det en sekund, det är otroligt kul och det går bara bättre och bättre. Vi lär oss mer och nya saker allteftersom.
Hon fortsätter:
– Tycker om att jobba med människor, jag bryr mig om folk. Är dessutom tillräckligt mycket nybörjare i det här för att inte förstå bättre än att ge mig i kast med det okända, skrattar Zandra.
– Jag gillar att liksom kliva rakt på in i det som verkar vara roligt och kan betyda något för folk, vidareutvecklar hon.

Nya Skyttepaviljongen är ett café med smakbaserad bredd och färggrann nöjespiff. Dagarnas café- och bagerifundament kryddas regelbundet även av andra evenemang.
– Vi har haft vårmarknad och kör även konserter, bland annat har Thorsten Flinck spelat här. I sommar blir det också quizkvällar med bärs i trädgården. Jag har ett härligt nätverk och slänger ut krokar lite överallt, berättar en peppad Zandra.
Hon lägger till att platsens muntra kvälls-arrangemang säkras i samspel med meriterade nöjes- och krögarnamn som Ted Stöffling och Görgen Tidén.
På det hela taget är det en lycklig frontfigur för nya Skyttepaviljongen som tar ut kreativ kurs för både dagsläge och framtid.
– Vi är ett café med superfint fika och ruskigt goda mackor samt lättare lunch. Fokus är på hembakat. Vi har mycket laktosfritt och försöker så ofta vi kan även ha veganskt alternativ. För oss är kärleken i det kulinariska hantverket viktig, framhåller hon.

Fika. Falun. Café. sommar. Lugnet
Foto: Sonny Jonasson
Fika. Falun. Café. sommar. Lugnet
Foto: Sonny Jonasson

Med närhet till Lugnets maffiga sport- och rekreationsrepertoar ges också möjlighet till ytterst minnesvärda uppdrag.
Zandra Gröndal landar tanken i hösten 2023 och en hockeyhöjdare på hemmaplan.
– Ja, vilken glädje. Vi fick laga frukost till 300 hockeybrudar som var i Falun för kvalet till Tv-pucken. Vi fick ta hand om dem och skämma bort dem lite, och det är något vi är bra på, säger Zandra.
Hon summerar med tonvikt på verksam-hetens verkligt väsentliga.
– Anledningen att det går bra för oss är nog att vi trivs så bra tillsammans. Vi har roligt på jobbet och det är otroligt betydelsefullt.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!