Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning

Hett stoff från Blötberget

Glömmer aldrig mitt första besök i Blötberget.

Snöblandat regn ställde stora krav på torkarbladen. Skymning mitt på dagen. Svårt slitna hus som såg ut att vara obebodda. Räknade till åtta skrotbilar framför ett av husen.
Åkte dit för att titta på ett hus som sett sött ut på nätet. Verkligheten var en annan. Några stenkast därifrån sår vi rester av hus på ett gruvområde som övergavs 1979.
Tänkte på “Sista färden” , trampade ner gaspedalen och körde förbi utan att stanna. Knottriga underarmar. Hustrun på sätet intill vittnade om en liknande känsla.

Nu tio år senare är känslan en annan. De flesta av husen har fått kärleksfull omvårdnad och det känns som om byn så smått börjat vakna till liv igen.
Underjordiska nyheter från Blötberget har blivit hett stoff för folk med välfyllda plånböcker. En ekonomisk studie som påstår att det är en god affär att återstarta gruvan innebar att aktier i bolaget bakom dessa planer plötsligt blev en börsraket. Aktiekursen fördubblades inom ett dygn.
De som är beredda att satsa miljarderna som behövs i Blötberget får pengarna tillbaka inom fem till sex år, påstår de som säger sig kunna se in i framtiden.
De mest optimistiska bedömarna menar att det finns ännu fler miljarder att hämta under Väsman.

Och så finns det de som gruvar sig över gryende gruvplaner.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!