I Aspeboda riggar man nu för den återkommande och hemkära heldagshyllningen av bygden i form av Aspebodadagen.
Foto: Sonny Jonasson

Heldag hyllar lokal framåtanda

ASPEBODA. En dag som samlar bygden och bjuder gäster in i värmen. Platsen är Aspeboda och i händelsernas mitt befinner sig ett evenemang som visar lokalsamhällets kraft. Årets upplaga av Aspebodadagen sker under unison trivselflagg för såväl stor som liten och mittemellan. – Den här dagen förenar tradition med en hel del nytt, berättar Mats Dahlström som är ordförande i byns församlingsråd och aktiv i intresseföreningen.

Aspebodadagen som tilldragelse har tidigare arrangerats vid tre tillfällen, och den fullspäckade programförklaringen vilar på ett samarbete mellan bygdens församling och intresseförening.
Intill en landskapspräglad, idyllisk geografisk kärna är Aspeboda den 21 maj föremål för kreativitet och en närmast fullskalig uppställning av ortens många verksamheter.

I fysisk mening kretsar många av heldagsfestens hållpunkter kring fotbollsplanen, bygdegården, skolan, kyrkan och församlingshemmet.
– Vi har en fantastiskt fin helhet av lokala förmågor och roligheter i år, framhåller Mats Dahlström.
– Dessutom fyller kyrkan här 60 år i år, och under Aspebodadagen hålls därav också en jubileumskonsert där både Aspeboda spelmanslag och folkdansare deltar, utvecklar han.

Aspeboda kyrka. Foto: Sonny Jonasson

Därtill frestar den av värme inramade begivenheten med öppna portar till bagarstugan, bygdedräkten visas, biodling, skolbarn ordnar loppis och kakförsäljning, idrott och närvaro av de internationellt meriterade tillika unga teknikstjärnorna i Aspeboda Science Club.
Falun-Borlänge Golfklubb finns på plats och guidar i uppmuntrande prova-på-manövrar, det tävlas med käpphästar och fixas ponnyridning för barnen.
I varje hörn av Aspebodas centrala stråk bubblar det av aktivitet och doftar närodlat levebröd.

På tal om närodlat är Mina Grubb en lokal entreprenör på detta tema.
– Jag bor i Billingsnäs och driver en småskalig blom- och grönsaksodling som heter Skogsnära. Saluför bland annat varor i Smedsboden, och för mig är det en höjdpunkt att få vara med vid den här dagen.
– Deltog första gången i fjol och kände hur ett engagemang för allt detta föddes. Vill göra mitt för att uppmärksamma allt som händer här och den anda som finns i bygden.

Lars Nordström, Mina Grubb och Mats Dahlström är tre av Aspebodatraktens många entusiaster med starka känslor för det lokala. Foto: Sonny Jonasson

Lars Nordström, ordförande i Aspeboda intresseförening, intygar också han hur det här bor en välvilja som värnar om det gemensamma.
– Det är många som driver på i positiv riktning, såväl företagare som privatpersoner. Det finns säkert även på andra håll, men vi tycker att det är ett tydligt kännetecken för Aspeboda, säger han.
Mats Dahlström nickar och sätter summerande ord på det fina i kråksången som omger ett genuint anslag.
– Det här behöver så att säga inte bli Rättviks marknad, utan vi vill stärka en bärkraftig sockendag. Som samlar folk och skapar mer samverkan.
– Däri tycker jag också man kan hitta själva cloun i Aspeboda. Här finns väldigt mycket kunnigt folk, och man bryr sig om varandra.

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!