“Hej då så länge – du ovanligt hala vinter”

En av de bästa sakerna med våren är att slippa halkan. Vilken fröjd, att kunna ta några lätta steg utanför dörren utan att riskera sitt liv. Upp för trappor, ner för backar. Inga lömska halkpunkter döljer sig längre på gator och torg. Is-stigarna i skogen har smält undan och man har gudskelov fast mark under fötterna.

”Årets vinter måste ha varit ovanligt hal”, utropar jag till en vän som i sin tur svarar att – nja det är nog bara det att man har glömt hur det varit tidigare, det har nog varit så här halt andra vintrar också.
Upplevelse och verklighet går inte alltid hand i hand.

Men jag kan ändå inte minnas att det varit så här halt i mannaminne – för inte brukar jag stå som bambi på ena sidan av vägen och vinka till en granne på den andra sidan, men inte kunna gå över och prata eftersom vägen är minst sagt glashal.
Ett samtal till Trafikverket region Mitt, blåser bort allt tvivel. En röst som tillhör Karin Gustafsson, enhetschef på Väg Dalarna/Gävleborg, förklarar att många temperaturväxlingar mellan kallt och varmt gjort att de fått grusa mer än vanligt denna vinter.
I grova drag har Trafikverket använt mellan 20 och 50 procent mer grus i Dalarna under vintern 2021/22, jämfört med förra vintern. Även användningen av salt visar på liknande siffror.
Det är alltså temperaturväxlingarna som skapat halkan.

En mindre trevlig upplevelse av våren är alla stenskott som den stora mängden grus har orsakat. När sommardäcken just sattes på i början av april hade jag en god förhoppning om att våren var här – men så började det snöa igen, lika förvånad i år som förra april – att vädret är så opålitligt.
Ännu mer grus tillfogades våra vägar och en kompis vittnade om att han haft två stenskott på sin bilruta under mindre än en vecka.
Sammanfattningsvis har vinterns halka lett till ett desperat grusande och ovanligt många stenskott. Fånigt nog har den inte lett till att jag själv investerat i vare sig snöskor eller dubbar eftersom jag trott att halkan skulle vara snabbt övergående.
Men vid närmare eftertanke – om nästa vinter också blir ovanligt hal, då ska jag banne mig köpa ett par. Men innan dess, bäst att njuta och ta några lätta kliv mot den ljusnade framtiden som är vår.

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!