Svetsaren Bertil Enberg från Stora Skedvi och Fredrik Lundkvist Fridh från Stjärnsund är snart klara med lagningen av Hedemoraryttarens plåtdelar. Ekipaget hålls nu upprätt med ett kraftigt spännband förankrat i en travers.
Foto: Sara Flodin

Hedemoraryttaren får en ”total makeover”

HEDEMORA. När Tviksta-rondellen behövde snyggas upp röstade ortsborna för att återställa den gamla Hedemoraryttaren. Nu har arbetet pågått under en vecka och rostiga delar på hästens svans, hovar, mule och mage har bytts ut.

– Det är svårt att få till ett resultat som jag kan vara nöjd med när det är lite buligt och krokigt, men vi gör så gott vi kan, säger svetsaren Bertil Enberg och erkänner att han är lite petig.
Bertil Enberg tycker att hästen var i ett bedrövligt skick när den anlände till verkstaden.
– Det hade gått för lång tid, men nu har vi gjort lite förbättringar, påtalar han.
Den tunna plåten försvårar arbetet.
– Det är ingen höjdare att arbeta med.

Ryttarens ansikte har i stort sett försvunnit. Foto: Sara Flodin

Bertil har sett hästen otaliga gånger och tycker att det är roligt att den får leva kvar.
– Jag tycker att det är bra att återbruka i stället för att göra något nytt. Den här har varit ett landmärke för Hedemora sedan den byggdes och det är bra att den får fortsätta vara det, påtalar Fredrik Lundkvist Fridh som också är svetsare och Bertils kollega.
Han tycker att det känns roligt att få återställa hästen som han kommer köra förbi i rondellen framöver.
Det är nog inte bara Bertil och Fredrik som uppskattar att Hedemoraryttaren kommer tillbaka. Detta var det tredje förslaget, som skapades i efterhand, i omröstningen av hur rondellen skulle utformas. Detta efter att Hedemorabor hört av sig och önskat att ryttaren skulle bevaras. Nu återstår för duon att göra klart stativet som ryttaren ska stå på. Inklusive benen blir totalhöjden fem meter.

Hästens svans har fått ny plåt. Även hovar, mage och mule var sönderrostade och har blivit utbytta. Foto: Sara Flodin

När Bertil och Fredrik är klara med sitt arbete kommer målarna ta över. Sami Kurvinen är VD samt målare på Långsbyn måleri i Långshyttan och den som ansvarar för att ryttare och häst ska få de rätta kulörerna. Kommunen har inte satt någon deadline när arbetet ska vara klart, men Sami tror att målningsarbetet kommer ta en och en halv vecka. Dekorationen kommer handmålas av en målare på ”klassiskt vis” med pensel i handen.

Många ser hästen och ryttaren som en viktig symbol för Hedemora. Foto: Sara Flodin

– Det är många moment och de olika kulörerna måste torka emellan för att de inte ska flyta ihop. Om de blandas blir det fel kulör. Och varje färg behöver strykas ett par gånger, lägger Sami till.
När sista strykningen är gjord behöver motivet endast torka över natten innan det är redo att utsättas för väder och vind. Sami tycker att det är viktigt att hästen får vara kvar.
– Den har alltid funnits där och folk förväntar sig att den ska vara där för den förknippas med Hedemora. Senaste åren har det varit tråkigt att den inte synts för alla träd så det var på tiden att den fixas, tycker Sami.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS