ANNONS

Hedemora kommun är en av fem finalister till Svenska Jämställdhetspriseet 2020. Mångfaldsstrategen Maria Högkvist håller i diplomet och bredvid henne står kommundirektören Annika Strand och kommunalrådet Christina Lundgren.
Foto: Pressbild

Hedemora till final i Jämställdhetspriset

HEDEMORA. I februari delas Svenska Jämställdhetspriset 2020 ut. En av de fem finalisterna är Hedemora kommun, som dessutom är den enda kommunen i final.

– Otroligt roligt, tycker Maria Högkvist, mångfaldsstrateg i Hedemora kommun.
De fem finalisterna som kan vinna Svenska Jämställdhetspriset 2020 är Botkyrkabygden, Region Värmland, Kommunal, SVT Sport och Hedemora kommun. Vinnaren utses den 5 februari på konferensen Forum Jämställdhet i Jönköping.
– Svenska Jämställdhetspriset syftar till att hylla de organisationer som är med och bidrar till ett mer jämställt och hållbart samhälle, säger projektledaren Fanny Cavalli i ett pressmeddelande.
I motiveringen står det att Hedemora kommun “sätter jämställdhet högst upp på dagordningen i alla delar av sin verksamhet alla dagar om året. Först då kan verklig förändring uppnås”.
Maria Högkvist är mångfaldsstrateg i Hedemora kommun och betonar att jämställdhetsarbetet har prioriterats i Hedemora i många år.
– Det finns en tydlig struktur för hur det här perspektivet ska integreras i kommunen. Det finns med i vardagen. Det är svårt att jobba med jämställdhetsfrågor men vi har många enheter som jobbar med detta.
Kan du ge konkreta exempel på hur arbetet har gett resultat?
– Vi har rätt små löneskillnader mellan kvinnor och män, vi har fler kvinnor som jobbar heltid, vi har fler tjejer som besöker fritidsgårdar och vi har goda resultat inom SFI, för båda kvinnor och män. Inom SFI har vi gjort särskilda insatser för de nyanlända kvinnorna, säger Maria Högkvist som nu håller tummarna inför finalen.
– Det känns otroligt roligt. Och det känns också roligt att vi, som en liten kommun, är den enda kommunen som har gått till final, säger hon.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Hedemora/Säter v51

Facebook

ANNONS

ANNONS