ANNONS

Kenneth Albinsson och Anders Danielsson har ett stort intresse för geocaching. I Sveaparken har Anders gömt en cach som Kenneth ska leta rätt på med hjälp av sin GPS.
Foto: Sara Flodin

Hedemora har flest cacher i Dalarna

HEDEMORA. Anders Danielsson och Kenneth Albinsson är hängivna anhängare av geocaching. Detta till den grad att Kenneth blivit haffad av polisen och trillat sex meter ner från ett träd. Tack vare dem och många fler är Hedemora den kommun i Dalarna som har flest ”gömmor”, 1 127 stycken. Den 1 maj 2000 offentliggjorde Bill Clinton att GPS-användningen var till för alla och detta är en förutsättning för att geocaching över huvud taget ska vara möjligt.

– Satelliterna var tidigare krypterade och fungerade inte ihop med en ”fritids-GPS”, föklarar Anders Danielsson.
Tre dagar senare gömde Dave Ulmer, i Portland Oregon, en hink i skogen med bytesgrejer och ett anteckningsblock. Därefter gav han GPS-kordernaterna till några vänner.
– Det var starten på det här med geocaching, föklarar Anders.
De första cacherna kom till Sverige samma år.
– Det finns en från den tiden i Stockholm, som fortfarande är i liv.

Anders började med geocaching 2009. Han berättar att det då fanns max 20 cacher i hela Hedemora kommun, varav tre var placerade i centrala Hedemora.
– Två av dem finns kvar. En på gammelgården och en vid teaterladan, avslöjar Anders.
De första åren gick det ganska trögt.
– Då var det inte så många som ägnade sig åt det här, förklarar Anders, vars kompanjon började 2011.
Intresset för geocaching exploderade mellan 2012 och 2016, enligt Anders, som nämner denna tid som ”storhetstiden”.
– Vi var flera stycken som la ut ganska mycket ett tag. Då var det nästan fullt överallt, det fanns inga platser kvar, förklarar Kenneth.

Kenneth Albinsson hittar gömman som Anders Danielsson placerat i ett träd i Sveaparken. Foto: Sara Flodin

I hela världen finns runt tre miljoner cachergömmor. När detta skrivs finns 1127 cacher i Hedemora kommun. Anders är den flitigaste cacheutläggare i kommunen medan Kenneth är ”cacherägare” till ett hundratal. 78 personer har lagt ut en eller flera cacher i Hedemora kommun. En handfull personer har bara lagt ut en.
– Grundtanken med geocaching är att cacherna ska placeras ut på platser som är intressanta att besöka. Det kan vara natursköna platser, ett berg med fin utsikt, eller kulturella platser. Det finns väldigt många vid kyrkor, avslöjar Anders.
Den som vill börja med geochacing måste besöka www.geocaching.com för registrering. Det är även där som alla gömmor publiceras och ett medlemskap är gratis. Det finns olika typer av cacher. Den vanligaste cachetypen är den tradionella. Den innehåller koordinaterna till gömman. För att hitta en mysterycache måste någon gåta eller ett problem lösas. Multicacher inkluderar flera steg innan den slutliga gömman hittas. I början var det vanligt med byessaker i gömman. Den som hittade ”skatten” kunde då lämna en pryl och ta en av samma värde. I alla gömmor finns en loggbok eller loggremsa där cacharen skriver dagens datum och sitt smeknamn. Sedan skickar cacharen en logg via sin app i mobilen eller via geocaching.com hemma vid datorn.
– När du har hittat cachen och skrivit i loggen får cacheägaren ett mail. Så du kan vara lite artig och tacka för cachen, tipsar Anders.

Anders Danielsson började med geocaching 2009. Foto: Sara Flodin

Kenneth har tagit över 10 000 gömmor och är den som hittat flest i Sälen, där han ofta uppehåller sig.
– Jag har haft det rekordet under tio år.
Han har även sysselsatt sig med ”Pokémon Go” och ”Turf” som, liksom Pokémon, är ett virtuellt spel. Turf går ut på att ta över zoner genom att ta sig till platsen.
– Jag cyklade två och en halv mil om dagen för att hålla på med det så jag är väl väldigt ”nördig” på Turf.
Anders säger att det är en förhållandevis billig sport, om du bortser från bränslekostnaderna.
– Anledningen till att jag håller på är att jag vill komma ut och röra på mig, förklarar Anders som tar bilen ibland, men försöker cykla så ofta som möjligt.

Den som vill börja med geocaching behöver samla på sig vattentäta behållare och bra pennor. Både Kenneth och Anders använder sig av fritids-GPS:er.

Det verkar vara lätt att bli besatt av geocaching.
– Förut var det rusning på alla nya cacher som kom ut, alla ville vara först, ta en FTF, alltså ”första att hitta den”, förklarar Kenneth.
Det förekommer att någon tycker att en cache har placerats för nära där de bor och blir störda av att det rör sig folk på platsen. Då är det viktigt att cacherägaren informeras så hen kan tar bort eller flytta den. Även fast den fysiska behållaren tas bort kommer gömman finnas kvar i appen och därför är det viktigt att den tas bort på rätt sätt.
– Det bästa sättet är då att säga detta till någon som är där och letar. Alternativt att lägga en lapp i burken med ett meddelande om att den ska tas bort. Då ser nästa person den här lappen och kan meddela ägaren. En nitisk cacherägare kommer bara sätta dit en ny burk, informerar Anders som fått ta bort en gömma som störde en hundägare.

När en ny cach placerats i närområdet vill både Anders och Kenneth ut och leta så fort som möjligt. Den som anländer först får en” FTF-utmärkelse”. Foto: Sara Flodin

Även Kenneth har fått ta bort gömmor. Han hade satt en gömma högt upp på en skylt i närheten av Älvgårdens behandlingshem.
– Den fick vi släcka ner för så fort en bil stannade i närheten gick personalen på högvarv. De trodde att någon skulle rymma eller att vi skulle leverera alkohol, det tänkte inte vi på.
De mest otillgängliga gömmorna är svårast att hitta, tycker de båda.
– Svåraste är de som sitter i träd och det finns några sådana i kommunen. Då måste du ha specialutrustning med rep och grejer, tipsar Anders som i normala fall inte ägnar sig åt detta.
– Inte jag heller. Jag ramlade ner från sex meter och sålde då mina rep, kontrar Kenneth.
– Cachen ”Skitån” är klart svårast, med många bökiga steg. Du ska få tag på en QR-kod som sitter högt under en bro som går över Broån. Sedan är det flera steg med finalen på Brunnarön i Hovran, berättar Anders som tidigare haft en gömma i en ståltermos på botten i Vikhyttesjön.
– Den var du tvungen att dyka till!
– Och den fick jag FTF på, inflikar Kenneth.

Leta “skatter” överallt med din GPS. Foto: Sara Flodin

Den 20 augusti infaller den internationella geocachdagen. Inget speciellt händer dock i Hedemora, men den som loggar minst en cach under dagen får en virituell sovenir. Det finns ingen lokal geocach-förening i Hedemora, men folk som är intresserade av att lära sig mer får gärna kontakta Anders och Kenneth.
– Jag har fått många nya vänner, Kenneth kände jag till exempel inte tidigare.
Kenneth har tidigare haft geocachutbildning för pensionärer.
– Då slipper de ut och ”torr gå”, som de sa. Kanske blir en kurs även i höst, avslöjar han.

Cachesidan
På cachesidan finns koordinater, information om platsen du besöker, vem som har placerat ut den, storlek på gömman, hur svårt det är att hitta den och att komma till den på en femgradig skala. Det kan även finnas en ledtråd var gömman är placerad.

Facebook

ANNONS

ANNONS