ANNONS

Drottning Christina planterade en ek på området vid Hedemora GK på 1600-talet. En ek som numera ligger ned intill nians green.
Foto: Niclas Bergvall

Hedemora GK – en inbjudande niohålsbana

HEDEMORA. Semester betyder golf för många och då finns det en hel del att välja på i Dalarna. En bana som kan vara värt ett besök är den i Prästhyttan som ligger väster om Hedemora. – Tjusningen med golf? Friluftsliv och att komma ut i naturen. Sedan är det en sport där alla kan mäta sig mot varandra oavsett hur bra man är, säger Per ”Persa” Stenmalm, pro på Hedemora GK.

I coronatider har många av landets golfklubbar fått ett uppsving. Antalet nyfikna och medlemmar har ökat och på vissa ställen rejält.
Hur ser det ut för Hedemora GK?
– Det har blivit en uppgång för oss också. Vi har haft flera nybörjarkurser, säger Persa Stenholm.
Det börjar närma sig 20 säsonger på banan i Prästhyttan för 63-åringen. Han kom dit 2003 vilket betyder att han i år klev in i sin 19:e säsong här.
– Vi har en riktigt fin bana och den blir bättre och bättre. Vi jobbar för att ha alternativa utslag och till midsommar blev den klar till hål nio.

Sommaren 1994 stod niohålsbanan klar, innan dess fanns det en korthålsbana över sex hål. Den finns för övrigt kvar och används flitigt.
Att besöka Hedemoras golfbana inger ett lugn. Ingen stress och inte heller några långa köer. Inramningen är också något som sticker ut med det gamla klubbhuset och att drottning Christina planterade en ek på området på 1600-talet. En ek som numera ligger ned intill nians green.
– Den har stått i cirka 400 år, men rasade för ett par år sedan, berättar Persa.

Hedemora GK är en 9-hålsbana som invigdes för 27 år sedan.

Hedemora GK:s niohålare är en parkbana över 5 760 meter. Banans par (idealresultat) är 73 slag och banrekordet är 65 för damer och 67 för herrar.
– Vi har som mest haft runt 500 medlemmar, det var 2005. Men då var det trångt på banan. Men 400 vore bra om vi kunde nå och där har vi satt ett stopp. Annars blir det för många.
Här är det bollränna som gäller och det är sällan köer.

Vad är tjusningen med golf?
– Friluftsliv och att komma ut i naturen. Sedan är det en sport där alla kan mäta sig mot varandra oavsett hur bra man är.
Att det är en sport som passar alla visar om inte annat den trio pensionärer som varje vardag spelar banan.
– Det är många som spelar ofta, trion spelar fem dagar i veckan och går alltid ut klockan 07.45.

Hedemora GK har nio hål och här tycker Per ”Persa” Stenmalm till om:
Vackraste hålet?
– Det är femman. Ett korthål som man slår över vattnet.
Svåraste hålet?
– Åttan. Det är 320 meter långt och par 4. Riktigt lurigt eftersom det är smalt.

Fler banor i Dalarna.
Avesta GK, 18 hål.
Dalsjö GK, 18 hål.
Falun-Borlänge GK (Aspeboda), 18 hål.
Gagnefs GK, 18 hål.
Hagge GK, 18 hål.
Hedemora GK, 9 hål.
Samuelsdals GK, 18 hål.
Säters GK, 18 hål.

Facebook

ANNONS

ANNONS