ANNONS

Kenneth Johansson är initiativtagare för Hedemora Filmstudio som startar om i januari, ett år efter starten.
Foto: Pär Sönnert

Hedemora Filmstudio gör omstart

HEDEMORA Hedemora Filmstudio gör en omstart i januari, ett år efter starten. Tio smala filmer ska visas under våren.

För ett år sedan startade Hedemora Filmstudio på Starbiografen i Hedemora. Syftet var att kunna visa lite smalare filmer, som vanligen inte visas på kommersiella visningar.
– Jag har jobbat på bion i tre, fyra år nu och ville testa detta. Vi körde både våren och hösten och intresset var stort inledningsvis. Sedan mattades det något under hösten men nu gör vi en omstart. Här kan vi visa smalare filmer och det lockar en äldre publik som inte kommer på de ordinarie, kommersiella, visningarna, berättar Kenneth Johansson, som jobbar på Starbiografen och är initiativtagare till Filmstudion.

Filmstudions visningar sker på de dagar då det inte sker någon kommersiell filmvisning och då biografen annars skulle varit stängd.
– Vi körde åtta filmer förra våren och den här vårsäsongen blir det tio filmer så vi utökar något. Den första filmen är en fransk film som heter “I Guds Namn” och som vi visar på premiären, den 27 januari. Det kommer att bli lite blandade filmer, jag kommer bland annat att visa dokumentären om Hasse å Tage lite senare i vår, säger Kenneth Johansson.

Förra året fick filmstudion ett hundratal medlemmar direkt.
– Det här blev oerhört uppskattat. Besökarna uppskattade att det inte var någon bioreklam, utan att filmen startade direkt. Sedan ordnade jag lite fika åt besökarna. Jag har fått in lite önskemål på filmer och ska se hur jag kan tillgodose det, säger Kenneth Johansson.

Efter våren blir det uppehåll över sommaren innan höstsäsongen drar i gång. Kenneth har redan planer för 2021.
– Men vi börjar med nästa år, säger han.

Hur gör du för att välja ut filmerna?
– Jag försöker hitta filmer som berör. Det har hänt att besökarna har kommit ut från salongen och gråtit efter filmen. Jag vill gärna hitta smala filmer från olika länder. Nu under hösten har vi visat filmer från Georgien, Island och Turkiet.

Hur är filmintresset i Hedemora?
– Det är stort. Jag tycker att vi har bra med besökare även på de kommersiella visningarna. Streamingen påverkar inte så mycket som man kan tro, i alla fall inte här i Hedemora, säger Kenneth Johansson.

 

Publicerad i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nummer 2, 2020.

Facebook

ANNONS

ANNONS