ANNONS

Kent Sjögrens äventyr som pärlfiskare i vattnen utanför Australiens kust blev en bok.
Foto: Veronica Rigtorp

Havets skatter lockade Kent

GRÄNGESBERG. Pärldykare var inget jobb för en vit man, förklarade dykarna i Australien. Men det bet inte på den äventyrliga svensken Kent Sjögren.

Kent Sjögren är född i Ludvika och började direkt efter den sjuåriga folkskolan att jobba som springpojke på bygget av ABB-skrapan.
När han i 14-15-årsåldern försökte “flytta” en tankbil med sin motorcykel tog drömmen om att bli pilot tvärt slut. På Ludvika lasarett med brutet ben läste han flera böcker, bland annat en om pärlfiske i Söderhavet.
– Den var så fantastiskt spännande att jag direkt beslutade mig för att bli pärldykare, berättar Kent Sjögren.

Vid 17 års ålder mönstrade han på kylbåten M/S Coolangatta. I Fremantlehamnen, vid staden Perth i Australien, rymde Kent från båten och fick snabbt jobb på en farm i bushen, vilket passade bra när han skulle hålla sig borta från myndigheterna ett tag. Så småningom hamnade han i Broome, pärlfiskarnas by, och där förvekligades drömmen om att prova yrket. Dock kanske inte riktigt så rosenskimrande som det hade beskrivits i den bok han läst på lasarettet.

1971 gavs Kent Sjögrens berättelse ut i boken “Down Under – en pärlfiskare berättar”. En informativ, intressant och mycket spännande bok där man också kan läsa att han efter sju år tog sig hem till Sverige.
Men det slutar inte där för den äventyrlige Kent Sjögren. I lumpen utbildade han sig till attackdykare och via det kom han att bli FN-soldat i både Kongo och Cypern. På 70-talet, när flottningen upphört, medverkade han när i- och u-balkar sprängdes bort vid Skiljet i Dalälven, norr om Kvarnsvedens pappersbruk. Även en del sprängarbeten i Väsman har han varit med på.

På Militärhögskolan Karlbergs var han under en tid instruktör i närkamp. I Grängesberg drev han lackeringsverkstad.
– Jag fick mycket skit i kroppen och fick sluta med lackeringen, berättar denne stålman som överlevt dykarsjukan och många andra äventyr.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 10 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS