David Wessling och tioårige nordsvenska brukshästen Sture står trygga i utmaningen att betvinga 6 000 kvadratmeter gräsmatta i Hosjö.
Foto: Sonny Jonasson

Hästkraft som alternativ till motorfordon

FALUN. Definitionen av hästkraft kan tecknas i flertalet förklarande termer. En av de mer naturanstrukna effekterna kan tillskrivas tunga grabbar som Sture och Vippen. Två nordsvenska brukshästar á 750 kilo vardera. – Ett riktigt radarpar som är stora tillgångar för att exempelvis köra timmer eller klippa gräs, berättar David Wessling.

I samspel med sambon Maria Ekenberg är Wessling såväl hästägare som entreprenör med miljönära förtecken.
Duon delar en vision om hästbaserad verksamhet som söker nya vägar i fråga om både företagsamhet och nyttoområden.

Där välmående djur möter miljötänk och en i hållbara begrepp formulerad idé om försörjning.
– Gillar att jobba med hästar och att jobba nära miljön. Drivs också av en nyfikenhet i att försöka hitta nya vägar i detta, fler nyttoområden, berättar David Wessling.

I sällskap av tioårige Sture står han redo att ta sig an en rogivande del av ett gröntonat dagsverke intill Herdins Färgverk i Hosjö.
6 000 kvadratmeter gräsmatta ska tyglas. Via en snillrikt konstruerad farkost i form av en handjagare i trippelformat och försedd med sittpall, axlar David och Sture uppdraget.
Detta med trivselpuls och väloljad samarbetsstrategi i fokus.
– Med häst och klippare blir det en hyfsat lång enhet, men som kräver avsevärt mindre utrymme i bredd. Överlag är smidigheten i ett hästekipage påtaglig.

David fortskrider i en redogörelse för hästarnas styrkor.
– Vintertid har vi även varit på flera platser och hjälpt till att dra fram timmerstockar så timmerbilen sedan kan hämta dessa.
– För lite snävare och mer otillgängliga arbetsplatser är hästen ett helt perfekt hjälpmedel. De tycker om den här typen av arbete, det här lite entaktade arbetstempot, berättar han och inflikar att Sture och Vippens hästras med lätthet drar 1,5 ton och således sin egen kroppsvikt dubbelt upp.

En klassisk handjagare i uppdaterat trippelformat. Tystgående och försedd med sittpall. Stora ytor gräs ska klippas, men stilige bjässepållen Sture tar det hela med ro. Foto: Sonny Jonasson

Han kliar Sture lite lätt över manken där den lika fromme som respektingivande nordsvensken idkar lugn och ro under en grönskande björk.
– Man imponeras över deras dragkraft, och de här killarna är även så lugna och snälla att vistas kring.

Tidigare har David, Maria och hästarna också tagit del i evenemang och uppdrag i regi av bland annat föreningar och i anslutning till särskilda tilldragelser.
Däribland högt uppskattade inslag som att barn ges chans att åka släde bakom häst i vinterscenario.

Under gemensam rubrik av företaget Hästkraften i Morbygden är David och Maria aktiva sedan årsskiftet.
Och utöver skogsbruk, gräs- och markskötsel är de alltså ständigt pigga i ett för verksamheten utvecklande syfte.
– Ja, vi tittar hela tiden på hur man kan använda hästen som alternativ till motordrivna fordon i dagens samhälle.
– Har även upplyst kommunen i detta ämne och det vore intressant med en eventuell kontakt framöver, fortsätter Wessling.

Han sätter ord på en betraktelse över hästkrafternas betydelse i ett historiskt omfång.
Gammalt förenas med nytt i en logik aktuell både då och nu.
– Att arbeta med dessa metoder är ju ganska exotiskt som nyhet i vår tid. Men samtidigt finns en väldigt stark traditionell koppling till hur det såg ut förr, anför han.

Och vidareutvecklar i samma fåra:
– De som är lite äldre minns, har mer insyn i dåtiden och blir ofta lite berörda av det här arbetssättet.
– Å andra sidan finns generationer som aldrig haft någon naturlig koppling till det här, av fullt förståeliga anledningar. Men också de hajar till inför det hela och verkar tilltalas av det. Att bygga den relationen och skapa positiva upplevelser är också en stor del i detta.

“Vi tittar hela tiden på hur man kan använda hästen som alternativ till motordrivna fordon”, berättar David Wessling. Foto: Sonny Jonasson

David Wessling ser utvecklingspotential i värv som exempelvis snöplogning på gång- och cykelvägar, vilket också kan anknytas till Faluns ständiga frammarsch gällande järnhästen som färdmedel.
I Davids backspegel hittas Hofors som ursprunglig hemort, och han är i akademisk kontext även utbildad civilingenjör.
– Är uppvuxen på lantbruksgård och har haft djur omkring mig hela livet. Maria är från Falun och har alltid haft stort intresse för hästar.
– Tillsammans har vi bostad på en lantbruksfastighet där vi också kan ha hästarna och vår utrustning.

Han sammanfattar en livshållning och entreprenörsanda som ämnar stärka länken mellan människa, djur, natur och lokalsamhälle.
– Vi tycker ju om det här att göra nytta med hästar och att göra nytta för miljön. Vi tror på det här, säger David Wessling och slår följe med Sture i ansandet av gräsyta som i runda slängar motsvarar en fullstor fotbollsplan.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1351,189492" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS