ANNONS

Krister Lindholm och festivalchef Patrik Hedenström på promenad med fyrfota hårdrockaren Mac över Lugnets vidsträckta domäner. Där duon nu med stora doser entusiasm ser Sabaton Open Air kunna göra högljutt återtåg 2022.
Foto: Sonny Jonasson

Hårdrocken åter på Lugnet – full fart för Sabaton

FALUN. Rutinerade scenrävar och arrangörs-proffs lämnar rigorös rapport. Om hårdrocksfenomenet Sabaton och bandets egen Open Air. Sabaton turnerar snart inför ny platta och 2022 stundar comeback för festival på Falumark. – Arrangemanget har visat sig klara även tuffare tider. Nu är vi optimistiska och säljer jäkligt bra med biljetter, säger festivalchefen Patrik Hedenström i symbios med meriterade festivalkuggen Krister Lindholm.

Hårdrocken hittar ånyo ut på vägarna – och publiken hittar hem till hårdrockens högkvarter.
När restriktionerna för en mer tillbakadragen tillvaro på samhällsagendan, kan å andra sidan kulturens kraftcentraler återigen iscensätta musikaliska fyrverkerier.
Av artister och åhörare efterlängtade sådana – och i nuläget kan Sabaton Open Air se fram emot en storstilad återkomst till Lugnet och en av tusentals hårdrockare älskad fyradagarsfest.
Patrik Hedenström:
– Vi är realistiska och håller nära koll på utvecklingen. Men i nuläget är vi ytterst optimistiska och ser bra förutsättningar för en fantastisk festival i Falun nästa sommar.
– Det är en trygghet i sig att arrangemanget visat sig stå pall också i svåra tider, och det är otroligt mäktigt att notera stor efterfrågan och att folk längtar efter att få komma tillbaka till oss, fortsätter en lika tacksam som taggad festivalchef.

Konsekvenser av covid-19 ser nu vissa branscher i stor förändring.
Ordningsvakternas dito är en av dessa.
För festivaler är denna yrkesgrupp ett givet inslag.
Krister Lindholm förklarar.
– Ja, när så gott som hela kultur- och idrottslivet pausades på publika tillställningar blev många vakter arbetslösa. De fick söka andra arbeten och som det ser ut nu tycks många inte återvända till tidigare uppdrag.
Han utvecklar:
– Det är lite ont om ordningsvakter. Och de geografiska avstånden är också en avgörande faktor. Så i stället för att anlita folk som bor i närområdet kanske vi tvingas rekrytera från övriga delar i landet, med dyrbara traktamenten, resor och boendekostnader som följd.
Duon framhåller också att man i händelse av eventuella pandemiaspekter bär tankeberedskap gällande sjukvårdsfaktorer kopplade till arrangemanget.
Sett till Sabaton Open Airs grandiost melodiska tillika massiva musikaliska grundplåt har festivalledningen idel positiva besked att ge.

Sabaton Open Airs festivalchef Patrik Hedenström i sällskap med meriterade festivalkuggen Krister Lindholm. Här på platsen där tusentals hårdrockare hoppas åter få uppleva melodiösa mirakel och kotknäckande krevader vid festivalens återkomst 2022.

Artistuppbådet är intakt sedan tidigare tänkta två festivaler och lämnar därtill plats för ett par möjliga överraskningar.
Publiken har skänkt evenemanget ett eget, röststarkt omdöme.
– Vi har ju av många fått det ypperligt fina epitetet ”Sveriges trevligaste festival”, berättar Patrik.
– Vilket är en otrolig bekräftelse och tändvätska för att skapa förutsättningar för ny hårdrocksmagi här uppe. Jag ser goda möjligheter att stärka attraktionen för festivalen ytterligare, understryker han i väna toner av vilja och vision.
Krister Lindholm inflikar:
– Det här är en ständigt levande organism som vi ger många små justeringar för att hela tiden förbättra upplevelsen för besökare och band.
Ett arbete som utförs med glädje och passion och som tar stora tidssjok i anspråk.
– Sabaton Open Air är de stora känslornas boning och vi investerar väldigt mycket tid för att det ska bli så bra som någonsin möjligt, konstaterar Lindholm och får medhåll från Hedenström.
Varpå duon samstämmigt konstaterar storheten i att också finnas till för familjer och barn.
– Vår satsning i att ha ett barnområde med aktiviteter och roligheter får en fortsättning. Att kunna hjälpa familjer som annars kanske inte kan gå på festival, att faktiskt kunna gå på festival, där vilar ju egentligen själva hjärtat och värmen i allt det här.

Sabaton. Foto: Sabaton

Patrik Hedenström fortsätter i sammanfattande termer:
– De här senaste två åren har varit minst sagt annorlunda, men hälsa och omtanke går före allt annat. Och det har fött en ödmjukhet inför hela musikscenen som är vacker att se. Jag kan bara konstatera att vi mest av allt gläds åt att vara på gång igen, betonar han.
Festivalen, som också uppbär ett av Hedenström och Lindholm uppskattat samarbete med dynamiska Dalapop, tilldrar sig den 3-6 augusti 2022.
Festfarsan och internationella hårdrocksmajestätet Sabaton avslutar på sedvanligt manér den stora decibelvakan på Lugnet.
Och Faluns främsta musikexport är en av de många akter som nu åter är inbegripna med det själsliga kall som ser kvintetten anta plutonform på scener världen över. Nyligen i USA, där dock turnén får avbrytas i förtid till följd av en otäck incident.
Krister Lindholm, som jobbar med bandets onlinedomäner och marknad samt sedan lång tid aktiv i Sabaton-kretsen, berättar:
– Sabaton turnerar med Judas Priest och spelar på en festival i Kentucky. Där brister Judas Priest-gitarristen Richie Faulkners aorta när han står på scenen. Han avslutar solot i låten ”Painkiller” och faller sedan ihop, återger Krister den ruggiga händelsen.
Tack vare akut färd till sjukhus och operation klarar Faulkner livhanken.
Turnén avbryts av förklarliga skäl, och efter en avrundande spelning i Denver återvänder Sabaton hem.
Där ingen rast och ingen ro tar vid.

Febril arbetspuls är ett välkänt signum för Falufemman.
Denna fredag frigörs ”Christmas Truce”, första singeln från den 4 mars anstormande nya albumet ”The War to End All Wars” (Nuclear Blast).
– Ja, det är verkligen full frys med singlar, videor och samarbeten, säger Krister Lindholm.
– Pär Sundström är otroligt kreativ och har ständigt nya idéer för bandet.
Patrik inflikar skrattande:
– Jag tror nästan att han har ett slags kvantumdygn och tillgång till tidsresurser andra saknar.
I januari och februari stundar Sverigeturné. Kort därefter en sväng ned i Europa.
– Sverigeturnén avslutas med spelningar i Borlänge och på Magasinet i Falun, vilket känns riktigt kul, säger Krister Lindholm.
Och resumerar via en inblick i den av fansen hett emotsedda ”The War to End All Wars”.
– Jag tycker att den bjuder igenkänningsfaktor, men också vad jag anser är nya infallsvinklar och några verkliga monsterhits. Bland annat ”Soldier of Heaven” är ett spår som känns oerhört starkt. Personligen har jag inte känt så här stor Sabaton-pepp sedan ”The Art of War”.

Sabaton Open Air 2022
Bokade band: Dark Tranquillity, Raubtier, Amaranthe, Equilibrium, Loudness, Myrath, Freedom Call, Deathstars, Tiamat, Beyond the Black, Shakra, Cyhra, Van Canto, Sirenia, Twilight Force, Burning Witches, Nanowar of Steel, Metalite, Mister Misery, Tungsten, Cryonic Temple, Methane, Eternal of Sweden, Introitus, Reaper’s Mark, Sabaton
När: 3-6 augusti 2022
Var: Lugnet, Falun
Biljetter: tickster.com

Sabaton ”The War to End All Wars”
1. Sarajevo
2. Stormtroopers
3. Dreadnought
4. The Unkillable Soldier
5. Soldier of Heaven
6. Hellfighters
7. Race to the Sea
8. Lady of the Dark
9. The Valley of Death
10. Christmas Truce
11. Versailles
Releasedatum: 4 mars 2022
Bolag: Nuclear Blast Records

Facebook

ANNONS

ANNONS