Här smörjs kråset till historiens vingslag

För förstagångsbesökaren kan gatuköket se ut som vilket som helst. Men så vänds blicken mot väggen med alla fotografier, och det står klart att man hamnat på ett gatukök med genuin historia.

Nuvarande ägaren Anders Brandt är den som bestämt att det inte skulle vara någon slätstruken, likriktad väggtapet. Han önskade något annat, något mer.
Han tog hjälp av Sören Pling på Pling reklam AB och de två dividerade sig fram till den lyckade lösningen med svartvita bilder av gatuköket och området runt omkring som Sören letat fram ur Norrbärke hembygdsförenings arkiv.
En del av bilderna har tidigare visats i publikationen Bärkebygd, som ges ut en gång per år, och sammanställs av hembygdsföreningens redaktionsgrupp.

Matgästerna kan alltså under måltiden även få sig en god portion Smedjebackshistorik, då de numrerade bildernas berättelser finns på en liten skylt på en annan vägg i lokalen.
Men vi tar det från början.
Det är Anders Brandts farmor Viran Brandt som startade det hela. Hon hade flera kiosker.
Förutom den vid Kyrkogatan som byggdes 1963 och togs i drift 1964 hade hon kiosk vid tidningskontoret och vid Folkets hus.
– Hur ofta den vid Folkets hus var öppen vet jag inte, men jag vet att den fanns där, förklarar Anders Brandt.
Paret hade då bland annat kaféverksamhet.
– Farfar Nils dog någon gång 1938-39 och farsan är född 1937, säger Anders.

Man kan ana en stark kvinna i Viran Brandt, som med små barn och affärsverksamhet tog sig an livet.
Anders har inte forskat så mycket bakåt, men vet ändå en hel del om den verksamhet som hans förfäder drev.
Anders far Kurt Brandt köpte gatuköksverksamheten på Kyrkogatan av sin mor Viran 1968, och drev den fram till att Anders tog vid 2000.
Här jobbar han i dag med sin son Calle, men även hustruns döttrar har till och från arbetat i verksamheten, liksom flera andra släktingar.

2012 tog Anders Brandt det modiga steget och storsatsade på ett modernt gatukök med historiska vingslag. Vägg i vägg med det gamla gatuköket, som revs.
– Det var inte funktionellt att jobba i och behövde omfattande renoveringar, förklarar Anders.
Innan dagens variant av Brandts gatukök såg morgonljus fanns den gamla kiosken kvar, och man hade en “sitt-in”-del för gästerna i en sektion av nuvarande lokal.
Lokalen inhyste tidigare tre olika aktörer: Frisör Kjellbergs, Gunnarssons damfrisering och Sjukvårdsaffären.
– När Kjellbergs slutade flyttade damfriseringen in i den lokalen, från att tidigare varit i en annan del av huset, förklarar Anders turerna kring lokalen som nu inhyser en verksamhet, nämligen Brandts gatukök.

I folkmun kallas det “Sibyllan” av de yngre och “Brandtens” av de lite äldre.
Men hur var det nu med de svartvita, historiska bilderna?
Jo, Sören Pling fick ganska fria händer och kom upp med idén att på biblioteket titta igenom Norrbärkebygdens bildsamling. Därifrån plockades bilder och texter fram, som skulle visa Brandts gatuköks historia men även området kring gatuköket och människor med anknytning till kioskens historia.
Exempelvis bilden av en glad, korvätande pojke som sedermera visade sig vara Lars Hedqvist just härifrån bygden.
Information som ger väggen liv.
En levande vägg av bilder som skänker ortsbor och ditresta såväl samtalsämnen som igenkännande leenden.

Smedjebacken z På väggen av bilder finns okända och kända personer, men alla kan känna en samhörighet av tider som flytt.

Bilder som tar besökaren tillbaka i tid och rum
De äldsta bilderna är från 1930-talet och den yngsta från 2012.
En bild som känns bekant för många som var med på 70-80-talet, är pojken som äter en korv med bröd.
Bilden av biografen Grand som låg på hörnet av huset, som i dag inhyser pizzeria och trafikskola, är ingen mästarbild, men det historiska värdet är högt. I dag håller armbrytarklubben till i lokalen.
En ljuvlig bild är däremot den som är tagen uppifrån korsningen, utefter Kyrkogatan/korsningen Risgatan ner mot hamnen, där husen hade andra hyresgäster än i dag.
I det vackert tonliknande huset på höger sida i bilden fanns då Svenska Handelsbanken, i dag Bergströms. Till vänster låg Norlings tobaksaffär.

Två käcka karlar ler glatt från ett korvkök på medar vid en pimpeltävling. Den yngre av de två, till vänster på bilden, är Anders Brandts far Kurt Brandt och den andre herrn är Anton Melin.
– Jag har också varit ute och sålt korv på pimpeltävlingar, men vi hade väl bättre grejor även om de där säkert fungerade, berättar Anders Brandt.
På en bild ses den gamla kiosken med tre luckor, två för varmt och en för kallt.
Men helt klart är det bild 13, som tränger igenom sorlet bäst, för där på en stol sitter hon stolt i egen hög person: Viran Brandt. Hon som startade alltihop tillsammans med sin make Nils, och efter hans död själv drev det vidare.

Anders Brandt visar gatuköket som det såg ut strax innan de flyttade in i nuvarande byggnad. På bilden längst ner i vänster hörn en interiörbild från konditoriet. Mannen och kvinnan i vitt är bagare Nils Brandt och hans fru Viran. Foto: Veronica Rigtorp
Anders Brandt tillsammans med sonen Calle Brandt framför bildväggen som visar delar av företagets historia och omgivningarna runt gatuköket. Foto: Veronica Rigtorp.
Korvförsäljning vid pimpeltävling av Kurt Brandt och Anton Melin.”Jag har också sålt korv på en del pimpeltävlingar, men vi hade väl bättre grejor”, säger Anders Brandt. Bilden från Norrbärke Hembygdsförenings arkiv, som nu pryder väggen inne i Brandts gatukök.
Bildvägg hos Brandts gatukök är producerad av Pling Reklam AB med bilder från Norrbärke hembygdsföreningens arkiv.
Hörnet Risgatan/Kyrkogatan. I nuvarande Bergströms återfanns för tiden då bilden togs, Svenska Handelsbanken. Bilen återfinns på bildvägg hos Brandts gatukök, producerad av Pling Reklam AB med bilder från Norrbärke hembygdsföreningens arkiv.

Svartvita bilder: Från Norrbärke hembygdsföreningen sammanställda av Pling reklam AB.
Anders Brandt har även drivit två andra kiosker i Smedjebacken; Centrumkiosken och gamla Brandts gatukök.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS