”Vi vill finnas för dem som ofta går runt med en klump i magen, huvudbry, oro, sömnsvårigheter och liknande tendenser när man mår lite skruttigt”, berättar Angelica Sjöholm, samordnare och instruktör i ”Dans för hälsa”. I Yogahuset uppmuntrar hon i symbios med kollegorna Maria Möhring och Charlotta Lindström dansens frigörande funktion för Faluns ungdomar.
Foto: Sonny Jonasson

Här lär sig unga hitta ro i dansen

FALUN. Dans som utlevelse. Gemenskap och inlevelse. Livslust framför olust. Högt i tak för framsteg och frihetskänsla. – Den här platsen i sig förmedlar att du får vara dig själv, att du är bra som du är, säger Angelica Sjöholm gällande ”Dans för hälsa” i Yogahusets genuint hjärtliga miljö.
I Falun finns en frizon.
Där känslomässig slagg och turbulent tankeskrot omformas i en lika tillåtande som vänskaplig och kreativ process.
Här står storheten, styrkan och stimulans via dans i fokus.
Empatiskt drivna instruktörer främjar en rörelse baserad på rörelse.
Som kan få unga människor att lämna en kruxig kokong och växa som individer.
Angelica Sjöholm upplyser att första danssteget var tänkt att tas redan förra vintern.
Tyvärr tyckte också coronapandemin att den skulle presentera sig själv i ungefär samma veva.
Därför är det nu med extra stor entusiasm, glädje och välvilja Angelica och hennes taktsäkra kompanjoner iscensätter ”Dans för hälsa”.
– Totalt har vi jobbat med det här i cirka 1,5 års tid och format en verksamhet som sedan i februari är verklighet här i Falun, berättar Angelica Sjöholm.
– I nuläget kör vi en gång i veckan på eftermiddagstid. Då kan man komma till oss direkt efter skolan och fylla på med energi.
Angelica uppbär en samordnande roll i Faluns tagning av konceptet ”Dans för hälsa”, och i samspel med Charlotta Lindström och Maria Möhring agerar hon även instruktör.
Platsen är alltså Yogahuset, beläget precis intill Faluåns försiktiga färd framåt i södergående vågskvalp.
Byggnaden är tidigare känd som S:t Johanneskyrkan eller det i folkmun frekvent nyttjade tilltalet ”Rosa kyrkan”, och har agerat hemvist för bland annat Frälsningsarmén.
Interiören är behagligt betagande.
Stora golvareal möter enorma luftrum som mycket väl kan rigga rik relation och resonans till kropp och själ.
Angelica bekräftar lokalen som en tillgång i dansens tecken.
– Ja, den är otroligt fin och ligger perfekt mitt i staden. Den här platsen i sig förmedlar att du får vara dig själv. Att du är bra som du är.
Hon utvecklar:
– Vi har fått en bra start här, och kör den här terminen till i slutet på maj. Totalt tolv tillfällen, sedan fortsätter vi i höst.
– Då kan nuvarande deltagare dansa vidare med oss, och vi välkomnar även nya att ansluta sig.
Idématerialet bakom Dans för hälsa tillhör Örebrobaserade sjukgymnasten Anna Duberg, som med positivt laddade resultat också forskat i ämnet.
Faluns uppsättning av den ungdomsnära satsningen är en allians mellan Region Dalarna och Falu kommun och riktad som komplement till elevhälsan i skolorna.
Den teoretiska taktiken omsätts i livlig praktik under trojkan Sjöholm, Lindström och Möhrings uppmuntrande försyn.
Angelica förklarar syftet som att deltagarnas potentiellt betungande dubier här får en chans att anta det direkt motsatta.
Ambitionen är att arbeta förebyggande och förenande för målgruppen som i Falun är ungdomar 13-19 år.
– Vi vill finnas för dem som ofta går runt med en klump i magen, huvudbry, oro, sömnsvårigheter och liknande tendenser när man mår lite skruttigt.
– Redan nu ser vi mycket fint i hur ungdomarna här tar sig an dansen. Både den och gemenskapen kan ge så mycket, framhåller hon.
Och betonar värdet i att kombinera fysisk rörelse med en i alla avseenden frisinnad atmosfär.
– Mycket av grunden i det här är just att det ska vara kravlöst och inbjuda till rörelse. Rörelse som kan ge positiva effekter både kroppsligt och mentalt. Det kan ofta höra samman.
– Att som ungdom komma till en ny grupp kan kännas lite nervöst. Vi jobbar dock hela tiden inkluderande för att betona att man inte är ensam i att må lite svajigt, understryker Angelica sin och kollegornas mjuka framtoning.
I Dans för hälsa möts mål och mening i mänskliga värden.
Stärks i klargörande insikter som att livet sällan ser ut som i sociala medier.
Yogahusets inspirerande innanmäte omfamnar den av Angelica formulerade magin i att bara få vara.
Hon återger en känslostark episod från dansande krafters motsvarighet i Örebro.
– Där hade en tjej under lång tid nästan gömt sig bakom en pelare i lokalen, och liksom dansat i skuggan av de andra. Sökte knappt ögonkontakt.
– En dag kliver hon bara ut ur skuggan och dansar i stället längst fram i lokalen. Då var hon redo. Vilket otroligt stort steg för henne, och man blir glad och stolt över att få arbeta med det här, säger Angelica Sjöholm.
Foto: Sonny Jonasson
Foto: Sonny Jonasson
Foto: Sonny Jonasson
Foto: Angelica Sjöholm
Facebook

ANNONS

Populärt på webben