Ann-Marie Josefsson har grepp om fiolen och förenar musik med trädgård i sitt företag.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Här blomstrar både musik och odlingar

STUSSHYTTAN/AVESTA Konceptet med musik och odlingar förenar det bästa av två världar som ger näring i Ann-Marie Josefssons företag Agro Musica. Hon är utbildad violinpedagog och för 14 år sedan bestämde hon sig för att utveckla intresset för odling och trädgård. – Jag har jobbat som fiollärare men alltid längtat till något mer och det blev en KY-utbildning inom odling och anläggning. Det går bra att kombinera med musikuppdrag, säger Ann-Marie Josefsson.

En ljuv kombination i lila och vitt.
Orangeröda blommor lyser upp.
Stusshyttan ligger mellan Avesta och Hedemora och gården är vackert belägen med en stor damm i anslutning till trädgården.
– Vi flyttade hit 1986 och jag föll direkt för läget, säger Ann-Marie Josefsson.
Hon berättar att efter avslutad utbildning var tanken att hon skulle hitta ett jobb inom trädgårdsnäringen men istället blev det ett företag.
– Jag är mer en ensamvarg som älskar att planera och bestämma själv och då passar det bättre med egen verksamhet.
Musiken håller hon fortsatt grepp om och hon spelar bland annat i trion Bas Fiol & Flöjt där hon står för fiolen.
–Innan pandemin gjorde vi flera turnéer och en sommar åkte vi på mellan 20 och 25 konserter. Senast testade vi ett nytt koncept, ett kammarmusikspel om tre betydelsefulla kvinnor i den svenska kulturhistorien – Anna Maria Roos, Alice Tegnér och Elsa Beskow.
Ann-Marie spelar även i en stråkkvartett och hon är medlem i Avesta Kammarmusikförening. Som violinist tar hon speluppdrag både ensam och i ensemble.
– Till att börja med var jag lite orolig om mina händer och fingrar skulle klara av både musik och trädgårdsarbete, men det har gått bra.
Att det har gått bra syns i växthusen som är fyllda av tomater, kryddväxter, blommor och plantor av alla de slag. Det är nästan så att man drar lite efter andan inför all färg- och växtprakt i växthuset.
– Jag gör i princip allt själv och frösår mycket och sedan driver jag upp sticklingar som jag köper från Västerås. I år har jag nog köpt sticklingar för närmare 40 000 kronor, säger hon och ler.
På ett fält har Ann-Marie Josefsson anlagt en ekologisk odling av rabarber, rosenkvitten och krusbär. Det är olika sorters rabarber och de cirka 1 000 plantorna skördas till butiker, musterier, sylt och saftförädlare.
Ann-Marie har också godkänt kök för egen tillverkning och hon gör bland annat marmelad och chutney som hon säljer via reko-ringar.
– Jag började med tomater men blev allergisk mot tomatväxten. Då bestämde jag mig för att göra en egen anläggning med rabarber och beställde plantor från Holland. För att slippa hyra in maskiner grävde jag för hand. Det tog en månad att få klart.
Ann-Marie berättar att hon fick många kommentarer, särskilt från det manliga släktet, att det inte skulle kunna gå. Men olyckskorparna fick fel.
– Det har rullat på men visst är det en tuff bransch. Nu har pandemin gjort att fler är hemma och vill pyssla i trädgården och det märker jag även här. En del har frågat efter perenner så det köper jag från Vagersta i Haraker, säger Ann-Marie Josefsson och tillägger att hon försöker att ha en bra mix för att möta efterfrågan.
Nu är det högsäsong i handelsträdgården där musik och odling har visat sig vara rätt koncept.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS