ANNONS

Dotter och mor Linn och Inger Höglund, som driver Skoforum AB, har precis hängt upp utmärkelsen Årets företagare på väggen ovanför arbetsborden i företagets lokal i Hedgårdarna.
Foto: Veronica Rigtorp

Här är företaget som kan gå hur långt som helst

BORLÄNGE. Årets företagare i Borlänge är Skoforum. Företaget som för ett antal år sedan stängde butiken på Kvarnsforsplan för att satsa helt på näthandel. Något som visade sig vara ett bra val. Än bättre blev det med egna designade märket GoMandy. Som säljer över förväntan.

Mor och dotter Inger och Linn Höglund, som driver Skoforum AB, har precis hängt upp utmärkelsen Årets företagare på väggen ovanför arbetsborden i företagets lokal i Hedgårdarna.
Priset fick de i juli, det var en glad överraskning och något de båda gläds mycket åt.
Sko-Forum är en online butik som drivits under lång tid, med gott resultat. Under våren startade de även sitt eget märke GoMandy som sålt över förväntan.
– Med våra andra märken krånglade det, som fel leveranser. En gång kom det 100 skor som vi inte beställt.
Så Linn och Inger började fundera hur de skulle göra, stod liksom i ett vägskäl med verksamheten.

Linn och Inger Höglund som driver Skoforum AB har precis hängt upp utmärkelsen Årets företagare på väggen ovanför packborden i företagets lokal i Hedgårdarna. Foto: Veronica Rigtorp

För en tid sedan hade Inger fått frågan var hon skulle vara med företaget om tio år.
Hon minns att hon då sagt lite blygt att de skulle ha ett eget märke.
– Aldrig i min vildaste fantasi trodde jag då att vi en dag skulle ha det, säger Inger och ler än mer.
Och fortsätter:
– Linn väljer ut våra modeller och designar också en del modeller själv.
– Men det är Inger som är den knäppa, säger Linn, och tillägger:
– På ett bra sätt.
Och det var hon som på idén och lockade fram den efter att den mognat hos henne ett tag, efter hon sagt framtidsdrömmen högt för en massa år sedan.
Hon lovordar Linns design och kunnande.
– Vi gör innersulorna av återvunnet material, förklarar Linn.

Egna märket GoMandy, med utvalda och delvis egendesignade skor av Linn Höglund, har även skosnören designade av Linn, för att ägaren av skon lätt ska kunna variera skons utseende. Foto: Veronica Rigtorp

Miljötänket är viktigt och alla fabriker företaget samarbetar med finns i Europa.
– Vi vill att de vi arbetar med ska få rätt betalt. Kontakten och kommunikationen med fabrikerna är jättebra och viktig, säger Linn.
– Förut var i två, nu har vi massor av kollegor, berättar Inger, med hänvisning till folket på fabrikerna.
Det var också till dessa de direkt hörde av sig och berättade att de fått priset Årets Företagare. Som de självklar vill dela med de sömmerskorna som de gjort jobbet tillsammans med.
– Vi har aldrig haft så bra kommunikation som med folket på de här fabrikerna. Och de vill oss så väl, berättar Linn.
Och Inger fyller i lovsången med:
– Det är superfränt. Inte i vår vildaste dröm kunde vi tro att det skulle gå så bra.
– Jag sa till revisorn att vara beredd på att försäljningen skulle gå ner. Vi blev chockade när det inte blev så. Det går som tåget. Vi visste vilken vår kund var, konstaterar Inger nöjt.

Inger Höglund är glad och förvånad över utmärkelsen Årets Företagare i Borlänge. Foto: Veronica Rigtorp

GoMandy är en kraftkvinna, inte rädd för att gå sin egen väg, förklarar designern Linn Höglund, som designar skor under märket GoMandy. Foto: Veronica Rigtorp

Företaget har många modeller som redan sålt slut och som kunderna står på kö i väntan på nästa leverans.
Sko-Forum jobbar mycket med sociala medier som Facebook och Instagram, där man låter följarna få veta när nya modeller släpps en viss tid och dag. Vilket ger ett effektivt intresse.
– Där lägger vi upp filmklipp och bilder med sömmerskorna som sytt skorna, och uppmanar våra kunder att lägga in bilder. Det gör de ofta, det är kul. Vi har en aktivt och stark kommunikation med våra kunder, förklarar Linn.
En stor del i framgången kan också vara att pappa Ingemar Höglund, som är legitimerad kiropraktor, ser till att kolla att alla modeller är fotriktiga genom vridstyvhet och uppbyggnad.
– Vi skriver ut på modellerna vilka som fått godkända, men det är 99 procent av GoMandy. En del högklackade är det inte, men det säger ju sig själv, konstaterar Linn.

I miljötänket ingår också att företaget är slow-fashion, där ganska klassiskt är modellen. Det vill säga inget slit och släng, vilket börjar bli en självklart inom branschen.
Kundkretsen är allt från 20- till 90-åringar, ja till och med 100-åringar.
– En gång packade vi en hel Schenker lastbil full. Det var 600 order den gången.
Kunder som fick det sedvanliga personliga handskrivna meddelandet och en godis i skokartongen.
Strax presenteras höstkollektionen, kan det bli ett nytt orderrekord.

Linn och Inger Höglund som driver Skoforum AB har utsetts till Årets företagare. Med egna skomärket GoMandy ökar ruljansen. “Den fantastiska responsen har gjort att vi kommer satsa än mer på GoMandy”, säger Linn och Inger Höglund. Foto: Veronica Rigtorp

Nomineringen löd:
”Årets Företagare i Borlänge har uppvisat stor kreativitet med snabba och viktiga beslut när det verkligen gäller. Med ett innovativt tänk och med miljön i fokus kan Årets Företagare GÅ hur långt som helst! Årets Företagare i Borlänge 2021 är Skoforum!”

Facebook

ANNONS

ANNONS